Reklama

Reklama

Ready Player One: Hra začíná

  • USA Ready Player One (více)
Trailer 3
USA / Indie, 2018, 140 min

Děj filmu legendárního režiséra Stevena Spielberga je zasazen do roku 2045, kdy se svět ocitá na pokraji chaosu a kolapsu. Lidé však nalezli spásu v OASIS, rozsáhlém světě virtuální reality, který vytvořil geniální a excentrický James Halliday (Mark Rylance). Když Halliday zemře, odkáže své nesmírné bohatství prvnímu člověku, který najde Velikonoční vajíčko ukryté někde v OASIS. Odstartuje tak zběsilý závod, který pohltí celý svět. Když se k závodu o nalezení Velikonočního vajíčka rozhodne přidat nenápadný mladý hrdina Wade Watts (Tye Sheridan), je vržen do šílené, realitě na hony vzdálené honby za pokladem ve fantaskním světě mystérií, nečekaných objevů a nebezpečí. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (1 353)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg využil veškeré zkušenosti z předchozích filmů a vměstnal je do své sci-fi novinky Ready Player One. K těm zkušenostem ale navíc použil všechen ten talent, co má, bez kterého by vlastně neudělal kariéru a připravil tak vzorový blockbuster, který prostě musí bavit. Jenže on šel se svojí drzostí ještě dál a klasický blockbuster rozdělil na hranou a kreslenou formu, kde ta kreslená má prim. A aby toho nebylo málo, tak v závěru tu kreslenou vměstnal do reality, aby nám všem vytřel zrak a ukázal to, jaký génius mu dřímá v hlavě. Klobouk dolů. Ready Player One je prostě mazec. Využívá všechno z osmdesátek a devadesátek. Naráží na tolik popkulturních bodů, až mi z toho bylo teskně. Když si například pohraje s Osvicením od Kubricka, tak si až říkám, jestli to Steven s tou genialitou nepřehnal. Jenže ono těch geniálních momentů tu není zase tak moc, čímž ve mně trošku hlodá otázka, jestli toho z těch osmdesátek a devadesátek nemohl vytěžit víc. Třeba hudebně se tu mohl vysloveně vyřádit. Každopádně to beru, natočil to podle sebe. Třeba závěr měl naprosto perfektní grády. Sice si tu Mark Rylance totálně urval kus filmu pro sebe, ale to mi popravdě vůbec nevadí. Jsem rád, že na něj Steven narazil a jsem ještě raději, že ho obsazuje. V Mostu špionů mi totiž dokázal, jak velký herec je. No a tady to zase bez problémů zopakoval. Nádhera. A já doufám, že to není poslední nádhera v podobě spolupráce Spielberg - Rylance. Tím ale nechci říct, že by si ostatní herci nezasloužili pochvalu. Jen konstatuji, že zbytek herců je tu na stejné úrovni, jako celý film. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Hm, byl jsem takořka nahnán na přečtení knihy. Abych si ji užil, dal jsem si ji v originále, shltl ji za pár hodin, a snad 80% věcí jsem znal, navzdory železné oponě. Pak film, obával jsem se... a ... hm. Co se nepřekvapivě stalo – muselo se veeeelmi krátit a zjednodušovat. Bohužel ale sice zůstala většina příběhu, nikoli však jeho svět, který ho dělal zajímavým. Místo planety, která je v háji a usa na ní nehrají žádnou roli, protože je každý za sebe, lidem nic nezbylo a jediná jakžtakž práce je UVNITŘ virtuální reality... zbyly v reálném světě nepřesvědčivé kulisy jakéhosi malého vypulírovaného sterilního "slumu" obklopeného celkem normálním světem jako dnes. Místo nemilosrdné mašiny korporátu, který neosobně ničí lidi jako položky, zbyla karikatura padoušského manažera a jeho poskoka, který si vede osobní vendetu. Místo nekonečně rozsáhlé virtuální reality, která má ohromit, ve které je vše možné, lze v ní najít jakékoli světy, kopie světů z veškerých her a Hallidayových veškerých vzpomínek... jakési americké panoptikum počítačové chodičky. Místo největší představitelné bitvy vesmíru, kde máte k dispozici veškerou techniku a magii z veškerých počítačových her a simulací a můžete se převtělit v cokoli, jakási parodie na pěší bitvu s pár mechaboty. Místo láskyplných fanouškovských citací světa ustrnutého v osmibitové počítačové estetice a osmdesátkové nostalgii, inteligentních odkazů např. na Monty Pythony... americká velmi zúžená popkultura pro diváky bez jakéhokoli rozhledu a bez srdce, s proti knize plytkou love story. Místo ku***sky obtížné dlouhé řady úkolů, vyžadujících obrovské znalosti a zkušenosti v počítačových hrách / hudbě / filmech atd., triviální akce, kde hraje roli skoro až náhoda. Místo aktivního vypořádání se s IOI jedno hacknutí + taková velice podivná honička v ulicích města. Místo výborné role Ogga v příběhu taková dost trapnost. Jo a všichni byli v Columbusu, to "nahrávalo" autentičnosti světa, opravdu. Místo typově dobrých gunterů modelové. Místo režiséra Spielberg. Díky za holy hand granade (ale posrali jste ho) a Excalibur, ale to bylo drobet málo. P.S. myslím, že velká část filmu měla být z pozice 1st person a bylo by to výrazně lepší. /// Komentáře: mnohem méně kecy než já to řekla Jossie. Dobrý xxmartinxx. /// P.P.S. dnes ráno jsem k tomu jako poslední slovo doma řekl, že hlavní problém je, že Spielberg byl starý už v osmdesátkách. ()

