Reklama

Reklama

Věčná Slavia

Dokumentární / Sportovní
Česko, 2016, 57 min

Režie:

Jana Škopková

Scénář:

Jana Škopková

Hrají:

Jan Kačer (vypravěč), Luděk Munzar, Vladimír Šmicer, Pavel Kuka, Josef Laufer (a.z.), František Plánička (a.z.), Karel Effa (a.z.), Vladimír Menšík (a.z.) (více)

120 let fotbalové Slavie je historií klubu, jehož někteří hráči, jako třeba František Plánička nebo Pepi Bican, přerostli ve sportovní hvězdy světové úrovně. Dokument zachycuje jednotlivá období slávistické historie, ovlivněná společenskou a politickou situací naší země během minulého století až do současnosti.

Dokument o historii a sportovním zápolení našeho legendárního fotbalového klubu zachycuje cestu Slavie od jejího vzniku jako literárního a řečnického klubu, přes příběhy jejích fotbalových hvězd s mezinárodním renomé, až po současnou dobu, kdy se střídání majitelů podepsalo jak na úspěších, tak na prohrách Slavie. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Naše milovaná Slavia je sice věčná, ale párkrát už to s ní bylo pěkně nahnutý - ať už vinou vlastní nebo cizí, a to (a spousta dalších věcí) je v tomhle dokumentu během pouhý hodiny stručně a celkem přehledně ukázaný. Minimálně já jsem tam narazil na spoustu zajímavostí, který mi do tý doby nedošly, třeba: Madden, Skoťák, byl první profi trenér na území Čech, a u týmu Slavie strávil 25 let (!). Už za Rakouska-Uherska byly běžný desetitisícový návštěvy, což je často i víc než dneska. Když někdy ve 30. letech Rudoši chtěli odkoupit útočníka Františka "Franciho" Svobodu, fanoušci Slavie se dali dohromady, založili fond, ze svýho přeplatili nabídku Sparty a Svoboda zůstal do konce kariéry věrnej Slavii. Vlasta Burian byl kvůli tomu naprdlej, že to sparťanský funkcionáři nezařídili, protože Svoboda byl jeho oblíbenec, a tak na truc taky přešel do Slavie - tam po dva roky ved Burianovu jedenáctku, kdy vždycky po zápase dělal nějaký svoje show, ale po kritice Svobody se zase uraženě vrací do Sparty. Potom, co si Slávisti sami obnovili (už po nucenym odchodu Bicana, už při probíhající perzekuci ze strany komoušů a už se změněnym jménem) nacistama vypálenej stadion na Letný, přišli najednou dobří soudruzi z KSČ a stadion zbourali, aby místo něj postavili Stalinovu frontu na maso - vlastní novej stadion ve Vršovicích dostali pak až po třech letech, v roce 1953. Znovuodkázání se na intelektuální, studentský a umělecký kořeny se nejvíc prokázalo po roce 1963, kdy Slavie spadla do druhý ligy - založení Klubu přátel odstartovalo renesanci, pořádaly se sbírky, akce umělců apod., nakoupilo se mužstvo, přejmenovalo se zpátky na SK Slavia a na zápase o postup do první ligy v roce 1965, ve kterym Slavia vyhrála nad Plzní 4:1, bylo 42.000 diváků (!). Ale v srpnu 1968 to bylo zase hřiště Slavie, na kterym se sjely tanky bratrský pomoci. Poslední slávistickej kanonýr byl Ivo Knoflíček, dal 21 branek - ale to už je přes 30 let zpátky. Zajímavý je i připomenutí typicky devadesátkový epizodky s Borisem Korbelem, třeba ale takovýho Řebíčka nebo Lešku, jejichž praktiky a postupy byly často taky přinejmenšim sporný, ty už dokument jako taky kontroverzní momenty porevolučních slávistickejch dějin nezmínil. Nesmyslně malý pozornosti se v dokumentu dostalo i Pepi Bicanovi - na to, že se jednalo nejspíš o nejlepšího a nejvýkonnějšího fotbalistu všech dob (po započítání protektorátnich let) a ještě k tomu velkýho člověka a charaktera, tak bych čekal přinejmenšim stejnej prostor, jako v dokumentu dali tvůrci Pláničkovi. Dokud se ale Věčná Slavia bude brát spíš jako takovej medailonek než dokument v pravym slova smyslu, tak je všechno v pořádku. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jakožto nejvěrnější fanoušek úspěchu a největší Slávista posledních 3 let, jsem si tento dokument nemohl nechat ujít. To, co tam nyní buduje Jindřich Trpišovský s tunelářem Tvrdíkem, nad tím mi zůstává rozum stát. Po dlouhé době je v rámci českého fotbalu komu fandit na evropské scéně a konečně někdo předvádí neskutečně pohledný fotbal. Tento dokument rozhodně není jen pro Slávisty, každý si zde najde to své. Moc hezky seskládaný průlet historií Slávie napříč všemi možnými érami Československa a Česka. [80 %] ()

Reklama

Looka 

všechny recenze uživatele

100% konečně pořádný dokument. Generace reprezentantů 1996 kterou tvořila kostra Slávie se už asi jen tak opakovat nebude. Byla to zatím také poslední generace, která se výrazně prosadila v zahraničních velkoklubech. Bejbl (Atletico Madrid), Šmicer (Liverpool), Poborský (Benfica Lisabon), Kuka... Sparťanští Siegel (ani přes výraznou Kukovu pomoc se tento těžkoprdelník nedokázal v Klauternu prosadit) Lokvenc, Horňák tehdy paběrkovali maximálně v Rakousku. ()

Pan.Antonin 

všechny recenze uživatele

Historie mého milovaného klubu je plná vrcholů a pádů a já, i když jsem stále hodně mladý člověk, jsem už zažil hodně. Je vtipné, jak tento dokument končí těsně před příchodem nového investora a návratem na výsluní (pozorný divák si během vyprávění kapitána Martina Latky všimne Škody, Deliho, Zmrhala). Právě kvůli těm černým obdobím (např. 2014) je třeba si současných úspěchů a totálních sezón o to více vážit, protože to není samozřejmost. --- Samotnému dokumentu není, co vytknout. Udělaný s pečlivostí a úctou a s láskou vyprávěný Janem Kačerem. Takhle má přesně dokument o fotbalovém klubu vypadat. Kdo chce podrobnější historii, může si přečíst stejnojmennou knihu. "Červenobílá! Bojová síla! Slavie! Praha! Vždycky jsme s váma! Po výhře! Po prohře! A proto: Ať žije Slavie!" ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Krásny - hoc formálne nie úplne dokonalý - pohľad do pôsobivej histórie jedného z najslávnejších českých (resp. československých) futbalových klubov. Nakrútiť tak jedného dňa niečo tohto rázu o mojej milovanej MŠK Žiline, tak by som tvorcov vychválil až do nebies :-) Každopádne klobúk dole, vynikajúci nápad (i pre mňa, ako - v tomto prípade - nestranného), pri ktorom muselo zaplesať srdce nejedného "zošívaného"... ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama