Reklama

Reklama

Švýcarský Robinson

  • USA Swiss Family Robinson (více)

VOD (1)

Dobrodružství osadníků na opuštěném ostrově podle oblíbené knížky Johanna Wysse. Oblíbená knížka Johanna Wysse Švýcarský Robinson (1812, česky naposledy 1999) byla inspirována klasickým dílem Daniela Defoea o osudech trosečníka Robinsona Crusoea. Autor ji napsal především jako zdroj rad a ponaučení pro vlastní děti, ale postupem let se Švýcarský Robinson o rodině se třemi dětmi, která se v době napoleonských válek chce vystěhovat z rodného Švýcarska na Novou Guineu, stal jednou z nejpopulárnějších knih u všech generací. Vzniklo také nejméně deset filmových a televizních adaptací, přičemž nejznámější a také nejzdařilejší verze je z roku 1960, natočená Studiem Walta Disneyho. Její režií byl pověřen anglický tvůrce Ken Annakin (1914–2009), který už předtím natáčel disneyovské historické snímky (Příběh Robina Hooda a jeho družiny, Meč a růže), adaptace známých předloh (Tři muži ve člunu) a později se proslavil klasickými tituly Nejdelší den a Báječní muži na létajících strojích. Studio věnovalo na výrobu snímku velkorysý rozpočet (byl plánován jako vánoční film roku 1960) a náležitou pozornost věnovalo i hereckému obsazení, v němž vedle Johna Millse a Dorothy McGuireové v úlohách rodičů figurovali i populární představitelé z řad nastupující generace (James MacArthur, Tommy Kirk a Kevin Corcoran). Za zmínku ještě stojí účast významného japonského herce Sessua Hayakawy (mj. velitel zajateckého tábora v Mostu přes řeku Kwai), který působil v Hollywoodu už od dob němého filmu a který tu v jedné ze svých posledních rolí ztělesnil vůdce malajských pirátů. Natáčelo se v krásném prostředí ostrova Tobago a ve studiích Pinewood nedaleko Londýna. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Čtyřicet zuřivých pirátů se hrne džunglí. Řinou, se řinou! A při tom spěchu padají jak o závod do špatně zamaskovaných děr v zemi! Hurrrá! Podařilo se nám je zahnat! Ale ne! Vrací se! Čytřicet zuřivých pirátů se drápe do kopce. Odpálíme nastražené výbušniny! A BUM a BENG! Piráti lítají vzduchem jak hadroví paňáci. Hurrrrrá! Podařilo se nám je zahnat! Ale ne! Vrací se! Čtyřicet zuřivých pirátů se znovu drápe do kopce. Teď vyhodíme do vzduchu celou skálu nad jejich hlavami. A PRÁSK! MEGA MEGA PRÁSK! Kameny se valí z kopce a zasypávají piráty drtivou lavinou. Hurrrá! Podařilo se nám je zahnat! Ale ne! Vrací se! Čtyřicet zuřivých pirátů se zase drápe do kopce! Uvolníme tedy past z klád! A Třesk a prsk a RUMBLE RUMBLE! Dřevěné klády válcují piráty jak palačinky. Hurrrá! Podařilo se nám je zahnat! Ale ne! Vrací se! Teď po nich musíme házet kokosovými ořechy naplněnými střelným prachem! A prásk! A prsk! A bum! A vžůům! A thůůům! Piráti zase lítají vzduchem! Hurrrá - teď už je určitě po nich! Ale ne! Vracejí se! Nemáte taky pocit, že teď nastala ta správná chvíle říct "A DOST!" ? ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Nudná, bezmyšlenkovitá idylka rodinky, která má zjevně štěstí a ztroskotá na pustém ostrově. Vybuduje si tam zoologickou a botanickou zahradu, najde jednu holku, nadvakrát si to rozdá s piráty, kteří mimochodem zjevně postrádají mozek, a když jsou zachráněni a mají odjet, rozhodnou se v ráji nezkaženém civilizací zůstat. Plakátové zjevy v nažehlených košilích, zoufale nudný scénář, opičky, zvířátka a rodinné hodnoty. Vítejte v Disney 1960. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $40,356,000Tržby Celosvetovo $-║ Klasická rodinná Disneyovka, o rodinke stroskotajúcej na opustenom ostrove, kde nechýbajú zvieratká(na aké si len zmyslíte) na každom kroku, bláznivé dobrodružstvá, ľahký humor a samozrejme príde aj na Ázijských pirátov, proste niečo v mixe Pirátov Karibiku z Robinsonom Crusoe. V dobe vzniku bol film celkom slušný komerčný hit, porovnateľný práve z Pirátmi Karibiku či už po tej komerčnej stránke ale aj celkovo úrovňou filmu. /70%/ ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pokud se dívám na tento film dětskýma očima, pak patří k tomu lepšímu, co v 60. letech v dobrodružném žánru vzniklo. Jde o dílo v duchu literární předlohy, kterou napsal švýcarský pastor Wyss pro své děti, aby jim mohl předčítat něco napínavého a zároveň mravně povzbuzujícího. Takže není třeba se zamýšlet nad různými nepravděpodobnostmi. Filmové adaptaci se dá snad vytknout jen přílišná rozvleklost. Jinak pěkné, je tu oslavena síla a soudržnost rodiny. Silnější čtyři hvězdičky. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Já tu knihu milovala a možná si to špatně pamatuju, ale ta idylka, co z toho udělali ve filmu, ta mi tedy nesedla. Ocenit musím veškerá zvířátka, ovšem ty dokonalé nažehlené oblečky a účesy, závěsy v oknech a podobné vybavení domácnosti, to bylo na mě moc. Ona je to vlastně zábava, ztroskotat někde na opuštěném ostrově, Robinson by se měl učit. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • George Lucas je velkým fanouškem filmu, v důsledku čehož byla postava Anakina Skywalkera z Lucasovy série Hvězdné války pojmenována právě na počest režiséra Kena Annakina. (Dreadd)
  • Mnoho scén se zvířaty by v pozdější době nebylo možné natočit, protože zákony by zacházení s nimi považovaly za týrání. (Dreadd)
  • Natáčelo se v krásném prostředí ostrova Tobago v Oceánii a ve studiích Pinewood nedaleko Londýna. (Sifaka)

Reklama

Reklama