Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za svůj život napsal 259 povídek, 7 románů, 3 cestopisy a 3 divadelní hry. Jeho plodný život literáta předčasně ukončila choroba, kterou onemocněl díky svému vášnivému a nezřízenému vztahu k ženám. Guy de Maupassant se dožil pouhých třiačtyřiceti let (1850-1893). V počátcích jeho literární kariéry jej vzal pod svá ochranná křídla Gustave Flaubert, přítel jeho matky; znal se s Emilem Zolou, Ivanem Turgeněvěm a mnoha dalšími slavnými spisovateli své doby. Pracoval jako redaktor ve známých novinách Le Figaro či Le Gaulois. V roce 1880 vydal své první mistrovské dílo - Kuličku. Následujících jedenáct let bylo jeho nejplodnějším obdobím.
Režisér Michel Drach obsadil do titulní role filmu známého francouzského herce Claudea Brasseura, který dodal své postavě patřičnou živočišnost, zemitost i noblesu. Film zachycuje osudové kapitoly ze života Maupassanta. V impresionistických obrazech vzpomíná nemocí zasažený Maupassant na své šťastné dětství s matkou a bratrem, první zklamání z lásky a zároveň první nesmělé básnické pokusy. Neustále se mu vrací i vzpomínka na bratra, který byl internován v bláznici, kde později zemřel. Uvidíme předobrazy jeho nejslavnějších postav: Kuličky, Mušky či Miláčka a provázíme tohoto slavného literáta až do jeho hořkého konce, v němž mu zůstal věrný jeho sluha (vynikající Jean Carmet). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

na životopisy se vždycky těším,ale tentokrát mě pohled na neustále opakované záchvaty syfilitického šílenství fakt nebavil,naopak..... a vůbec mi to nepřišlo barvité - ani známí herci nepomohli k lepšímu hodnocení,prostě za to,že jsem přes dvě hodiny držela násilím oči otevřené,víc dát nemůžu....a bod je beztak jen za závěrečné defilé,to se mi líbilo asi právě proto,že se dalo tušit,že se blíží konec filmu ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Provokativní, požitkářská, volnomyšlenkářská záležitost, která si potrpí na osobitý styl a nedbalou eleganci. Leč její gesta jsou trochu křečovitá - a svou bezstarostnost jen předstírá. Snad proto, že je trochu chaotická - až zmatená. Jakoby nedokázala udržet pohromadě své neuspořádané myšlenky: Jakoby víceméně kopírovala osud svého smutného hrdiny ... jakoby už dopředu VĚDĚLA, že sklidí jen to, co zasel - tudíž nemůže čekat lásku, náklonnost, ba ani soucit ... od všech krásných žen, které poznal. ()

Reklama

Casablanca 

všechny recenze uživatele

Přehnaná stopáž, přehnaná nahota, přehnaná povrchnost... Guy de Maupassant patří mezi mé nejoblíbenější francouzské spisovatele, přečetla jsem všech sedm románů a desítky povídek. Čekala jsem, že se dozvím něco jiného, než že to byl chlípník se syfilidou. Co jeho vztah k Flaubertovi? Chabá zmínka, že "snad byl jeho otec" mě neuspokojila. Co jeho práce redaktora? První úspěchy? Místo toho film zmatkovitě skáče mezi jednotlivými časovými úseky, ve kterých Guy exaltovaně něco vykřikuje... Další věc je, že mě iritoval český dabing, který se k tomu vůbec, ale vůbec nehodil... To musíme všechno prznit? Jedním slovem zklamání. ()

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Bouřlivák, bohém, milovník žen, života i drog, jeden z nejlepších francouzských povídkářů a také syfilitik. Barvitý a barevný snímek, v němž se prolíná pozdní období spisovatelova života poznamenané šílenstvím, se vzpomínkami na mládí, bujaré večírky, plachtění na moři i zástupy dobytých krasavic nejrůznějšího společenského postavební od hraběnek a baronek po prostitutky z ulice. Představitel hlavní role září, jak snad zářil Guy sám, film je prošpikován i odvážnými záběry nahých žen, které jsou nezbytnou kulisou a dojemný je vztah sluhy Francoa ke svému pánovi. Závěr filmu je velkolepým finále s defilém všech důležitých postav, které se v posledním záchvěvu vyrojí ze syfilitikovy zastřené mysli a pomohou mu přestoupit na druhý břeh s lehkým katazrním účinkem. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Kdeže věrné milování jest. Ach, ty ženy… nejen rukavičky a kloboučky odhazující. Ženy planoucí, milující, slast uvolňující, chtíč rozkoše naplňující. Ženy jako pivoňky i trny v rajském údolí. "Všechny moje paní, staňte se na chvíli mou, kurtizánou jedinou. Inu, (vz)chop se náčiní a poskvrň nitro umem literárním. Roztanči nitro múzami, duchem vytříbeným, vypravěčstvím zalidněným, na stupně vítězů přeneseným." Vztahy lesku i bídy perem velikána zaznamenané, slovem výstižným objevené. Miláček Guy de Maupassant převíjí odstíny, ve kterých se potkávají malé radosti, pohnutá hemžení, hlodavá nábřeží soka šílenství. Zatížen frivolností, nevěrný nóbl mravům. Rozlučte se se mnou, moji milí, moji drazí. Společnost vaši poetickým karnevalem ozdobte, cudné erotické krajky nařaste, pouť mou do imprese krajnosti zachyťte, mé ženy mi na zlatém podnosu přineste, než smrt svůj ortel vynese.Tvé dva prstíky jsem na dosah měl, sen lidského reje si neodepřel, žel život v kratochvílích se mi uzavřel. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama