Reklama

Reklama

Barry Seal: Nebeský gauner

  • USA American Made (více)
Trailer 1

Barry Seal (Tom Cruise) pracuje jako pilot dopravního letadla a rutina amerických vnitrostátních letů ho čím dále víc ubíjí. I proto nadšeně skočí po nabídce „náhodného kolemjdoucího“, z něhož se vyklube agent CIA (Domhnall Gleeson), aby pilotoval pod záštitou tajných služeb. Barryho čekají sexy přelety nad základnami kolumbijských narkobaronů, ze kterých pořizuje bohatou fotodokumentaci, nutnou pro boj s drogovými kartely. Jenže proč létat takhle naprázdno, když se můžete spojit i s protistranou a kromě fotek pro CIA vozit do Ameriky i drogy? A proč se zároveň nestát informátorem DEA (Národní agentura pro boj s drogami), která má v oblasti také své specifické zájmy? A proč se rovnou nezapojit do jedné z největších tajných operací, které kdy americká vláda posvětila? Barry to prostě hraje na všechny světové strany a jde mu to víc než skvěle. Už dávno se přestal nudit. Má krásnou ženu, topí se v penězích a vůbec si nepřipouští, co se stane, až se tenhle domeček z karet zhroutí. A on se jednoho dne zhroutí. (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (539)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Je to už 3 roky kdy se Doug Liman a Tom Cruise poprvé spojili a vznikla z toho úžasná sci-fi hrající si s časem- Na hraně zítřka. Před tím, než se Liman a Cruise vrhnou na druhý díl se ale společně rozhodli natočit film podle skutečné události o jednom z největších hajzlíků všech dob. A vznikla z toho dosti dobrá komedie. Barry: Nebeský gauner opravdu sází především na humor který funguje jelikož se nepřestanete smát. Jedná se o mix Vlka z Wall Street a Chyť mě když to dokážeš. Stejně jako v případě dvou předchozích snímku, nezačne film brzdit a pořád jede na plný plyn. Tom Cruise Barryho Seala hraje neuvěřitelně. V 55 letech se stále jedná o jasnou hereckou jistotu která prostě pořád hraje v dobrých filmech. Na Jacka Reachera 2 a Rock of Ages raději zapomeňme, už jenom kvůli němu. Barry Seal je prostě One Man Show Toma Cruise. Film skvělé začíná již od začátku kdy si vtipně pohrává s retro logy z 80 let. A pak už začneme s Barrym který přes kameru vypráví, celý film ve flashbackach a vypráví nám jak se z obyčejného pilota stal největší pašerák drog na světě. Nedokážu říct, že by byl Barry Seal dokonalý po celou dobu. Zvraty totiž moc nepřichází a tak je film moc usazený narozdíl třeba právě od Vlka z Wall Street či Chyť mě když to dokážeš kde přicházely různé zvraty vyprávění a napjatost což u Barryho Seala moc nehrozí. Limanova režie a Barryho Cruise však vše skvěle ostatní vynahrazuje. Struktura vyprávění je dost dobrá a teď to jenom chce aby Liman a Cruise nešlápli vedle i s Na hraně zítřka 2. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kina zejí prázdnotou, že mít Barryho syndrom Uskladnění peněz, mohl bych je přebagrovávat třeba na Flóře v Ajmeksu. Přitom v nich řádí gauner, kterému by Babiš mohl leda tak nosit poštu. Měl jsem z toho dojem, že Doug Liman to natočil na jeden nádech a že Tom Cruise konečně poznal, co je to radost z herectví. I já jsem rád, že si po Mumii nehodil provaz a jenom doufám, že si s Dougem domluvili další společný kšeft. Protože na nebeského gaunera já slyším stejně dobře, jako kdyby to bylo o nebeské krásce. