Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film 8 Mile je o týdnu života skupiny mladých lidí, kteří se snaží najít svoji cestu v Detroitu roku 1995. Pro lidi jako Jimmy "Rabbit" Smith (Eminem) a jeho přátele, je hip hop jediným způsobem vyjádření se mezi sebou. Rabbit ví, že jediná jízdenka ven je přes jeho rýmy, ale aby zvítězil, musí převést svůj vztek do veršů a postavit se svému životu tváří v tvář. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (610)

B!shop 

všechny recenze uživatele

I pres zvlastni namet, kterej nemusi sednout kazdymu, to neni spatne. Sice se to neda srovnavat s Curtisovo nejlepsima filmama, ale rozhodne to je nadprumer. Eminema sice neposloucham, ale nevadi mi a ty pisnicky, co ma v tomhle filmu, jsou asi ty nejlepsi co jsem od nej kdy slysel. Jako herec Eminem prekvapil, zvlad to jako profik, ale zas na druhou stranu, bylo to o jeho zivote, tak to tak moc hrat nemusel. Dej filmu je dobre sviznej a i konec se poved. Eminem se nedostane pryc, ani neziska nejaky prachy, jen respekt a vo tom to je. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Hiphoperský prostředí, je tu jako ve snu, buďto prachy vydělám nebo ke dnu klesnu. Kámoši sou kokoti, stejně jako já, štastný sou jen ve chvíli, když jim holka dá. Hlavně ale repujem nebo se jen flákáme, sračky z plechu lisujem, za almužnu děláme. Za plat koupím leda hovno, bydlím u svý matky, ta mi tlačí do hlavy sexuální zvratky. Že jí milej nelíže, co mi je do toho, ať si frndu prožene, pak snad bude v poho. Když už o tom musí žvanit, ať to řekne kámošce, s člověkem však promluví, jenom když je v sámošce... Pokud si odmyslím, že se film odehrává v netradičním prostředí chudinských čtvrtí žijících hiphopem, zbývá mi jen hodnej kluk, co občas udělá blbost, ale snaží se uspět a najít si holku, která by ho podporovala. Dík prostředí působí toto omšelé schéma hollywoodské romantiky a amerického snu syrověji a snad i autentičtěji než ve standardních průměrných, řemeslně třebas dobrých, ale jinak sterilních, hollywoodských bijácích, ale přesto pod nasypaným prachem a špínou, omšelým schématem stále zůstává. Jediné, co se kvalitativně lehce vymyká směrem vzhůru je vylíčení vztahu hlavní postavy Rabbita a jeho matky. Filmu pomáhá i fakt, že ona zmíněná špína a prach, snad skutečně v amerických městech leží. Následuje SPOILER - Konec, v kterém Rabbit americký sen odmítne, zřejmě proto, že jeho soukmenovcům je upřen, není úplně nezajímavý. Škoda jen, že nepůsobí upřímně, mimo jiné i proto, že Eminem, který Rabbita hraje, toto neučinil. To bychom ho ovšem ani neznali... Řešení finančního problému Rabbita a jeho matky výhrou v bingu vnímám buď jako velmi levnou součást happy endu, případně jako přiznání se, že tomuhle filmu vůbec nejde o pravdivé vylíčení prostředí, v němž se zrodil hip-hop, ale jen a jen o hip-hop samotný. KONEC SPOILERU. Úspěšná snaha nepromítnout do hodnocení můj extrémně negativní vztah k hip-hopu mi dává hodnocení "slabé ***". ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

V přidružených recenzích lze vystopovat zřejmý trend, že vysoké hodnocení dávají Osmé míli ortodoxní fanoušci a fanynky Eminema a hip-hopu obecně, komu tento hudební trend tak trochu uniká, tomu uniká i výlučnost tohoto snímku... To bude nejspíš i hlavní problém tohoto díla, které je vlastně velmi žánrové, natočené pouze pro komunitu hip-hopových nadšenců a úspěšný rapper byl do hlavní role obsazen zcela jistě pouze z důvodu zvýšení sledovanosti a vyšších zisků, jako vějička na hlavně amerického diváka. Pro diváka mimo komunitu zůstává mírně nadprůměrným filmem s tuctovým příběhem bílého teenegera z nižší sociální vrstvy, který si své místo na slunci hledá v kolbišti jinak výlučně etnicky odlišném - afroamerickém, v místě rapperských ,,battlů", kde zúročí své nadání. Jaký je podíl Eminemova autentického životního příběhu a jaký šikovné práce scénáristy nechávám stranou, to se stejně nikdo z diváků nikdy nedozví a míra umělecké licence je v Osmé míli mírně popuštěna, ostatně jako u téměř každého hollywoodského filmu, na filmový příběh psaný samým životem slyší majoritní západní divák tak nějak všeobecně asi nejvíce a trochu toho filmového dochucovadla přijde každému vhod. Kdyby to byl ale západoevropský klubový film o významné umělecké osobnosti, měl bych pocit, že jde o přesolenou filmovou kaši. Takhle mi to ale nijak zvlášť nevadí... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Pro lidi, jako je Jimmy Rabbit, je hip hop jedinou věcí v životě, která má smysl. Dobře ví, že hudba je pro něho vstupenkou do lepšího světa a cestou k úspěchu, proto svou zlost spoutává do slok a zpříma se staví ke všem zkouškám. Eminem utáhne film i v těch nejslabších chvilkách a že je jich tu požehnaně. Ani Kim Basingerová v roli jeho matky není k zahození, ale film dokáže pěkně nudit, pokud právě nevyznávate tento hudební styl. 60% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Až v posledných dňoch som docenil predposledný Eminemov album Kamikaze (<3) a opäť prešiel celou diskografiou, preto prišlo vhod pozrieť si "jeho" autobiografiu aj cez pohyblivé obrázky, nie len zvuk a text. A hoci veľa bolo zdramatizovaného a veľa sa nestalo, viem si úplne živo predstaviť, že Marshallove začiatky vyzerali presne takto, čo sa len podpisuje pod to, ako vierohodne bola snímka natočená. Alfou a omegou je vyrastanie v detroitskom pekle, vypočítavosť ľudí a battle rap. Taktiež v sebe nesie ponaučenie/radu pre nádejných amerických raperov, ktoré si MGK k srdcu zrejme nezobral a film ani nevidel, keď sa rozhodol vydať 'Rap Devil' (x). Slušný herecký ansámbel, solídna porcia intenzity počas lyrických súbojov, neustále hrajúci opus 'Lose Yourself' a, samozrejme, Eminem... Čo viac si od takéhoto filmu môže fanúšik rapu priať? --- (21.11.2017) (13.6.2021) (21.6.2021) ()

Galerie (54)

Zajímavosti (55)

  • Future (Mekhi Phifer) byl ve skutečnosti Eminemův (Jimmy) nejlepší přítel Proof, který si ve filmu zahrál roli Lil' Tica. Proof je ve skutečnosti acronym slov "I'll (P)unish (R)abbit (O)r (O)bsolete (F)uture." (Element2)
  • Film se odehrává v roce 1995. V mnoha scénách však vidíme daleko novější automobily. Podobně je možné vidět kasína, která se v Detroitu objevila až v roce 1999. (KucC)
  • Slovo "fuck" ve filmu zazní 200krát, což je 1,81krát za 1 minutu. (Dixxx)

Reklama

Reklama