Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film 8 Mile je o týdnu života skupiny mladých lidí, kteří se snaží najít svoji cestu v Detroitu roku 1995. Pro lidi jako Jimmy "Rabbit" Smith (Eminem) a jeho přátele, je hip hop jediným způsobem vyjádření se mezi sebou. Rabbit ví, že jediná jízdenka ven je přes jeho rýmy, ale aby zvítězil, musí převést svůj vztek do veršů a postavit se svému životu tváří v tvář. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (610)

Radek99 

všechny recenze uživatele

V přidružených recenzích lze vystopovat zřejmý trend, že vysoké hodnocení dávají Osmé míli ortodoxní fanoušci a fanynky Eminema a hip-hopu obecně, komu tento hudební trend tak trochu uniká, tomu uniká i výlučnost tohoto snímku... To bude nejspíš i hlavní problém tohoto díla, které je vlastně velmi žánrové, natočené pouze pro komunitu hip-hopových nadšenců a úspěšný rapper byl do hlavní role obsazen zcela jistě pouze z důvodu zvýšení sledovanosti a vyšších zisků, jako vějička na hlavně amerického diváka. Pro diváka mimo komunitu zůstává mírně nadprůměrným filmem s tuctovým příběhem bílého teenegera z nižší sociální vrstvy, který si své místo na slunci hledá v kolbišti jinak výlučně etnicky odlišném - afroamerickém, v místě rapperských ,,battlů", kde zúročí své nadání. Jaký je podíl Eminemova autentického životního příběhu a jaký šikovné práce scénáristy nechávám stranou, to se stejně nikdo z diváků nikdy nedozví a míra umělecké licence je v Osmé míli mírně popuštěna, ostatně jako u téměř každého hollywoodského filmu, na filmový příběh psaný samým životem slyší majoritní západní divák tak nějak všeobecně asi nejvíce a trochu toho filmového dochucovadla přijde každému vhod. Kdyby to byl ale západoevropský klubový film o významné umělecké osobnosti, měl bych pocit, že jde o přesolenou filmovou kaši. Takhle mi to ale nijak zvlášť nevadí... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Věděl jsem do čeho jdu a necítím se nijak zásadně zklamán. Příjemné nahlédnutí do životů běžného afroamerického obyvatelstva. Určitě je strašně super, že si vymysleli tak geniální a pokrokové kulturní vyžití jako je rap. Je rozhodně vhodnější říci si mezi 4 očima pár 2 minutových básniček o tom, kolikrát jsem ošukal včera oponentovu mámu a totálně jej tak intelektuálně uzemnit, než sahat po bouchačce nebo noži, což by od černoušků běžný bílý člověk očekával. Snímek je taková lehce depresivní pouliční gangsterka, kde místo kulek létají vzduchem velká slova. Velmi mile mě potěšila účast mé lásky Michaela Shannona, který byl i zde totálně boží. I když tento hudební žánr bytostně nenávidím, tak musím říct, že ten klučina hudbu fakt dělat umí a jeho počiny se rozhodně dají poslouchat a některé vám dokonce rozhýbají tělo. Děj byl místy trošku nudírna, ale jako celek určitě příjemná jednohubka. ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele

Zajímavé filmové pojetí a zpracování tohoto druhu hudby a světa kolem ní, který mi zrovna nic moc neříká. Snímek ale realisticky popisuje těžký život a špatné pracovní příležitosti v předměstích Detroitu a jiných velkoměst. Není tak divu, že tam vzrůstá kriminalita a v noci není radmo vycházet ven. Filmový scénář je také docela zajímavý, ale mohl být možná o něco pestřejší. Herecké obsazení a výkony spíš nadprůměrné. Rozhodně překvapil Eminem, nekpřekvapila Kim Basinger (vím že je dobrá herečka) a Brittany Murphy svou líbeznou tvářičkou také přispěla, ale přesto tomu něco chybí. Konec jsem si představoval víc vygradovanej, ale celkově velmi slušný. Titulní píseň "Lose Yourself" si podle mě Oscara také zasloužila. 8 Mile není obyčejný film, na který by se zapomnělo, jedině čas prokáže jeho kvality. Dodatek (30.12.2012) Po několika projekcích zjišťuju, že tenhle film je vážně dobrej a aktuální v každý době. Proto zvyšuju na 5*... ()

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Nemusíte být velký fanoušek Eminema, abyste mohl tento film hodnotil velmi kladně. Já sám jsem poslouchal tohoto zpěváka dříve, poté jsem se dal už na jinou dráhnu. Přesto si ho velmi dobře pamatuju. Ale v tomto filmu se ukázalo, že Em umí i hrát (o zpěvu už vůbec nemluvě) a zřejmě ho to i baví. Písnička Lose Yourself, která dostala Oscara, mě dostane vždy když ji slyším a vždy si vzpomenu na toto suprové dílo, představující život nejlepšího současného bílého rappera světa. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Brutální a neskutečně živočišný film, kterému dominuje akusticky a rytmicky skvěle zvládnutá hudba a fenomenální sexuální scéna mezi Brittany Murphy a Eminemem. Již zmiňovaná divoška zde předvádí výkon na Oscara a překvapivě i hodný kluk "Rabbit" nehraje na jeho hereckou prvotinu vůbec zle. Hanson točí protřele a díkybohu za něj. Drsné a špinavé kulisy Detroitu, depresivní šero a tvrdí hoši. Ne tohle není žádné rodinné klišé. 8 Mile je vyzrálý film o boji člověka s vlastním nitrem, o touze dokázat, že je něco víc. Rocky nového milénia. Efektivnější, dráždivější, dynamičtější, uvědomělejší a za několik dekád naprosto stejně nostalgický. Skoro plný počet. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (55)

  • Ve filmu můžeme několikrát zahlédnout i ceduli 8. míle, která je přímo v názvu filmu a zároveň slouží jako jakási hranice. (cmenda)

Reklama

Reklama