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Velice přímočará krimi-komediální jízda bez výraznějšího zaškobrtnutí i bez snahy stavět nás před nějaká náročnější morální dilemata. American Made nápadně imituje styl Scorseseho filmů (popové songy, vypravěč zasahující do příběhu a určující, co a jak uvidíme, kamera a střih strhávající k sobě pozornost) a veze se na popularitě seriálu Narcos, takže působí nepůvodně a předvídatelně, ale díky hladkému vyprávění (byť lehce mechanickému) a Cruiseovu charismatu baví od začátku do konce. Netradiční je (na hollywoodský film) pozice hlavního hrdiny, který se nechává vláčet okolnostmi a téměř po celý film jen přijímá cizí nabídky a plní příkazy, které mu někdo diktuje. Svou vynalézavost může projevit pouze v tom, jak dodání určitého zboží provede, nikoliv v tom, co vůbec bude provádět. Skoro by se nabízelo interpretovat jej jako ztělesnění amerického pragmatismu, schopnosti přizpůsobit se určité situaci a vytěžit z ní pro sebe maximum, ale na to, abychom jej vnímali takto neosobně, o něm víme příliš dost informací (oproti ostatním postavám, které skutečně jsou pouhými typy) a poměrně velký důraz je kladen také na rodinnou linii (se kterou však film nakládá mnohem ledabyleji než třeba Vlk z Wall Street – na hrdinově manželce a dětech vám bude zřejmě záležet stejně málo jako Barrymu). Z filmů „utěšujících“ nás tím, že lidé jsou možná špatní, ale jejich vlády ještě horší (Týpci a zbraně, Špinavý trik), získává tenhle v mých očích plusové body za větší zohlednění procedurální stránky věci i za to, že si nehraje na nic lepšího. Prostě lehká letní macho-zábava, která dělá vše pro to, aby se divák ani na okamžik nenudil a na rozdíl od Atomic Blonde nebo Zabijáka a bodyguarda se jí to daří velmi dobře. 70% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(65%) Odpočinkový, nenáročný životopisný film, který neurazí, ale ani nenadchne. Největším kladem byl jednoznačně skvělý Tom Cruise, který si kradl snímek jen a jen pro sebe. Neznám lepšího herce, který by to sehrál lépe. Rád bych dal lepší hodnocení jak ty 3*, ale nemůžu. Působí to moc samoúčelně, moc jednoduše. Chtělo by to víc zapracovat na scénáři, přidat pár zapamatovatelných scén, hlášek apod. Ale asi stejně plácám nesmysly. Lépe se to natočit asi nedalo. Co k tomu dodávat? Podruhé už bych si to nepustil, ale jako jednohubka mě to bavilo od začátku do konce, takže pár hluchých míst jsem přešel. Ještě to finále mohlo být trochu rozvinutější, ale co už. Za mě spokojenost. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Cruise v roli, v akej sme ho po všetkých tých Ethanoch Huntoch a Jackoch Reacheroch chceli vidieť. Ako adrenalínom naboostovaný rošťák, ktorý si to dáva s operatívcami od CIA, kolumbijskými kartelmi, Contras a podobnými šmejdami. V Limanovej energickej "pseudo-Scorsese" réžii, s odľahčenou retro atmosférou, evokujúc svoje legendárne top-gunovsko maverickovské eskapády vo vzduchu. Poctivý letný matroš. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Napriek tomu, že sa dej filmu zameriava na obchod s drogami, predovšetkým na kokaín, tak počas celého filmu ani jedna z postáv žiadnu drogu nekonzumuje. (MikaelSVK)
  • Liman použil velké množství dokumentárních záběrů, především z projevů tehdejších prezidentů doplněných o vtipný komentář. Do filmu zařadil také zpravodajské bloky a vůbec propojil realitu s fikcí. (ČSFD)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Liman a vesmírný Tomb Raider

Liman a vesmírný Tomb Raider

09.06.2017

Doug Liman (Na hraně zítřka) utekl od x-menovského Gambita a DCčkové Justice League Dark a momentálně se soustředí na dystopickou sci-fi Chaos Walking, v níž se po boku Daisy Ridley (Star Wars: Síla… (více)

Kdo natočí x-menovského Gambita?

Kdo natočí x-menovského Gambita?

15.11.2015

Mutantský zlodějíček z New Orleans, který umí manipulovat s kinetickou energií a rád hází karty, dostane už za rok tvář Channinga Tatuma (22 Jump Street). Gambit se sice objevil už v comicsovce X-Men… (více)

Gambit je zpátky ve hře?

Gambit je zpátky ve hře?

21.10.2015

Channing Tatum si už brzy zahraje Gambita, neworleanského mutanta, který ovládá kinetickou energii a s oblibou hází kartami. Pořád ale není jasné, kdo ho bude režírovat, protože nejnovější x-menovský… (více)

Reklama

Reklama