Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (827)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem možná nejlepší český seriál vůbec a… dostal ho! (neberu v potaz československou tvorbu). Po technické a audiovizuální stránce velká paráda (od věci, ve které má prsty HBO, jsem ani nečekal nic jiného). Ale to není hlavní tahák. Je jím mrazivá atmosféra, dusno, pošmourno, deprese, napětí, nedůvěra a tajemno. Pustina je unikátním příkladem toho, jak lze funkčně spojit skandinávský chlad a odtažitost (inspiraci kvituju!) se severočeským rázovitým prostředím a jeho obyvateli. A když si k tomu přidáte poutavou krimi linku se spoustou zavádějících vodítek pro diváka a profesionálně zvládnutou psychologii postav podpořenou výbornými hereckými výkony (např. Duška, Stivínové či Křenkové…vlastní kapitolou je pak Nohův lidový kriminalista), sjedete těch 8 dílů a budete lačnit po dalších (mně se už teď po hlavních protagonistech stýská). I to o (výtečně ukončené) Pustině něco vypovídá. Drhnoucích míst je minimum, stejně tak nezvládnutých hereckých kreací. Za mě čistých 5*, předl jsem při sledování jak už dlouho ne. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

HBO s každou další českou produkcí zachází do vyšších kvalit. Až mám vždycky pocit, že víš už to snad ani nejde. Pustina totiž skrývá hned plejádu těch nej. Například nejlepší seriálová atmosféra za posledních dvacet let. Oblast kolem Pustiny pokrytá uhelnými doly a lesy kombinuje jak severskou mrazivost, tak českou pustost prošpikovaných Krušných hor. Sice jsem věděl, že Pustina je vymyšlená vesnice, ale vlivem hned několika faktorů jsem stále přemýšlel nad tím, kam bych si ji zařadil. A Liberecké SPZky tomu teda vůbec nepomáhaly. Dalším nej jsou určitě herecké výkony. Kdybych byl spravedlivý, tak bych tu musel vyjmenovat snad všechny obyvatele Pustiny. O stupeň víš byl ale přeci jen Jaroslav Dušek a Zuzana Stivínová, kteří se zhostili pro ně dost netypických postav. No a třetí nej a dost, je určitě originální příběh. Dlouho se mi totiž u seriálu nestalo, abych díl po díle přemýšlel, jak se bude další díl odvíjet. Přemýšlel, mluvil a dumal…Za to všechno si Pustina zaslouží plný počet pětihvězdového seriálového zázraku z Česka. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Pustina. 22.11. 2016 si čtu komentáře, spousta lidí hodnotí po 2 zhlédnutých epizodách. A komenty se hemží superlativy. S těmi bych prozatím počkal (po 5. dílu). Seriál vytváří slušnou atmosféru, ale není moc sdílný s odpověďmi na otázky. Dává si načas. E01 - slušný rozjezd, postavy vystupují zpoza opony, byť je tu mnoho záchodu a jiných projevů fekálních. Každopádně atmosféra slušná, slova postav neslušná. E02+E03 - hnusný lidi, atmosféra ekologických a lidských sraček. Seriál začíná být nepříjemně natahovaný. Rýsují se jen dvě tři sympatické postavy, ostatní na ránu. E04 - dostává to spád. Sonda to světa hnusných lidí pokračuje v módu ryzí deprese. Dušek je neskutečně odpornej a kluci z pasťáku zralí na odstřel v rámci poslední leče a následných zabíjaček. Rozuzlení je bílým nepopsaným papírem, na který nedokážu prozatím napsat žádný tip. E05 - konečně trochu silnější děj, depresivní posun kupředu. Vzrůstá zvědavost - kdo? proč? jak? I tak je tu ale pořád spousta scén, které by tu být nemusely a seriál mohl mít tři příjemně odsýpající díly. Takhle jich je 8 a mnoho výplňových scén není ku prospěchu. E06 - tvůrci nás napínají jak tětivu. Děj se vine jako silnice v mlze, nevíte, co bude dál. Naši milí filmaři drží esa v rukávu, prozatím nám předkládají nanejvýš základní postupky a já jen doufám, že v posledním dílu na nás vysolí royal flush. E07 - baví, seriál baví čím dál víc. Dušek si krájí z koláče čím dál víc pro sebe, zatímco Stivínová se stává druhořadou. Je to pěkně zamotaný klubíčko a poslední díl očekávám v napjatém očekávání :) Každá epizoda končí cliffhangerem, který často není nic moc podstatný. Věřím, že cliffhanger 7. dílu podstatný je. E08 - lidské zlo se šíří jako černouhelné doly a zaplavují krajinu. Rozuzlení velmi slabé, nahodilé, bez návaznosti na obsah seriálu, prostě špatné, sorry. Jen kvůli tomuto závěru jsme podstoupili lopotnou cestu přes osmero řek a osmero hor? Jenže ono asi nešlo primárně o to, kdo a proč, že? Ale možná spíše o sondu do škaredé krajiny se škaredými lidmi. Ale nemůžu si pomoci, to není úplně hodně. Mnoho postav svoji existenci neobhájilo a ztratily se sublimací kamsi tamsi. Výsledek rozpačitý a etiketu "nejlepší seriál" bych Pustině úplně nepřisvojoval... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I když mám pár výhrad (téměř nefunkční lesní školka, patrně product placement v podobě rušivých "našlapaných" aut v sociálně slabším prostředí) hodnotím jako seriálový počin nejen roku 2016. Výstižná je recenze v LN. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Po prvním díle: Tak nevím. Zatímco ještě před jedním či dvěma desetiletími byly vyměšovací procesy ve vážném filmu víceméně tabu, dnes tu máme pro jistotu přesný opak, kdy sraní, chcaní, blití a šukání tvoří tak nějak jádro vizuální tvorby. Silné výrazy, jenže vole drsný jako jó, jako prostředí. Do dvacáté minuty první epizody už tu byly všechny zmíněné jevy zastoupeny, a to i v situacích, kdy to fakt nebylo nezbytné. V téhle minutě přišly na řadu kurvy, ty dvounohé. Ty slovní jsem přestal počítat asi u páté. Když oškrábu tenhle moderní nános, zůstane story o starostce, co se staví proti prolomení těžebních limitů spíše proti vůli většiny obyvatel zapadlé zdevastované obce, kterou slibuje pozvednout. Jeden se ptá, jak se vlastně ocitla ve funkci, když jsou všichni tak proti (a otázka těžby rozhodně nespadla najednou z nebe). Celé je to skvadra lidí, jejichž společnost bych nevyhledával v reálu, musím se tedy ptát, proč bych se jimi měl nechat obtěžovat na obrazovce. Na konci přichází malý háček v podobě zmizelé dcery naší starostky (a zřejmě bývalé to ženy úchylného důchodce - umělce). Možná to bude důvod, proč si pustit další díl, ale zcela upřímně také jediný, protože ten zbytek, jemně řečeno, mě vůbec nezajímá. Hodnocení dodám, pokud vytrvám a podívám se na další díly. Update: Tak jsem to dorazil, abych to měl za sebou. Věděl jsem, že když to nedám dneska, už se k tomu nevrátím. Verdikt. Pustina, čistě dle mého osobního a nikterak obecně platného názoru, není dobrý seriál, naopak je to seriál velice špatný, pouze zakrytý nánosem kvalitní a profesionální produkce. Jenže pro mě je důležitý scénář a ten, abych nemusel užívat silných výrazů, visí na vlásku. Pokouší se spojit několik témat, od těch zásadních celospolečenských až po mezilidské vztahy, jenže většina toho jde úplně do prázdna a nemá vlastně vliv ani na ústřední zápletku, ani nevyvolává nějaké zásadní otázky a úvahy. Pokud jde o tu detektivní linii, ne že by třeba osoba pachatele byla nereálná, ale způsob dobrání se výsledku je až urážlivě primitivní. Asi tak šest epizod se scénář brodí víceméně v marastu, zabývá se nepodstatnými postavami a liniemi, které vůbec nikam nevedou (a ne, není to sofistikované odvádění pozornosti), aby si někdy v půlce předposlední epizody Hulík vzpomněl, že vlastně ještě nevyřešil to hlavní. Tak se z Duška stane spasitel všehomíra a za pomoci několika těžkých deus ex machina rázem klepe doslova pachateli na dveře. Možná kdyby to bylo celé skrouhnuté do dvouhodinového filmu, osídleno aspoň trochu zajímavými postavami (tohle panoptikum somrů, delikventů a ztroskotanců mě naprosto nezajímá), oproštěno o zbytečnosti a s trochu reálnějším závěrem, pak při stejném provedení by mi to mohlo imponovat. Takhle ale ne. Docházím k velmi podobnému názoru jako kolega salahadin v závěru svého komentáře, jen na hvězdičky budu podstatně skoupější. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (28)

  • Natáčelo se ve Svrkyni, Spořicích, Vrbicích, Kladně, Praze - Proseku, Terezíně. (M.B)
  • Seriál se natáčel mimo jiné v hnědouhelné pánvi v severozápadních Čechách. SPZ v seriálu odpovídají okresu Liberec, kde se ale hnědé uhlí netěží. Zmíněná města v Polsku odpovídají spíš Broumovsku, ale ani tam nejsou zásoby hnědého uhlí. (L_O_U_S)

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama