Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 3
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Videa (11)

Trailer 3

Recenze (971)

Fr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„SPER TO ĎAS!…“ /// Úvodní série Zaklínače je napsaná podle prvních dvou – povídkových knih. Asi proto mám dojem, že je vyprávění nesourodý. Prolínají se zde časový roviny a hodně věcí mi docvakne až ve čtvrtým dílu. Příběh je dobrodružnej, občas vtipnej, ale hlavně temnej a místy hororovej (navíc s trochou sexu). Rozpočet kolem 10 milionů dolarů na jednu epizodu je znát. Servírovány nám jsou tři příběhový linie. Jedna je Geraltova, další se věnuje čarodějce Yennefer, a třetí zase královský vnučce Ciri. Nechybí trubadúr Marigold, Arci Mistryně Tissaia de Vries nebo statečný válečník Cahir. Zaklínač Geralt se stejně jako monstra, krve nebojí. Místy je to ukecaný… vlastně se tady mluví celkem dost. Asi proto, že si to můžou dovolit. Baví mě dialogy připomínající knihu. Henry Cavill se mi v roli líbí a i díky němu (a sarkastickýmu humoru) je Geralt zajímavou postavou obohacující žánr fantasy. Parádní je i „jeho“ svět. Plnej příšer, podivných lidí, králů, kouzelníků, nadpřirozenejch schopností a osudu. Určitě se tady budou líp orientovat ti, kteří s ním už měli co do činění. I když se mi to během sledování zdálo zajímavý, teď, na konci mám dojem, že roztrojením hlavní vypravěčský linie, ztratil příběh šťávu. Vizuál i triky moc hezký! Nejste-li ortodoxní vyznavači předlohy a umíte občas přimhouřit (obě) oči, dokáže vás samotář se dvěma meči a v oblečku z kůže, slušně pobavit. Víc jsem se rozepsal TADY. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Povídky o Zaklínači, které psal Andrzej Sapkowski, jsem nečetl. 2.) Neviděl jsem ani tenhle seriál ani film. 3.) Mám v sobě chaos /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Marius 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po šiestich dieloch mimoriadne bojujem s chuťou zavesiť seriálu ako celku tri hviezdy z dvoch dôvodov. Prvým je tá scenáristická a dramaturgická lobotómia diváka nezaťaženého predlohou, keď si až vo štvrtom dieli uvedomíte ktorá línia je "prítomnosť" a musíte si pracne znova vyskladať chronológiu udalostí. Tým druhým je klasická americká nutnosť napchať kultúrnu korektnosť tam kde nie je potrebná. Vo fikčnom svete zjavne slovanského pôvodu nemajú čo hľadať černosi a je mi jedno že ma kaviareň bude častovať nelichotivými prívlastkami, jednoducho to sem nepatrí. Čo mi ešte dosť kazí dojem je jazyk; potreba aby sa divák stotožnil s postavou rýchlejšie skrz "moderný" jazyk je vo fantasy mor a Zaklínač má s týmto veľký problém. Marigold na facku, Yennefer vyzerá ako Zuza Plačková pred plastikami. Inak obsadenie OK a diel so strigou je päťhviezdičkový. 7/10 Update po konci: Na slabé štyri. Update po druhej sérii. Tak predsa radšej tri. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Má to hned několik zásadních problémů od otřesného CGI (jakkoli se na něm nestaví), přes papundeklovou výpravu a kostýmy, ochotnické party vedlejších rolí, neopodstatněně rozdílné pojetí hned několika zásadních postav (nejvíce pak Yen, ale ta z toho aspoň vyšla jako sice jiná, ale zajímavě uchopená postava) a především výrazný odklon od pro Zaklínače stěžejní slovanské stylizace směrem ke generickému západnímu pojetí fantasy. Což jde proti srsti o to více, že dějem se to předloh (povídkových) drží více než by se čekalo. Ovšem v jádru to tam je, ne že ne. Tohle není nová Hra o trůny. Mnohem blíže to má k Poslednímu království spíše než čemu jinému. Ano, je to v podstatě fantasy béčko. Jenže, budeme-li upřímní, to jsou i předlohy. Jakmile se to tedy nesnaží o velké politické hry (v kterých plave i Sapkowski), výpravu apod. ale je to prostě o Klepně, Marigoldovi, Ciri a především nabručeném nahláškovaném Geraltovi v lesích, bažinách, hospodách a nevěstincích, tak JE to Zaklínač. I díky tomu, že Cavill si Geralta vyloženě užívá; od zastřeného cynické hlášky cedícího chrapláku přes intimní tokání s Klepnami/Marigoldem až po akční pasáže. Ty, mimochodem, mají výtečnou choreografii (o co nerealističtější o to působivější) soubojových scén. Jakkoli tedy mnohé nefunguje či je vyloženě na pováženou, tak žánrově to v podstatných bodech šlape solidně. A to se počítá. | S1: 3/5 | ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další Netflixácká trefa do černého a mast na bolení po Hře o trůny. Sapkowského originál znám jen z doslechu a trochu jsem si ho šetřil (napotom), ale je to velká paráda jak všichni slibovali. Meč a magie v nejryzejší formě (kéž by tak někdo konečně pořádně zpracoval Conana) a ještě k tomu s perfektně padnoucím obsazením. Cavill je tu za drsné namakané hovado, hřímá a hláškuje (mám teď za domácí úkol nakázáno vypadat jako on, takže bacha na vedlejší efekt toho, když se s vámi dívá drahá polovička) a vůbec si to celé neskutečně užívá. Malinko jsem měl problém v orientaci, kdy se děj vlastně odehrává (a to jsem druhou řadu Westworldu zvládal s přehledem), ale nakonec to všechno do sebe zaklaplo. Finále namlsá na další příběhy, tak sem s nimi. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Zaklínač nezklamal! Skvěle provázaných osm dílů nabízí ucelený příběh i výživné "vedlejší mise", díky čemuž se nebojím říct, že tu opravdu máme nástupce Hry o trůny. Novinka od Netflixu je samozřejmě ve spoustě věcí jiná (má ostatně jen tři hlavní hrdiny) a občas se teprve rozkoukává. I tak ale nabízí výbornou akci, příkladný mix násilí a erotiky a hlavně má nádhernou Anyu Chalotru jako Yennefer. Z pozice "nečtenáře" jsem tedy náramně spokojený a doufám, že druhá série ještě přitvrdí a vystřelí hodnocení na pět hvězd. ()

Galerie (249)

Zajímavosti (213)

  • Dle Lauren Hissrich některé díly mohli mít až 90 minut: „Bylo těžké určit, jak půjdou povídky po sobě. A pak tu máme fakt, že vytváříme materiál pro televizi. Scénáře druhé a třetí epizody byly napsané na 90 minut, a proto jsme některé scény museli upravit a zkrátit. Tohle byla pro mě těžká zkušenost, protože já tam chtěla vše. Aspoň jsem se však poučila do příště, pro druhou sérii jsme psali kratší scénáře, abychom nepřicházeli o důležité scény.“ (Geralt z Rivie)
  • Takzvanou „Zkouškou trav“ – sérií mutací, které promění obyčejného chlapce na zaklínače – si prošli všichni zaklínači. Geralt (Henry Cavill), který snesl Proměnu nezvykle dobře, byl ale jako jediný vybrán k dalším, mnohem složitějším zásahům, které mu ještě více znásobily sílu a reflexy. Je jediným zaklínačem, který tyto dodatečné mutace přežil. Vedlejším účinkem této mutace byl také naprostý zánik pigmentu, kvůli čemuž mu zbělely vlasy. (Azurovydrak)
  • Znamení, které zaklínači umí seslat, jsou jednoduchá forma magie. (Geralt z Rivie)

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama