Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

sharky 

všechny recenze uživatele

Film trochu zmatečný a nepřehledný, strašne moc postav a propletených vztahů na příliš rychlý děj a spád. To ale nemění nic na tom, že atmosféra je tak hustá, že by se dala krájet (jak pravil Rákosníček), Bogart je drsnější a cyničtější než smirkový papír, a i když Bacall není až tak krásná a má hlas jak padesátiletý chlap, přesto nějak chápete, proč pro ní má tvrďák Marlowe takovou slabost a chemii mezi neimi jim věříte každou vteřinou...Hawks v tomto filmu dokazuje, že není třeba drahých CGI efektů, klipovitého střihu a podobných výmyslů k tomu, aby vznikl dobrý film, který se bude líbit i po padesáti letech... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film-Noir ako remeň, ukážkový snímok tohto žánru. Fantastická atmosféra a charizmaticky sarkastický H. Bogart dvíhajú úroveň filmu riadne vysoko. Od hlavnej postavy sa nedalo odtrhnúť oči. Na druhú stranu ale je trocha škoda miernej prekombinovanosti deja, miestami som sa v tej záplave mien a udalostí strácal. Všetky dôležité informácie o prípade išli v rýchlom slede za sebou a hlavne bolo ich moc. Preto to nepozerajte pokiaľ ste unavený, v tom prípade sa vám snímok bude páčiť menej. 80/100 ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Howard Hawks i zde brilantně přenesl na plátno drsný a cynický styl literární předlohy. Nechybí svižné tempo, působivá atmosféra a fantastická chemie mezi ústředním duem. Celkově dámské zastoupení je ztvárněno nádhernými ženami, ať už je řeč o Lauren Bacall či Dorothy Malone, která je ve scéně v knihkupectví jednoduše neodolatelná. The Big Sleep však trpí jedním zásadním neduhem, jak už zde mnozí poznamenali. Cenzura z mého pohledu ztížila pochopení celého příběhu a motivace postav, což nekompenzuje ani děravý scénář a zmatečná orientace mezi jmény. Např. jsem postrádal vysvětlení vraždy Sternwoodova šoféra a bližší seznámení s klíčovými postavami (Gaiger, Carmen atd.). Snímek v tomto aspektu poněkud selhává, ale jak jsem zmínil na začátku, je tento nedostatek spolehlivě kompenzován spletitostí příběhu a hereckou plejádou, jakožto několika ikonickými pasážemi. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bogart je vždy velký noirový eso a ani jeho věčně cool, sebevědomý a chytrácký drzoun Marlowe není výjimkou. Konverzační hry tu baví, ale odehnal mě případ samotný - proč tak zbytečně zamotaný a divácky náročný se vyznat kdo je kdo... vzhledem k tomu mi ani nepřirostla k srdci žádná z postav, než sám detektiv. Chápu superlativa, sám si přijdu jako barbar, ale mně to nesedlo, slabší a rychle k zapomenutí. Víc a víc mě ale láká přečíst si něco z novel R. Chandlera. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Ukrutně překomplikovaná noirová detektivka s dokonalým Bogartem a dokonale krásnou Lauren Bacall (jeho čerstvá novomanželka, nedivím se mu). Chandlerovskou atmosférou má moc pěknou, ale v příběhu a motivacích postav se dá snadno ztrácet, a hlavně je hlavní hrdina tak cool a vše zvládá s takovou lehkostí, že je těžké cítit kolem něj nějaké silné drama. Kdo by se o něj bál, když je to sakra Bogart? ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • V příběhu filmu bylo po prvním veřejném promítání provedeno několik změn a dotáček. (Cherish)
  • Producenti Warner Bros. boli tak okúzlení z Lauren Bacall a úspechom jej predošlého filmu To Have and Have Not (1944), že prehodnotili jej kontrakt a zdvihli jej plat z $300 na $1000 týždenne. (beso74)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama