Reklama

Reklama

Krysí minohledačky

(TV film)
  • Francie Les Rats démineurs de tanzanie (více)
Francie / Německo, 2008, 52 min

Obsahy(1)

Krysa obrovská je roztomilá, přítulná a k tomu inteligentní. Čtyřnozí hrdinové, krysy obrovské, nevypadají na první pohled jako domácí mazlíčci. A ani na takovou pozici neaspirují. Jejich „profesní zaměření" je totiž úplně jiné. V podstatě to jsou „vojáci z povolání" se specializací minohledaček.
Na začátku tohoto podivuhodného dobrodružství byla vědecká zjištění, že krysy, a zejména krysy obrovské, mají mimořádně vyvinutý a citlivý čich. A kromě toho jsou také učenlivé a dají se vycvičit tak, aby svůj čich využívaly ve prospěch lidstva. Na chovné stanici v Tanzanii učí tým vědců krysy obrovské rozeznávat zápach trhavin používaných v pozemních minách tak, aby je krysy dokázaly v terénu najít. Krysy se naučí miny vyhledávat stejně dobře jako psi, ale na rozdíl od nich jsou podstatně drobnější a lehčí, takže prakticky nehrozí nebezpečí, že by se mina jejich vahou odpálila. Výcvik krys minohledaček probíhá nejdříve v teráriích, pak se ale vydají se svými cvičiteli do terénu. Tento výcvik je poměrně dlouhý a velmi náročný. Každá krysa, která jím projde, musí ještě úspěšně složit závěrečnou zkoušku a získat certifikát. A teprve s tímto certifikátem může začít budovat svou novou „vojenskou" kariéru. Krysy minohledačky vycvičené v Tanzanii pak nacházejí uplatnění zejména v zemích afrického a asijského kontinentu, kde po řadě vojenských konfliktů zůstalo v půdě velké množství nevybuchlé munice, která dodnes ohrožuje životy civilního obyvatelstva. To ale zdaleka nejsou všechny zásluhy, které si mohou krysy obrovské připsat. Jejich mimořádně vyvinutý čich začíná být využíván i v medicíně jako diagnostický nástroj. Krysy vycvičené v Tanzanii jsou totiž schopné naučit se identifikovat vzorky slin pacientů s tuberkulózou. Jsou tak velkou šancí pro země, které nemají na lékařský výzkum a na lékařskou péči dostatečné finanční prostředky. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

boombang 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto náhodou. Ano, hlavní hrdina, krysa jménem Ronaldinho, je vskutku borec. Neviděl jsem sice úplný začátek, takže mne napadá několik důvodů, proč má zrovna tohle jméno, ale dokument je to velmi zajímavý. ()

Reklama

Galerie (7)

Reklama

Reklama