Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Faraón starovekého Egypta Kufu (Jack Hawkins) je posadnutý zlatom a plánuje si ho vziať všetko so sebou do svojho "druhého života". Na to si zaistí pomoc Vaštara (James Robertson Justice), architekta, ktorého ľudia sú v Egypte otrokmi. Dohoda znie - vystavať hrobku odolnú proti vykradnutiu a za odmenu budú Vaštarovi ľudia oslobodení. Počas rokov výstavby pyramídy sa stane faraónovou druhou manželkou cyperská princezná, ktorá strojí úklady proti Kufuovi, aby si po smrti nevzal svoj poklad so sebou. A snaží sa dosiahnuť jeho odchod čo najskôr... (matriosa)

(více)

Recenze (18)

pollstro 

všechny recenze uživatele

Monumentálně epický a historický epos smyšleně popisující výstavbu Cheopsovy pyramidy, jenž lze s odstupem času zařadit mezi hollywoodské velkofilmy z období starověkého světa. Pseudohistorické drama s působivými jemnými detaily, atraktivním prostředím a impozantně obrovskými davovými scénami celého procesu stavby. Hawks vytváří úhledně záběry a kolosální obraz starověkého Egypta, dodávající pocit pečlivé ruční práce, navíc s dobrodružnou zápletkou plnou romance a vzájemných intrik. Poutavé a snadno získávající si pozornost, především díky ohromující vznešenosti a obrovským hodnotám celé produkce, které jednoduše přidávají na přitažlivosti, která ale je vzápětí zredukována znatelným překrucováním historických faktů, které s sebou přináší zbytečnou nepřesvědčivost veškerých postav a jejich lehce nelogického chování. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Historicky to není kdoví jak věrné, ale Howar Hawks byl prostě starej machr a natočil tu svou pohádku natolik svižně, že si jí pamatuji hlavně jako zábavnou podívanou, s kvalitní výpravou a triky-zvláště závěr, kdy se piramida navěky uzavírá i s proradnou manželkou. Zaráží mě zde však označení drama. ()

Reklama

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Ani scenáristická účast Williama Faulknera Hawksovi nepomohla roslousknout základní problém: "I didn't know how a Pharaoh talked." Hawks zkrátka tápal, jak historický film ze starověkého Egypta uchopit - většinu času sledujeme zoufale nápadné americké obličeje pronášející anglické věty ve studiových interiérech. Co zbývá? Samotná stavba pyramidy, která, zdá se, Hawkse zajímala nejvíc. Zůstává tak nejpůsobivější částí filmu, k němuž měl jeho režisér vztah asi jako Kubrick ke Spartakovi. 2 1/2 ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Hawks uměl nadprůměrné filmy, ale tohle je čistý průměr. Hezká kamera, pěkné davové scény, ale první část je zoufale o ničem - faraon posedlý posmrtným životem dává budovat pyramidu. A buduje se a staví a lidi u toho zpívají, skoro jako v českých budovatelských filmech té doby. V druhé půlce se rozjede sice trošku zajímavé drama o hamižné a intrikující druhé manželce, ale zas tomu chybí aspoň trošku zajímaví herci. Co se mi nejvíce líbilo byl celý mechanismus pyramidy, jinak to nebyla blbost, ale ani žádný zázrak. Nulová konkurence a historický film roku 1955. ()

Skunkiee 

všechny recenze uživatele

Výpravný historický velkofilm se skvěle vyvedenou stavbou pyramidy, která je společně s intrikami v paláci hlavní náplní děje. A ač nebyl faraon žádný svatoušek, tak ten konec jsem mu setsakra přál. Některé scény berou dech, tahle poctivá filmařina a stovky komparzistů digitální triky nikdy nenahradí. Velice svižný a zábavný historický film. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama