Reklama

Reklama

Mezi věřícími

(festivalový název)
  • USA Among the Believers

Obsahy(1)

Červená mešita je jedním z hlavních pákistánských center radikálního islámu. Nejvyšším duchovním je Abdul Azíz Ghází. V roce 2007 vláda na mešitu zaútočila a jeho nejbližší byli během útoku zabiti. Azíz poté zasvětil svůj život jedinému cíli – svrhnout sekulární vládu. Dokument přináší ucelený vhled do současného Pákistánu, v němž ti nejchudší jsou nuceni pro sebe a své děti shánět existenční pomoc u štědře a neprůhledně dotované Červené mešity, zatímco bohatší obyvatelé měst si dobře uvědomují, že tyto děti, vychovávané v Azízových náboženských školách, jsou časovanou bombou pro celou společnost. Volný přístup do škol umožňuje filmařům detailně zachycovat, čemu zde mladé lidi učí, a v překvapivě otevřených rozhovorech velmi plasticky vystoupí i charakter samotného Azíze. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Stíba 

všechny recenze uživatele

Krásně srozumitelně vysvětlená problematika rekrutování a fanatizování dětí do center radikálního islámu pro účely terorismu a stejně dobře ukázaný pohled na druhou stranu věci do života lidí, kteří se snaží proti takovým centrům bojovat výchovou, jejímž smyslel není jen učit se nazpaměť korán a žít život v nenávisti. (Jeden svět Benešov - 7. 4. 2015) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Poněkud mechanický a čitelný film, nabízející ale poměrně zajímavý materiál. Sice se z něj člověk nedozví mnoho nového, ale jako ilustrační materiál proč ne... ()

Reklama

Majkak 

všechny recenze uživatele

Řada problémů je známých, chudí rodiče nemají na normální školy a extrémisté toho využívající. Za stejných podmínek se rekrutují např. členové Boko Haram. Většina Pákistánců je úplně normální a nechce nic jiného než pokojně žít se svou rodinou a dopřát dětem nějaké přiměřené vzdělání. Pak je parta těch, co chtějí násilně ovládnout zemi. Místo rudých praporů těch zdvihli korán. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama