Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray je příjemný mladík, který ale trpí schizofrenií a právě ho přepustili ze psychiatrické léčebny. Nadále ale potřebuje péči a teď se o něj má starat jeho bratr Pete. Ten trvá na tom, aby Ray bral své léky, které ho mají držet v reálném světě. Nejdřív jsou oba v pohodě a užívají si, ale pak Ray upadne do zmatku, protože se zamiluje do Laury, která hledá nový vztah. Když se oba začnou zbližovat, Ray chce prožít svou lásku naplno a rozhodne se vysadit léky. Pak ale začne ve své hlavě opět slyšet podivné hlasy - propast mezi realitou a světem v jeho hlavě se začne prohlubovat, a všechno sa změní... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ze začátku na mě film působil uvolněně a zábavně, to se ale postupem času mění v odcela slušný psychologický drama. Tyhle žánrový proměny zvládli tvůrci na výbornou. Čertík řádil ve scénář, není možný takhle zkratkovitě vyprávět příběh. Například scéna kdy Laura odchází s Rayova bytu s tím, že to tak nejde, pak je střih a oba sedí společně ve vlaku, tvařej se jak holoubátka, ale jak se k tomu dostali, kam jeli, proč tam jeli, pak střih a jsou v obilí, to jako vyskočili oknem ? Co ta zavěrečná proměna, tomu jako věřit z jakého důvodu ? Já neříkám, že ten film v sobě neměl svý kouzlo, Dan předved jeden z nejúžasnějších výkonů co jsem od něj kdy viděl, Kelly je nádhernej andílek, ale takhle přece nejde vyprávět podobný typ příběhu. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Opravdový příběh o obyčejných, avšak schizofrenních lidech a beznadějnosti života, jejž prožíváme, aniž bychom ho přijímali takový, jaký je, místo abychom si uvědomili svou bezmocnost a spokojili se díkem za dobré a pochopením pro to horší. Musíme se sami sebe ptát, kdo je tu vlastně ten nejzoufalejší, zda v normálním životě ztracený schizofrenik, či jeho s životem tvrdě, ale asi tak stejně úspěšně, se peroucí bratr. I ostatní postavy jsou poměrně solidně rozkolísané, což dodává filmu punc věrohodnosti. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Som presvedčený o tom, že prepustiť psychiatrického pacienta z ústavnej liečby a spoľahnúť sa na to, že bude pravidelne užívať predpísané lieky je príkladom hlúpeho, alibistického a nezodpovedného prístupu spoločnosti voči chorému jedincovi. Tento film mierne diskontinuálnym spôsobom rozpráva príbeh schizofrenika rozpadnutý na dve časti - s liekmi a bez liekov. Schizofrénia nie je malá zdravotná nepríjemnosť, a aj keď film nezabieha do tragických dôsledkov, prechod z mierne humorného príbehu do stavov plných napätia prináša poriadnu dávku dramatickosti. Výkon Daniela Craiga je bezchybný a prekvapujúci. Umožňuje prehliadnuť nedokonalé a nedotiahnuté záležitosti a mať z filmu ako celku aspoň mierne nadpriemerný dojem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Daniel Craig tady hraje tak dobře, až jsem schopný vypustit fakt, že tvůrci se občas rozhodnou plno věcí nevysvětlovat a pouhým střihem divákovi nezbyde nic jiného, aby si to vysvětlil sám. Nejzásadnější je asi závěr, ke kterému vlastně vůbec nevím, jak se tvůřci dostali, ale nezbyde mi nic jiného, než věřit tvůrcům, kteří právě tento film vypráví. Jinak to byl ale moc pěknej film. Chvíli je s ním legrace a pak přeskočí scéna a Vy nebudete ani dejchat. A přesně to je ten důvod, proč jsem z filmu ve výsledku byl tak nadšenej. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mám taký pocit, že tomuto snímku výrazne pomohol dobrý casting. Všetci herci zahrali výborne a zapasovali sem ako riť na šerbeľ. Len mňa, narozdiel od ostatných, viac očarila tá dievčinka, u ktorej som sa nevedel nabažiť jej verbálneho prejavu. Ale inak ide len o jednoduchú exkurziu a prehliadku problémov a duševných stavov psychicky chorého človeka, ktorého predčasne prepustia z liečebne a on navyše k tomu aj prestane brať tabletky. Nič hlbšie v tom už nie je a načrtnuté problémy sa už ďalej nijako valne neriešia. Lepší priemer. 65/100 ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama