Reklama

Reklama

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

  • Austrálie Going Clear: Scientology and the Prison of Belief
Trailer

Obsahy(1)

Zničující dvouhodinový dokument podle stejnojmenné knihy Lawrence Wrighta popisující pomocí archivních záběrů, rozhovorů s bývalými i současnými členy scientologické církve vznik a chod tohoto hnutí, jeho financování a hierarchii. Zajímavostí je, že ve filmu jako členové hnutí vystupují známé osobnosti Hollywoodu. (Shadowland)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

Mimomisu 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé a poučné spíše pro scientologií netknuté publikum. Pokud o tom máte něco nastudováno, tak to mnoho nových informací nepřinese, což je škoda. Pravděpodobně šlo ale o záměr přiblížit základní smyšlení a vznik samotné církve divákovi, který o daném tématu moc neví, potud v pořádku, ale dokázal bych si to celé představit trošku dravějěí (i když ty dvě hodiny uplynou vcelu rychle a bez zádrhelů). Místo dokumentu, který by šel víc na dřenň to pouze působí jako varování a vztyčený prst. Což je pro mě osobně torchu málo. Lepší 3* ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Každé nahlédnutí do Scientologie mě fascinuje, především z důvodů nepochopení jejich víry (uf, ušetřím pár korun na důchod). Going Clear je vlastně první dokument, co tento fenomén, který se nás zatím tolik nedotýká, zkoumá komplexně, od zrodu a tvůrce až po současný stav skrze zachycenou realitu a výpovědi mnohých bývalých členů. Především Paul Haggis, poměrně významná osobnost Hollywoodu, a Jason Beghe dovolí nahlédnout pohledem "těch, co nepracovali, ale propadli víře". Samotný koncept očištění, stejně jako jednotlivé cesty v rámci mostu až po pokáravé odpojení... Scientologie je z hlavy scifi spisovatele, atk co by jste čekali, že? Doufám, že někdy promluví Travolta (tomu nevěřím) nebo Tom Cruise (tomu nevěřím už vůbec), aby mohli rozkrýt plnou sílu hnutí a vlivu na svět. Vždyť takový Tom Cruise málem přišel o svou kariéru... ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Určitě dokument, který může kdekomu otevřít oči ohledně náboženských hnutí, které vznikaly zpravidla na území USA. No a Scientologie je ukázkový případ vymývání mozků, které se snažil zakladatel L. R. Hubbard posunout na jakousi techno-scifi úroveň. Pro normálně smýšlejícího člověka je to nepochopitelný, ale ukázalo se, že je to funkční způsob jak si přijít na pár miliard dollarů. Můj děda říká: Nejlépe se vydělává na lidské hlouposti a to platí odjakživa. ... Bohužel zpracování dokumentu je nezáživné a 2 hodiny jsou trochu příliš. Ještě bych rád podotknul, že Tom Cruise je fakt magor a uděláte nejlíp, když začnete koukat až na druhou polovinu dokumentu, která je mnohem drsnější. 80% ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

O Scientologii jsem toho až doteď příliš nevěděl a při vyslovení tohoto slova se mi vybavil především hystericky se chichotající Tom Cruise. Nicméně vždy mě zajímalo, proč provází toto "náboženství" tak negativní aura a jeho příznivci jsou považování veřejností za magory. Vzhledem k tomu, že jsem byl líný si o Scientologii přečíst nějaký podrobnější text se mi naskytla možnost seznámit se s tímto fenoménem pořádně až nyní díky výtečnému dokumentu z dílny (ne)televizní stanice HBO. Dokument Going Clear vychází ze stejnojmenného knižního bestselleru a nabízí velice detailní pohled do zákulisí tohoto mimózního kultu prostřednictvím výpovědí bývalých členů Scientologie, zprostředkujících nejen vysvětlení ujetého mytologického pozadí této víry založeného na kombinaci psychoanalýzy a mimozemských bytostí, ale především odhaluje odporné a nelidské praktiky, které se odehrávají za zavřenými dveřmi a které si překvapivě příznivci L. Rona Hubbarda nechávají líbit a ještě je oceňují jako posílení charakteru a prohloubení víry. Dokument je zpracován velice umně a díky svědectví bývalých scientologů působí bezprostředně a autenticky a má předpoklad k tomu zaujmout i ty diváky, kteří se o Scientologii příliš nezajímají. Jediné negativum Going Clear je, že mi toto dílo zpětně zkazilo nedávné večery příjemně strávené se sérií Mission Impossible, neboť nyní obraz borce Ethana Hunta zastínila představa blázna Toma Cruise, který se z vysoké pozice podílí na propagaci tohoto šílenství. Takže pokud nemáte problém s diskreditací Toma Cruise a možnou změnou pohledu na jeho tvorbu, rozhodně Vám tento dokument doporučuji ke shlédnutí. ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Alex Gibney podává svůj dokument velice stravitelně, jednoduše s výbornou dramaturgií a pozvolnou gradací. Je fascinující sledovat vyprávění Haggise nebo Begheho (ten super týpek z Californication), jaké to je být scientologem. . Scientologie je dle mého jeden z nejlepších byznysů a osobně mám velký obdiv k jeho zakladateli. Steve Jobs vymyslel iPod. Hubbard celou víru, přikázání a vybírání příspěvků na chod organizace. 1:0 pro Hubbarda. Scientologie má prý majetek v hodnotě 3 miliard dolarů a výdaje stlačené na úroveň hrstí rýže pro svoje ovečky a peníze stále tečou. Na druhou stranu, všechny víry a církve jsou bullshit a nástroj jak ovládat ty méně vyvinuté a submisivní, Scientologie ale dokázala za třicet let to co jiné víry za staletí. Miscavige opravdu dosáhl stratosféry a Amerika je opravdu zemí otroků vlastní stupidity a určitě ne zemí statečných a svobodných :-D ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu je zmíněna žaloba, kterou roku 2013 podala manželka Martyho Rathbuna na Davida Miscavige. Ta byla rok po uvedení filmu, v dubnu 2016, bez dašího vysvětlení stažena. Od té doby se na blogu a na youtubovém kanále jejího manžela Martyho Rathbuna objevují hanlivé příspěvky zaměřené proti ostatním kritikům scientologické církve, s mnohými z nichž spolupracoval při natáčení Going Clear. (jandastlouky)
  • Scientologická církev nemá v ČR status církve ani náboženství, provozuje tedy v několika městech Dianetická centra zaměřená na duševní rozvoj. Kromě center, ale pod taktovku církve, spadají i společnosti zastřešené organizací WISE (World Institute of Scientology Enterprises), např. konzultanstké společnosti Business Success a Performia nebo jazyková škola LITE. (jandastlouky)

Reklama

Reklama