Reklama

Hugo01 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku zmíním, že předlohu jsem nečetl, ale rozhodně to plánuju!! U Ready player one se už dopředu vědělo, že to bude velká věc, mohla se z toho vyklubat opravdová pecka, vzhledem k (prý) peckoidní Clineově předloze, ale taky z toho mohla vylézt slátanina, vzniklá ze Spielbergova pokročilého věku a z něj plynoucího špatného uchopení celého námětu. Můžu s klidným svědomým říct, že B je správně, svět OASIS se musel líbit úplně všem, ať už políbeným nebo nepolíbeným knižní předlohou. Je prostě vidět, že Steven stále hraje v první lize. Moje geekovské já se celou stopáž tetelilo blahem a po skončení závěrečných titulků jsme ještě dlouho přemítali, kterých easter eggů jsme si všimli, a brouzdali internet, kterých naopak ne. Přes lehkou nesympatičnost hlavního hrdiny v podání Tye Sheridana jsem se také přenesl a už se nemůžu dočkat, až se mi děj trošku vytratí z paměti, abych si mohl zážitek zopakovat. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Je to skvely, mohlo to bejt skvelejsi. Clineovo kniha je ve svy podstate docela jednoducha a buhvijak originalni taky neni, ale proste je na ni videt, ze ji psal fanda a nacpal tam fakt prakticky vse. Do filmu uz z jeho podstaty vse nacpat neslo, to je vicemene takova hlavni vytka. Nevadi mi, ze je dej knihy vcelku prekopanej, spousta toho je vypustenyho a jsou tu naopak nejaky veci, co v knize nebyly, s tim jsem tak nejak pocital, precejen bylo potreba nacpat neskutecnou haldu vsemoznejch poct a narazek do dvou hodin. Skoda jen, ze jsou tu v podstate jen tri vetsi akce, ktery byly videt uz v ukazkach, rozhodne z toho slo udelat i vetsi jizdu. Stejne tak i pres omezeni dany mediem sem mohlo bejt nacpano vic odkazu z knihy. Tim nerikam, ze jich tu je malo, aby to clovek vsechno vstrebal, bude to chtit rozhodne nekolik dalsich skouknuti. Hudba je taky super, ale taky tu mohlo bejt tech znamejch pisnicek vic. No a stejne tak triky, rozhodne lepsi, nez jak jsem se po skouknuti traileru bal, ale mohly bejt jeste lepsi, i kdyz chapu, ze v tom mnozstvi postav, prostredi atd. je tezky kazdou blbost vypiplat do dokonalosti, ale misty to je precejen lehce kvantita na ukor kvality. No a co se tyce hercu, Rylance je uchvatnej, i kdyz na pres drzku, Sheridan mi vadil min, nez jsem se obaval a Cooke je sympatacka. Takze jak uz jsem psal na zacatku, je to hodne fajn, ale vsechno, pres mnozstvi narazek a hudbu az po triky mohlo bejt jeste lepsi, takhle si nejsem uplne jistej, zda se to zaradi mezi nejvetsi kultovky, ale i tak jsem naprosto spokojenej, Spielberg prijemne prekvapil a ja se dve hodiny bajecne bavil. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Sucker Punch od Spielberga? Leda do mé tváře.. Konejšivě sladké popkulturní vjemy a šup - zvedák na bradu pro ty, co preferují úterky a čtvrtky. Díky za těch pár vteřin cizího peří před kinem a v interiéru hotelu Overlook s Main Title Theme, které v porovnání se vším předtím a se vším potom ukázaly, jak na tom Ready Player One doopravdy je.. ()

Galerie (145)

Zajímavosti (85)

  • Samantha (Olivia Cooke) má na sobě v jedné ze scén v reálném světě tričko s motivem z alba „Unknown Pleasures“ od britské kapely Joy Divison. (ČSFD)
  • Postava Art3mis se jmenuje ve světě mimo OASIS Samantha Evelyn Cook. Její herecká představitelka se jmenuje Olivia Cooke. (Nevka)

Související novinky

Nej filmy roku a PF 2019!

Nej filmy roku a PF 2019!

31.12.2018

Film, od kterého jsme kvůli komplikacím při natáčení (výměna režiséra) raději nic velkého nečekali. Bohemian Rhapsody. Dnes suverénně nejoblíbenější a masami nejlépe hodnocený filmový šlágr roku.… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama