Reklama

Reklama

Lucifer

(festivalový název)
  • Mexiko Lucifer
Trailer

Obsahy(1)

V zapadlé mexické vsi se zjevuje světlonoš, aby pomáhal lidem. Může se ale změna dostavit shůry? Gust Van den Berghe se v závěrečném a opět originálním díle trilogie obrací k představám o pozemském ráji a využívá pro jejich vystižení zcela nový formát filmového obrazu. Mohou mít hranice duchovna tvar kruhu? (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Michal687 

všechny recenze uživatele

Forma mě absolutně dostala, ale nedá se říci, že by stavěl film jen na ní. Mě osobně film upoutal a vtáhl mnohem více než nějaká pseudodramatická a zbytečně vyhrocená díla na festivalu. Chytrá a srozumitelná symbolika, která byla provázána se zajímavou sociální kritikou vycházející z konkrétního prostředí, avšak platící pro širší společnost. Všechno se dělo tak nějak samozřejmě jako by bez přítomnosti kamery. Všechny výjevy do děje zapadaly a žádný mi nepřišel vyloženě zbytečný. Jakožto fanoušek Sto roků samoty nemůžu být jinak než spokojený. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejde o spirituální film, který by dokázal vyvolávat vnitřní chvění, ale spíš o jeho cíleně distancovanou verzi. Nechybí humor, záběry nejsou příliš dlouhé - vedoucí ke kontemplaci, kamera nepluje prostorem a jindy tušená přítomnost nadpřirozena je tady jasně (a opět s vtipem) znázorněná. Kruhový formát proto nechápu ve smyslu "ďáblova oka" z Post Tenebras Lux, ale mnohem víc jako ukázku toho, že cokoli duchovního v lidech je formované uměle, určitým selektivním pohledem na skutečnost. Tomu by ostatně odpovídal nejenom úvodní citát, ale taky většina toho, o čem Lucifer vypráví. ()

nichts 

všechny recenze uživatele

Kruhové záběry, přinášejí jak neskutečně působivé zobrazení světa – nebe stojí uprostřed a země po celém obvodu -, tak jedinců, ale prakticky znemožňují mezilidský kontakt. (má cenu se podívat aspoň na kousek) Pro mne byly ovšem mnohdy neskutečně dlouhé, opravdu každý druhý záběr musí končit až když jej opustí všechny postavy? Navíc bych preferoval aktivnějšího Lucifera a trošku víc rozpitvat rouhání a ne ho odbýt pár slovy. Na obranu filmu je třeba dodat, že jsem byl značně ospalý. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama