Reklama

Reklama

Země osvícených

(festivalový název)
  • Belgie The Land of the Enlightened (více)
Trailer 1
Belgie / Irsko / Nizozemsko / Afghánistán, 2016, 83 min

Obsahy(1)

Skupina afghánských dětí vyhrabává staré sovětské miny a prodává je dalším vrstevníkům pracujícím v dolech. Dětský gang kontroluje obchodní cesty ve vyprahlém pohoří Pamír a okrádá jednotlivé karavany. Další skupinka dětí naopak využívá rezavějící tanky jako své prolézačky. Tato generace představuje nejen bolestivou minulost, ale i nejistou budoucnost. Režisér zachycuje její sny a snahy přežít. Snímek se pohybuje na pomezí hraného a dokumentárního filmu, na hranici moderní bajky, mýtu a děsivé válečné reality. Režisér však klade velký důraz na poetické formální zpracování snímku natáčeného na 16mm film. Zpomalené záběry se tak prolínají s těmi zrychlenými a čas se stává dalším motivem díla. Výsledkem je intimní portrét afghánského lidu, jeho způsobu života a krásné, ale zbídačené krajiny. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (4)

billyador 

všechny recenze uživatele

51. IFFKV... ty dvě hvězdy jsou za kameru a za odvahu...jinak je to slatanina a nevěrohodná replika možných zážitků režiséra z předchozího působení v téhle zemi ()

Rikky007 

všechny recenze uživatele

Přestože místy trochu přehnané a záměrně symbolické (což mnozí zjevně nepochopili), dává poznat svět, který byl vystaven na základech tisíciletých tradic a dlouhotrvajích konfliktů okolních velmocí. Nelze upřít poutavost ve formě kombinace syrové realističnosti a až bajkového pojetí. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Asi bych měla soucítit s malým chlapcem, který riskuje život vyhrabáváním min, aby se jednou mohl oženit s dívkou svého srdce. Bohužel se tak nestalo. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Pieter-Jan De Pue sedm let jezdil do Afghánistánu, navštívil zde řadu regionů, zpovídal obyvatele a byl i napaden Tálibánem. (Zdroj: MFF KV)

Reklama

Reklama