Reklama

Reklama

10 miliard talířů

(festivalový název)
  • Česko 10 miliard: Co máme na talíři? (festivalový název) (více)
Trailer
Německo, 2015, 103 min (Alternativní 90 min, Televizní verze: 30 min)

Obsahy(1)

Za několik desítek let bude na zemi přes deset miliard obyvatel. Jedna šestina z tohoto počtu už dnes trpí chronickým hladem. Jak budeme schopni produkovat potraviny pro všechny na každý den za pár let? Film Valentina Thurna poukazuje na dva tábory lidí, kteří tvrdí, že znají odpověď. Podle jedněch je jedinou cestou průmyslové zemědělství, které počítá s intenzivní a masovou produkcí, zásobující celý svět. Na druhé straně stojí ti, kdo zastávají organické, tradiční zemědělství, které je udržitelné s ohledem na omezené přírodní zdroje. Valentine Thurn se ptá obou táborů, jakým způsobem chtějí nakrmit svět v budoucnu. S kamerou navštěvuje jednotlivé osoby zapojené do procesu zemědělskvé výroby v různých fázích (osiva, hnojiva, pesticidy, krmivo pro zvířata, drůbež, velkoobchody či maloobchody) a poukazuje na úzké propojení těchto fází v globálu. Film snaží kriticky analyzovat celý systém po všech stránkách, také ale představuje možné návrhy a vize, jakým směrem se ubírat v budoucnosti, a tím přináší obsáhlý vhled do problematiky potravinové bezpečnosti. (MFF AlimenTerre)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (8)

movieband 

všechny recenze uživatele

Motivující, inspirativní a všeříkající dokument o pohledu do zákulisí celosvětového potravinářského průmyslu (a nejen do něj). Dokument je plný zajímavých rozhovorů a pohledů od lidí z různých koutů světa a řeší otázku potravinové problematiky. Za mě vítěz letošního promítání filmů v rámci Jednoho světa. ()

Marze odpad!

všechny recenze uživatele

Propagační dokument o tom jak půjde na Zemi zařídit potraviny pro deset miliard lidí podobající se podobným ideologickým nacistickým a komunistickým dokumentům. O důsledcích pro globální oteplování když bude na planetě tolik lidí ani slovo. Na sociální ekologii jsme se učili, že moc rezervní úrodné půdy už na světě není a řadím se jasně ke stoupencům kvality tradičního zemědělství, na úkor kvantity chemického zemědělství. Genetické inženýrství zvedlo úrodnost a odolnost rýže v jižní Asii šestkrát a zabránilo zde hladomoru v důsledku populačního boomu. Umělé maso je zajímavý nápad. Proč ale všechno musí stále růst, místo aby se zvyšovala kvalita života? Pak nebudeme geneticky modifikované potraviny potřebovat. Válek o jídlo se snad nedožiji. A proč tedy vlastně musí být na zemi 10 miliard obyvatel? Aby rostly akcie a renta? Slyšeli jste něco o únosné kapacitě prostředí? Podívejme se na vesmír jak se v něm plýtvá energií a prostorem. Ještě citát Alberta Bandury (2002), který je proti duchu tohoto budovatelského dokumentu: "Lidé se vydali cestou nezřízenosti, která vede k riziku, že se přidají k dalším ohroženým druhům". ()

Reklama

Faila 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbil záběr "témat", které autor v tomto dokumentu představil. Myslím, že si s jeho přípravou dal opravdu práci, aby danou problematiku postihl co nejobšírněji. Moc se mi líbilo, že se autor snažil popsat jak klady, tak zápory možných řešení, ačkoliv jsem se chvíli bála, že snad žádné řešení nebude dostačující. Naštěstí neměl dokument tak katastrofální ráz a nějaký nástin řešení (reálného a uskutečnitelného) se v něm objevil. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Dokument porovnáva známe aj menej známe formy rastlinnej a živočíšnej výroby s cieľom ohodnotiť, ktorá z nich je najudržateľnejšia a ktorá bude schopná potenciálne nasýtiť 10 miliárd ľudí. Nemôžem povedať, že dokument nebol zaujímavý, napr. zbúraním mýtu „vegánskej Indie“ ukážkou boomu tamojších hydinových fariem, porovnaním hybridných semien s prirodzenými, predstavením rôznych komunitných organických foriem farmárčenia, ale chýbalo mi tam viac slov o dopadoch na životné prostredie. Aj kvôli sóji sa klčujú pralesy. Bolo by vhodné zaoberať sa radšej aj tým, čo robiť, aby nás 10 miliárd nikdy nebolo. Hodnotenie by bolo vyššie, lenže rozprávač neodmieta živočíšnu výrobu. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Autor slavného rebelantského doku filmu Z popelnice do lednice tentokrát prolustroval planetu s ohledem na to, kolik nás celoplanetárně doopravdy stojí výroba potravin v závislosti na způsobu výroby a druhu potraviny - a s cílem ukázat, co si budeme doopravdy moci za několik málo let dovolit vzhledem k tomu, k jaké strategii se celoplanetárně přikloníme. Jednoznačně se jedná o jeden z nejzávažnějších snímků na letošním festivalu Jeden svět, doporučuji ho ale vidět v těsném spojení s také uváděným novým filmem "Land Grabbing", neboť fungují jako tandem - Land Grabbing k tématu doplňuje alarmující potřebné informace o tom, jak se různé výrobní technologie a s nimi i obchodní strategie promítají do hospodaření s půdou, udržitelnosti zdrojů a vlivu na přehřívání planety. Pro ty, kteří mají témata raději zpracovaná populárně a bez velkého zatěžování zdrojovými informacemi pak v rámci festivalu doporučuji i třetí snímek, v němž jsou výsledky stejných zkoumání pěkně shrnuty a nasevírovány bez obalu, s ironií a efektně: Cowspiracy. Ovšem Land Grabbing a 10 Billion jsou nepřekonatelné, pokud jde o seznámení se s reálným stavem věcí napříč planetou. *~~ ()

Galerie (16)

Související novinky

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

41. MFF Ekofilm 3. - 5. 12. 2015

12.11.2015

41. ročník Mezinárodního festivalu filmů o životním prostředí se poprvé koná v Brně a nabídne i novou ambiciózní dramaturgii. Kromě významných zahraničních a domácích hostů představí i velmi kvalitní… (více)

Reklama

Reklama