Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterinář Jan (Jiří Bartoška) už toho má dost. Poslední kapkou je smrt tchána, kterému taky došly síly a trpělivost. Babička (Iva Janžurová) totiž vždy rozhodovala o jeho životě, stáří, a nakonec i o tom, jak a kde bude pohřbený. Nerespektovala žádné jeho přání a touhu, v dobré víře, že ona sama vždy a lépe než on ví, co je pro něj dobré a správné. A tak se k jeho neštěstí o něj starala podle své představy o jeho štěstí. A Janovi začíná být jasné, že je na té samé cestě. Jeho žena Olga (Eliška Balzerová) se totiž řídí stejnou teorií malého dvorku a dlouhého biče a přesvědčením, že za štěstí svého muže je zodpovědná výhradně ona. Janovi dojde, že už takto dál nemůže, nechce, neumí. Když nic neudělá, skončí jako tchán. Jednoho dne jej napadne způsob, jak se osvobodit a získat zpět vládu nad svým životem. Tato revolta je ale hodně netradiční. Už jen tím, že prvotní inspirací mu byl jeden z jeho pacientů, papoušek s podezřením na Alzheimera. Jan se tak i díky němu vydává na cestu za naplněním toho, o čem se domnívá, že jsou jeho sny. A protože tato cesta nemůže být snadná, stává se její součástí také stádo koz a později i krav, psychiatrický ústav, plavba na voru a život na lodi. Janova cesta za svobodou ovlivní i životy jeho dětí a jejich partnerů. Dcera Olga (Táňa Vilhelmová) totiž převzala matčinu metodu, zatímco snacha Alena (Pavla Beretová) zatím dokázala tlaku rodové tradice odolat a volí vlastní cestu, liberálnější, modernější, lidštější. Důsledky jsou pro jejich protějšky (Jiří Havelka a Jakub Kohák), v obou případech odpovídající. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (810)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jaký si to uděláš, takový to máš. "Teorie tygra" rýpe do obou stran věčného strindbergovského konfliktu, ale hlavně si dělá šprťouchlata z přesvědčení o vlastní neomylnosti a z lidské zabedněnosti a sebestřednosti obecně. Na dnešní poměry opravdu slušná česká komedie, která si tři a půl hvězdičky zaslouží vrchovatou měrou a když vidím, jak dokázal tento snímek zvednout mandle některým zdejším "feministům" a vůbec rozumbradům (kupodivu zejména mužského pohlaví), klidně mu za to tu půlhvězdičku navíc přihodím. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Sice se tu a tam nějaká trhlina ve scénáři našla, ale už dlouho se mi nestalo, abych při sledování ČESKÉHO filmu měl pocit, že sleduji film, který se dost možná zařadí mezi české novodobé filmové kulty (alespoň tedy z mého úhlu pohledu). Je to jakási filmová modla všech šťastně svobodných mužů / pánů. Velký palec nahoru za samotný námět v podobě manželského diktátorství, ze strany manželky. Taktéž za krásně zobrazený charakter jednotlivých postav. Vítejte zpět, Jirko Bartoško. ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Negativa - několik zbytečných klišé a Kohák, který je sice relativně sympatický... člověk, ale bez artikulace a s pohyby marionety se prostě blbě hraje. Pozitiva - 1. Pan Jiří zde září jako v dobách, kdy v Sanitce odtančil padnout na leukemii. Byť jinak drsný jako Ozzy, dodnes u seriálové rozlučky i Hůůúúúhůůúúání před kremoškou podojím slzné kanálky. 2. V době feminizování světa a až nekritického vyzdvihování ženské role ve společnosti se mužům nedostává nejen reflexe této situace, ale ve finále ani sebeuvědomění nebo, nedej Bože, sebevědomí. Nutno narovnávat. 3. Děj plyne v poklidném tempu, i díky exteriérům působí film chvílemi až relaxačně. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z filmů, které asi pochopí jen muži, a to ještě ti, kteří už jsou nějakou dobu ženatí. Ten pocit neustálého dozoru a dohledu, vydávaný za péči, ta přílišná starostlivost, kdy chlap ani nemůže jít na pivo, aby nebyl sledován pečlivým a bdělým okem manželky, a ještě si pak vyslechne spoustu uštěpačných poznámek. Ve spoustě situací jsem si říkal, to není možné, to je jak u nás doma! Všechny ty buď hysterické scény, nebo chudinky, různé nátlakové možnosti. Ano, ve filmu je to zhuštěno, takže to vypadá jako přehnané, ale ono to tak často je, i když třeba ne všechny možnosti. Jestli někdo tvrdí, že jde o misogynní film, tak ať se podívá na zkrocení zlé ženy od Shakespeara. Nebo ostatně i Babí léto. A je zajímavé, že podobných filmů není víc. Filmařsky sem tam různé drobné chyby ve scénáři, zvuk taky občas stál za starou belu (bolístka všech nových českých filmů a seriálů), a ne vždy to Bartoška dokázal uhrát, hlavně ne mimikou. Ale celkově mi vyznění filmu přijde jasné - měli bychom si víc důvěřovat, a jeden druhému dopřát víc svobody. Všeříkající dialog „Co sis přála jako malá?“ - „Nám se to splnilo. Nám.“ ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Toto nie je teória, toto je holý, žalostný fakt. Kto bol vo vzťahu, kedy bol doslova zo všetkých strán komandovaný: čo, prečo, začo má robiť tak ako má, kto bol neustále pod drobnohľadom, jak Kenskí občan britskými dronmy, určite chápe o čo tomuto snímku vlastne ide. Z môjho pohľadu dostatočne poučné, pričom miestami divák prepadá pocitu váhania, či sú dané, nastolené situácie naozaj na smiech, alebo má plakať. Aby som bol ale "spravodlivý" - vo vzťahoch sme si so ženami "fifty fifty" - každá minca má totiž dve strany. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Do českých kin na film přišlo 386 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 44,6 milionu Kč. (NIRO)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama