Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Nevka 

všechny recenze uživatele

Když čtete komentáře k tomuto seriálu, mrkněte se na datum, kdy byly napsány. Většinu nejpalčivějších otázek totiž vysvětluje hlavně druhá řada, která předkládá důkazní materiál a vyvrací tím dohady, které vznikly po odvysílání té první (tedy relevantní jsou komentáře od října 2018 a dál). Teď už je totiž víceméně jasné, že celý tento proces je hluboce vykonstruovaný a nedává smysl. Minimálně vůči Stevenovi, u kterého jsem přesvědčený, že to na něj někdo ušil. U Brendana je to složitější, ale souhlasím s tím, že jeho výpověd(i) jsou maximálně pochybné a nedávají smysl... Člověka tak neuvěřitelně štve umíněnost úřadů a jednotlivých příslušníků obžaloby, kteří evidentně ví, že to prostě posrali, ale nemůžou si dovolit, aby to někdo prokázal. Korunu tomu dává epizoda, ve které se ukazuje, že ve vraždě má dost možná co do-činění jiný člen rodiny. Síla pochopení, že Averyho rodina doufá v propuštění Brendana a Stevena, aby byli po dlouhých letech opět kompletní, a přitom je nejžhavějším kandidátem na podezřelého Brendanův bratr... No, prostě síla! Více k řešení v diskuzi. ()

klukluka odpad!

všechny recenze uživatele

Krátce poté, co jsem to dokoukal, jsem tomu dal 4 pecky a největší problém jsem měl se stopáží - nezbavil jsem se dojmu, že na to mělo stačit namísto šesti set minut minut 90. Taky jsem si nemohl nevšimnout, že totálně vyšuměla do ztracena linka s Averyho starším synovcem- bratrem Brendana, který u soudu řekl něco v tom smyslu, že si měl Avery den po Teresině zmizení říct o pomoc s úklidem mrtvého těla. Pořád jsem čekal, že se k tomu někdo nějak vyjádří, že se na to nějak naváže, což se v reálu nepochybně stalo, nezapadalo to ale do konceptu 1. řady Making a Murderer, takže se tady tím už dál nezabývali a je spíš s podivem, že to v seriálu vůbec ponechali. Protože se tady ve snaze udělat z Averyho za každou cenu jen a jen oběť manipulovalo opravdu hodně a s kde čím. A on jí skutečně může být, netvrdím, že jí není. Ale pokud by dokumentaristky/ publicistky předkládaly nám divákům i negativní informace o Averym (viz http://stevenaverycase.com/what-making-a-murderer-didnt-tell-you/#sthash.aGOqFjDW.dpbs), pokud by ze soudního procesu programově nevypouštěly důkazy a informace, které svědčily v Averyho neprospěch, pak by jejich dílo vyznělo velice odlišně. A já to s odstupem několika hodin, kdy se o případu snažím zjistit další informace, vnímám jako nepřípustnou manipulaci a ohromnou chybu. A fakt, že byl Brendan v roce 2017 díky Making a Murderer propuštěn, s tím nemá co dělat, protože on byl skutečně obětí celé té kauzy, v jeho případě se žádná dřívější sexuální napadení pod koberec zametat nemusela... Steven už toho ale měl za sebou poněkud víc... Pokud by ho soudce nazval tím nejhorším, s čím se kdy setkal ve své soudní síni, pouze na základě informací, které se objevily v seriálu, pak by musel být opravdu na hlavu padlý. Proč si ale myslíme, že jsou na tom řadoví Američané mentálně o tolik hůř než my tady? Zrovna my, filmoví fandové, které opakovaně uchvacují svými filmy a seriály? A podobně podle mě fungují na všech úrovních. Jsou šikovní a schopní. Tady se ale přesně polovina z nich jeví jako absolutní dementi. Obávám se, že to z nich udělala filmová licence. Podle mě nepřípustná a závadná. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

SPOILER! V úvode prvej série je zhrnuté prečo sa dostal Steven do väzenia (odsedených 18 rokov) a následne aj prečo bol predčasne prepustený. Bol nevinný, polícia ho dostala do väzenia neoprávnene a úmyselne. Happy end dlho netrvá. Následne ste vrhnutý do víru udalostí nového zločinu. Obsadenie rolí je podobné. Zasa Steven ako hlavný a od začiatku jediný podozrivý (plus teda prihodia Brendana). Zasa okolo neho krúžia policajti, ktorí ho do väzenia už raz pomáhali dostať. Tentoraz sa prepracuje k obhajcom, ktorí veria, že je nevinný a ktorí sú zároveň schopní zbierať dôkazy pre a vyvracať dôkazy proti. Výsledokom je však znova väzenie, a tentoraz už na doživotie. Druhá série by sa dala rozdeliť na tri zložky. Reklama dvoch právnických kancelárií (jedna zastupuje Stevena, druhá Brendana), kde miestami naozaj už len chýbajú ich blikajúce tel. a mailové kontakty. Druhou nudné a ufuňané/ufňukané sledovanie príbuzných odsúdených. Treťou, jedinou zaujímavou zložkou je preverovanie, testovanie starých dôkazov a hľadanie tých zatiaľ prehliadaných. Druhá série prináša určite dôležité okolnosti, ale je plná zbytočností a právnických kecov, ktoré vedú právnici v podstate sami o sebe. Prvá séria 4*, druhá 2*. Celkový dojem tak zachraňuje 5* atraktívnosť udalostí. Urobili to? Policajti zk*rvili čo mohli. Je len otázkou, či bol dôvod ten, že chceli za každú cenu dostať do väzenia jasného vraha, alebo chceli dostať za každú cenu Stevena? Netflix prezentuje celý dokument jednostranne. Ani na sekundu nepripustí variant, že by ste 20 hodín sledovali informácie o vrahoch. Nie, Vy sledujete boj o slobodu nespravodlivo odsúdených. To je stanovisko Netflixu. Všetky dôkazy žaloby smrdia, ale videl som naozaj všetky, aj tie nesmrdiace? To neviem. Myslím, že Brendan je v tom nevinne, respektíve nepatrí do väzenia, ale do iného typu štátneho zariadenia. Steven sa chová čudne (ako znáša roky strávené vo väzení a ako minimálne prejavuje emócie) a nepochopil som, prečo odmietol možnosť vypovedať pred súdom (keď ho evidentne pri výsluchoch policajti nikdy pri ničom nenachytali). Ak je nevinný, tak mojim tipom na vraha je brat obete. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Tohle je masakr teda. Naprosto odzbrojující. Je jasné, že seriál je natočen tendenčně na straně Averyho, nicméně těch policejních a soudních chyb je tolik, že to ani nemůže být pravda. Křivé výpovědi před soudem, lži, vynucené přiznání. Manipulace s médii, manipulace s důkazy. To je naprosto šílené. NEJEDNÁ SE O FIKCI, vše je doloženo reálnými záběry z vyšetřování, soudů a rozhovorů, včetně policejních záznamů. Je to vlastně téměř real time. Jak píše schoking, na očích a mimice poznáte kdo je zmrd, u některých to poznáte už podle ksichtu (první obhájce Brendona). Nicméně to vypadá, že se něco na základě tohoto seriálu bude dít. Brendan už je v tomto čase venku a Steven se chystá. Tak uvidíme. Je vidět, že americký buran to má v USA podobně těžké jako černý. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Ako dokument ok, mrte rokov točený... Ale tá story mi viac razy skypila žlč. Však obviňme Hlúpeho Jana, a ešte lepšie: aj jeho synovca (ešte hlúpejšieho), aby sme prípad ukončili. Korupcia ani zaujatosť v polícii nemá čo robiť. Spravodlivosť a zákon sú rozdielne veci. to všetci vieme, ale zákon a jeho postupy by sa mohli k spravodlivosti aspoň približovať. Najviac ma zaujala a fascinovala tá Stevenova advokátka v druhej sérii. Zároveň nerozumiem, ako mohli jej uvedené vyvracajúce dôkazy ignorovať. Hanba USA! (Ja síce ako Slovenka nemám čo pi..vať, lebo tu máme veľa nespravodlivých káuz a korupciu v súdnictve tiež.) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama