Reklama

Reklama

Ivan Hrozný

(TV film)
  • Německo Iwan der Schreckliche (více)
Německo / Rusko, 2014, 52 min

Režie:

Peter Moers

Scénář:

Peter Moers

Kamera:

Peter Moers

Hrají:

Heidi Kastner, Erik Schäffler (vypravěč)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ivan IV. byl prvním carem Ruska. Jeho přezdívka Hrozný naznačuje způsob vlády. Kolem jeho krutosti se točí řada historických legend, ale jaký byl jeden z největších ruských panovníků ve skutečnosti? V dětství osiřel a bojaři, kteří byli příslušníky nejvyšší šlechty, ho zneužívali. Není se proto čemu divit, že z cara Ivana Hrozného vyrostl strašlivý panovník. První vraždu spáchal, když mu bylo teprve 13 let, a následně proslul nepředvídatelnými výbuchy smrtonosného hněvu. Tento dokumentární film rozebírá, jak se Rusko pod vládou Ivana Hrozného stalo sítí soukromých pozemků rozebraných šlechtou, zatímco na zbytek země padly nenasytné daně. Nechybí ani krvavé střety s Němci a Tatary nebo tragická láska k zabité Anastázii. (TV Prima)

(více)

Recenze (6)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní dokument, kde se člověk dozví informace v širších souvislostech (Novgorod, Stalin atd.). 75%. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Veľmi nešťastné analógie (Livonske vojny a Pakt MR) od historikov, ktorí by si presne na toto mali dávať pozor. Na druhú stranu je radosť vidieť reálne korene protiruskej propagandy v populárnovedeckom dokumente. 5/10 ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumente prehovoria historici, ale i vedci, odborníci na psychológiu, ktorí skúmajú prapodstatu krutej Ivanovej povahy. Zaoberajú sa jeho životom od útlej mladosti a na základe jeho lebky tu dokonca uvidíme počítačom vytvorenú pravdepodobnú podobu prvého ruského cára. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl věřit v reinkarnaci, tak Stalin byl minulém životě Ivan IV., co krutosti a mírou paranoii, avšak do inteligence se mu vyrovnal až progresivní Petr I. Veliký. ___ btw. přídomek hrozný vznikl špatným překladem ze slova groznyj, což znamená přísný, úžasný, krutý, impozantní, ale jistě ne hrozný. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je ostuda , že jsem o této postavě ruských dějin nevěděl moc podrobností a tento svižný dokument je na to vynikající. Takový předchůdce Stalina, který prováděl imperialismus skrytě. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama