Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do malého městečka El Dorado přijíždí pistolník Cole Thornton (John Wayne). Ten dostal nabídku práce pro místního bohatého rančera Barta Jasona. Jenže Colea přímo v městečku varuje před přijetím této práce jeho starý přítel, místní šerif J. P. Harrah (Robert Mitchum). Bart Jason je zákeřný zbohatlík, který má zájem získat zdroje vody patřící už několik generaci místních rančerů, MacDonaldovým. Po této informaci Cole Jasonovu nabídku odmítá. Při zpáteční cestě do městečka však dojde k nehodě. Mladík, Luke MacDonald, který hlídá přístupové cesty okolo MacDonaldovy farmy, usne na stráži a Coleův příjezd ho vyleká. Rozespalý Luke na Colea vystřelí. Stojí ho to život. Colea Lukeova smrt mrzí, proto jeho mrtvolu i s vysvětlením přiveze na farmu MacDonaldových. Podrobnosti nehody, které Cole vysvětlí Lukovu otci, starému MacDonaldovi, jsou tak přesvědčivé, že MacDonaldové Colea nechají jít. Jediný, kdo se s vysvětlením Lukovy smrti nesmířil, je Josephine (Joey) MacDonaldová, sestra mrtvého. Ta si proto na Colea počíhá v divočině a postřelí ho. Cole je sice zraněný, nicméně by Joey mohl bez jakýchkoliv problémů zabít. Cole to ale neudělá a posílá dívku k otci domů. Po nezbytném ošetření rány odjíždí z městečka. O několik týdnů později se Cole v malém baru kdesi na západě setkává s pistolníkem Nelsem McLeodem. Ten mu také nabízí práci. Opět se jedná o práci pro Barta Jasona. Cole práci sice odmítne, ale dozví se, že se Jason opět rozhodl získat přístup k vodě. Dřív se bál šerifa J. P. Harraha, teď ale šerif propadl alkoholismu, a tak Jason opět shání pistolníky pro svou malou válku proti MacDonaldovým. Cole se ihned rozhodne jet MacDonaldovým na pomoc. Je mu jasné, že jeho přítel-šerif má co dělat sám se sebou. Ke Colemu se přidává mladík, který si nechává podle svého původu říkat Mississippi. Cole mu totiž pomohl s McLeodovou bandou. Ve městečku Cole zjišťuje, že jeho přítel-šerif je už několik týdnů v lihu. O bezpečnost ve městě se stará jeho pomocník Bull. Cole s Bullem a Mississippim rázně udělají šerifově pití utrum. Mississippi umíchá jakýsi dryák, který nalijí opilému Harrahovi do hrdla. To velmi rychle postaví pijana na nohy. Šerif, který má úděsnou kocovinu, zjistí, že se mu směje celé městečko. Nikdo nemá pro jeho pijáckou epizodu kvůli záletné ženě pochopení. Co je však horší, ze šerifa nemají respekt ani McLeodovi muži, kteří se ve městě setkávají se svým povedeným zaměstnavatelem, Jasonem. Ve chvíli, kdy tito pistolníci zaútočí na šerifa a jeho pomocníky, Bulla, Colea a Mississippiho, se zlou se potážou. Léčka, kterou McLeodovi lidé na šerifa a jeho doprovod připravili, skončí smrtí tří pistolníků a zatčením Barta Jasona. Teď je ale jasné, že McLeodovi lidé určitě přijdou zachránit svého zaměstnavatele před jeho vydáním státnímu zástupci... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Nějak mi nejde do hlavy, proč udělali tvůrci z druhé poloviny tohoto filmu kopii filmu Rio Bravo. Kromě stejných rolí nechybí opět problémy se ženami, s alkoholem, ba dokonce ani tolik očekávané čekání na okresního maršála. Je naprosto jasné, že tento film mnohonásobně více docení všichni, kteří neměli se starším bratříčkem tu čest. Alespoň bych očekával, že když dělám stejný film, tak ho udělám lepší, což byl v tomto případě neřešitelný úkol, protože Rio Bravo moc prostoru ke zlepšení neumožňoval. Mise byla tedy neúspěšná a v tomto případě mi přišly všechny provedené změny, jako změny k horšímu. Všichni vybraní herci mi přišli o pořádný skok méně sympatičtí. Snad jen s výjimkou Wayna, který mi přišel stejně sympatický jako Wayne z Rio Bravo. Jen měl jako šerif větší šmrnc. Myslím si, že kdyby tento film nevznikl, tak filmové svět nepřišel vůbec o nic. Dívat se na něj samozřejmě dá, protože Howard Hawks nedokáže natočit sračku, ani kdyby se moc snažil. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Western s velkým W, jako John Wayne. El Dorado je hvězdně obsazené, kromě Waynea i Kmotr jr. James Caan, opilý šerif Robert Mitchum, nebo Michele Carey, kočka, co ráda střílí po lidech. Sice jsem se nemohl zbavit dojmu, že mi to trochu připomíná Hawksovo Rio Bravo, ale to byla jediná vada na kráse. Třešničkou na dortu byl Caan recitující Poea a jeho Eldorado. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Jak já to vidím, je El Dorado sice povedený, ale ničím mimořádný oldschoolový western. Možná je na můj vkus ještě starší než ty, kteým já říkám stará škola, každopádně po filmařské stránce film působí jako dobový standard. Charisma Johna Waynea mě úplně míjí (byť to asi nemohu posoudit úplně objektivně, viděl jsem bohužel jen dabovanou verzi). Působí na mě jako vypraný a nažehlený starý nesympatický chlap,co umí dobře jezdit na koni a všem jen rozkazuje co jak mají dělat. O nic víc mi do noty nesedl ani „indijánobijec“ Bull a takový Mississippi v podání J. Caana, mi byl zvlášť po svém rasistickém „čínském“ fórku úplně proti srsti. Nejsympatičtější je tak ožralecký šerif Roberta Mitchum, u kterého mi jako u jediného z nich nebylo jedno, jestli ho nezastřelí. Zápletka je takový standard, navíc od začátku nekompromisně směřující k happy endu, každá ženská postava je tu napsaná tak předvídatelně, že je otázka času než se dá dohromady s někým z hlavní partičky a usadí se s ním. Možná, že jediný problém je v tom, že je film už trochu zastaralý a nemá holt ždáné parametry nestárnoucí nebo nadčasové klasiky, protože je to prostě tucťák. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

John Wayne je western, western je John Wayne. Symbióza či rovnice, která fungovala, funguje a věřím, že vždy fungovat bude. Klasický western, který nepostrádá naprosto nic, co má snímek tohoto žánru mít! V roli jednoho ze 4 nejrychlejších pistolníků se tu objevuje největší kovboj všech dob John Wayne a jeho hereckými kolegy jsou neméně skvělí Robert Mitchum a James Caan alias Mississippi. Za tónů příjemné hudby sledujeme divoké přestřelky prokládané výborným, nenuceným humorem, který odlehčuje povedenou (leč v ničem novátorskou) zápletku. Stopáž je zpříjemněna i ženskými postavami, jež opět neunikají pozornosti hlavní mužské trojice. Charismatický je tu i protějšek Thortona - další z oněch 4 nejrychlejších pistolníků - McLeod, což je veliké plus. S hodnocením vůbec neváhám. Nedostatek: Šerif J. P. je v jedné scéně postřelen do levé nohy a také na ni po většinu času logicky kulhá. V jedné scéně (dost dlouhá nato, aby to divák postřehl) si však můžeme všimnout, že po levé - poraněné - noze chodí a pravé odlehčuje. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad toho, proč nemám rád klasické americké westerny. Slabý scénář, pomalé a nezáživné zpracování, nulová gradace příběhu a charaktery všech postav natolik totožné, jako by byly všechny z jediné rodiny. Velkým pozitivem je pouze dobře vložený a příjemný humor a sympatičtí herci v čele s tahounem Waynem, ožralou Mitchumem a mladým Jamesem Caanem, kteří se velmi dobře doplňovali. Jinak se mi tady jasně ukázalo, jakým je Tenkrát na západě nedotknutelným westernovým klenotem.. 60% ()

Galerie (94)

Zajímavosti (22)

  • James Caan si dal s Johnem Waynem v pauze partičku šachů. Došlo však k hádce, protože Caan obvinil Waynea z podvádění, a zasáhnout musel Robert Mitchum. (džanik)
  • Členovia skupiny Western Writers of America zvolili tento western za jeden zo 100 najlepších filmov všetkých čias. (westerns)
  • Scéna s vaňou bola z veľkej časti nápadom Roberta Mitchuma. Členovia štábu sa pri nakrúcaní smiali myšlienke, ako sa Mitchum hanbí pred ženou. (westerns)

Reklama

Reklama