Reklama

Reklama

V polovině 80. let došlo na anglickém venkově ke znásilnění a vraždám dvou mladých dívek. Policisté byli při pátrání po pachateli bezradní, dokud se nerozhodli využít průlomovou metodu – analýzu DNA... V roce 1983 je ve vesnici Leicester znásilněna a zavražděna 15letá Linda Mannová. Vyšetřování se ujímá vrchní superintendent David Baker se svým týmem. Baker je přesvědčený o tom, že vrahem je někdo z místních, ale ani po měsících pátrání a výslechů se nepodaří vysledovat podezřelého. Vědec Alec Jeffreys mezitím objeví unikátní techniku, jak číst lidskou DNA a poprvé ji využije na praktickém příkladu, kdy pomůže u soudu obhájit údajného ilegálního imigranta. Uplynou tři roky a v Leicesteru dojde k dalšímu znásilnění a vraždě. Obětí je 15letá Dawn Ashworthová. I její smrt vyšetřuje Baker, kterému začne být jasné, že obě dívky nejspíš zabil stejný pachatel. K vraždě Dawn se přizná jeden z místních mladíků. Baker se doslechne o Jeffreysových objevech a osloví ho, zda by nechtěl pomoci při vyšetřování. Jeffreys souhlasí a hned prokáže nevinu mladíka, který se přiznal jen, aby se předvedl před spolužáky. Baker je se svými lidmi vlastně na začátku a společně s Jeffreysem ewe rozhodnou pro experiment - pokusí se vzít vzorek krve všem mužům, kteří v době vražd žili v Leicesteru. Vzorky jsou odebírány tisícům mužů a policie vyslýchá ty, kteří vzorek odmítají podat... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

Tosi 

všechny recenze uživatele

Výborná dramatizace případu, kdy byla DNA poprvé použitá policií k usvědčení pachatele. A tím průkopovým tandemem byli dva prací posedlí pánové, každý z jiného oboru, pohánění buldočím smyslem pro spravedlnost. Nečekejte přehnané napětí, to tady nahrazuje dramatická kvalita a záběry reálného života. ()

Ukrizku 

všechny recenze uživatele

Chyběl mi profil vraha, ale to je můj problém, že se nespokojím s pouhým zatčením. To té poslední chvíle skvělý zážitek. Jen mi prostě vrtá hlavou inspektorovo konstatování, že vraždil po rozchodu, přičemž prvně byl v domácnosti s ženou a dítětem a podruhé má po boku vášnivě bránící přítelkyni. Něco mi asi uniklo. ()

Reklama

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Poutavý příběh ve stylu Dobrodružství kriminalistiky natočený dost rozvleklým způsobem. Je frustrující čekat, než se k postavám dostanou informace, které film už divákovi dávno zobrazil. K tomu ještě zpomalené záběry. Jako kdyby tvůrci filmu dostali zaplaceno za stopáž. Příběh se sice odehrává v průběhu několika let, ale stručně a věcně by se to dalo shrnout do hodiny. Dostali jsme se do věku, kdy televize už nemůže konkurovat youtube kanálům typu LEMMiNO a stovkám a tisícům dalších. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Kriminální drama,který doopravdy nikam moc nepospíchá.Je to místy škoda,protože pár scén my přijde zbytečných a nikam se neposouvajících dějem.Britská škola,kdy na Vás dýchne venkov a hledáte vraha v jedný vesnici.Spíš jde hlavně o téma DNA a jeho "vynálezu" na forezní způsob,kterýmu je ještě více nakloněn snímek,než pomalu samotnému pátrání.Jo samozřejmě,že pátrání je tu taky a jeden zapálený policista prostě toho vraha dopadne,ale to už tak nějak čekáte,že ano.Jinak by ta látka z filmovaná bylo hodně o ničem,když došlo k přelomu co se týče forézní práce .Možná na někoho malinko se hodí vánek hraného dokumentu,než přímo filmu.V laboratoři si film užijeme dost,ale právě kdy už začíná film nudit akorát přepne na druhou hlavní postavu a zase se posuneme o milimetr dál k vrahovi.75% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Príbeh je o objave DNA a jeho prvom použití pri dolapení dvojnásobného vraha. Po prvé, je to veľmi smutný, zaujímavý a skutočný životný príbeh. Prvýkrát v histórii, kedy polícia použila DNA na vynesenie odsúdenia páchateľa. Po druhé musím pochváliť režiséra a scenáristu za to, že príbeh vyrozprávali realistickým, informatívnym a vecným štýlom, ktorému chýbala zvyčajná senzácia spojená s modernými drámami. 7/10 ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Sir Jeffreys (do šlechtického stavu byl povýšen v roce 1994 za zásluhy o genetiku) stojí i za dnes nejčastěji používanými DNA markery ve forenzní analýze, testech otcovství a genealogii. Poprvé je využil při ztotožnění ostatků nacistického zločince Josefa Mengeleho v roce 1990, které porovnával s DNA jeho syna. (monika.harca)

Reklama

Reklama