Reklama

Reklama

Jeanovi je 30 let. Život mu nabízí spoustu možností a on je připraven je nepromarnit. Neumí říci ne, je připraven ochutnat všechno. Je filmař, hudebník - má rád dívky i chlapce. Neumí však milovat doopravdy. Jean se životem spálil, nepoučil se, že život je vážná věc. Má pozitivní HIV. Ztrácí všechno v tom zmateném světě, kde se jako Damoklův meč vznáší temná hrozba nevyléčitelné nemoci. Tvůrce a hlavní představitel filmu Cyril Collard se již celosvětového úspěchu filmu nedožil. Zemřel na AIDS. Film byl oceněn čtyřmi Césary. (Lucernafilm Video)

(více)

Recenze (27)

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Potřebovala bych film vidět znovu, protože teď jsem na konci knížky a tam je jeden zásadní rozdíl mezi druhou větou v obsahu zde výše: ...je začínající filmař, co žije nevázaným životem, NEŽ zjistí, že je HIV pozitivní! On jím totiž žije i POTOM, bez ohledu na to, koho nakazí. Chová se doslova odporně k Lauře, k celému svému okolí. Sice má výčitky a dost se v tom babrá, ale to je málo. Na knížce mi právě připadá cenné, že se Cyril neidealizuje, nedělá ze sebě oběť, vinu vidí jen a jen u sebe. Tak bych chtěla zjistit, jak je to ve filmu, už si to moc nepamatuju, jenom že se mi hodně "líbil" a teď nevím, jestli to třeba taky tenkrát nebylo pro to, že šel Cyril do sebe. Jestli se ve filmu jen trochu idealizuje (i když to dělá autor, režisér a herec v jednom), okamžitě srazím hodnocení. Pro ubližování druhým, ať z vrozené krutosti, zbabělosti nebo nezodpovědnosti a sobectví, a jeho omlouvání opravdu žádné pochopení nemám. A zajímavá forma nebo sympatičtí herci (což teda Boehringorová zrovna ale není) mi k dobrému hodnocení nestačí. No třeba se rozepisuju zbytečně a je jenom chyba v obsahu výše. Každopádně si film musím sehnat a pak uvidíme. Jinak chudákovi Cyrilovi jsem já i moje hodnocení už stejně jedno. ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Jako 13leté lesbické štěně se potajnu četla, pod dekou, horlivě knihu od Cyrila Collard. Uběhlo pár let a já jsem sehnala film. Chyba má, chyba má největší. Cyril není herec a celé je to pofiderní. Už to nejsou pocity, které při čtení řádků prožívám, je to doslova nuda. Nebarvité. Ovšem věřím, že pro nového diváka, neznalého předlohy, to může být jeden z nejsilnějších zážitků. Užijte si to, já to už po druhé vidět nemusím. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Asi jsem si měla přečíst pořádně obsah a tím pádem bych nesáhla opět do špatného šuplíku. Navzdory některým ódám na tenhle film, já takové nadšení zase nesdílím, protože v dnešní době už jsou jich mraky a já nepatřím k těm, kteří by zrovna taková témata vyhledávali. Možná na svůj první celovečerák to nebylo až tak špatné, ale na mě působil dost rozpačitě a neučesaně, zkrátka já nad průměr nejdu ani náhodou. Možná ta reálnost a syrovost na někoho působí silně emotivně nebo i to, že si to sám Cyril zahrál, ale na mě tedy ne. Mě zamrazilo víc při pomyšlení nad naprostou nezodpovědností takového člověka, který jen tak mimochodem prohodí k Lauře, že je HIV pozitivní. A možná i kvalita snímku mě brzdí v lepším hodnocení. 2,5* ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Noci šelem jsou ukázkou toho, že i tak závažné téma jako je problematika onemocnění AIDS se dá natočit se ctí, bez zbytečné slzopudnosti a falešného sentimentu. Srovnání se známější Philadelphií je nabíledni a sračkoidní americká selanka z něj vychází poražena nikoliv na body, ale stylem těžkého K.O. v prvním kole. Cyril Collard, jemuž byl film celovečerní premiérou i derniérou, se nemusí ohánět lacinými a sladkobolnými gesty. Stačí mu totiž jediné-sázka na pravdu. V tomto případě dokonce na svoji vlastní pravdu, na popis vlastního života - Collard si snímek sám nafilmoval podle vlastního autobiografického románu a zahrál si v něm i hlavní roli. Tam, kde museli tvůrci Philadelphie pracně a často také velmi trapně fabulovat, se "Noci" mohou opřít o autentičnost scén, např. zpod Grenellského mostu. Nelze zapomenout na skvělý hudební doprovod. Ve filmu zazní písničky od skupin jako New Model Army, Pogues, Noir Desir a mnoha dalších, několik skladeb je potom i z Collardova sólového alba.Cyril Collard zemřel v roce 1993, tři dny před udílením Césarů. Film získal celkem čtyři ocenění, dvě přímo pro Collarda-nejlepší film, nejlepší debut. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Docela dlouho na mě žádný film takhle nezapůsobil. Chvíli mi trvalo proniknout nevinným rozjezdem nekorespondujícím s přehnanými očekáváními, ale naštěstí jsem vytrval. Člověk samozřejmě chtě nechtě musí vnímat informace o autorově skutečném osudu a ty se pak nutně odráží na celkové působivosti filmu, ale Noci šelem by byli brilantním dramatem i bez téhle berličky. Film především o lásce, víc než o čemkoliv jiném, v závěsu se smrtí. Tyhle dvě ovšem rády chodí spolu. Láska, sex, smrt...děvky, čáry, bary. Provařená témata, jenž však málokdo umí uchopit takovým způsobem, jako to zvládl Cyril Collard. Rest in peace. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama