Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

fragre 

všechny recenze uživatele

Mám ten film rád už od dětství (proto plný počet). Pravda, nyní mi John Wayne připadá až moc správňáckej, ten stařík až moc komickej, ten Ricky Nelson až moc jak rychlošípackej atd...., ale beru to tak, že to k tomuto žánru a k té době v které vznikl patří. A ta písnička (Just my Rifle, Pony and me) je bezchybná stále. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

V podstatě taková příjemná konverzačka v úzce omezeném prostoru jednoho zapadákova, s nečekaným množstvím verbálního humoru, na western řídkou akcí (což tady ani v nejmenším nevadí) a sympatickým herním projevem všech zúčastněných. John Wayne mi nikdy k srdci nepřirostl, ale šerifové, bareťáci a alfa samci, to byla jeho spolehlivá herecká parketa. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi Wayneova roztomilá bezradnost, když se po něm chce, aby zapojil jakékoliv mimické svaly - tomu může konkurovat jen Arnold Schwarzenegger. Jinak jak Hawkse nemusím, tenhle kus se mu docela vydařil. I když nějaké větší spokojenosti překáží debilní happy end - tenhle film by nějakou tu smrt na konci alespoň nějaké vedlejší postavy potřeboval... ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Situování děje z valné části do interiérů šerifova krcálku, hotelu a jedné stáje se podobně jako nažehlené vesty, šátky, košile a další kovbojská garderóba po půl hodině přesytí. Nejinak je na tom polopatické osvětlování veškerých akcí a činů v jinak výtečných dialozích. Zbytek je ovšem bezchybný westernový prefabrikát své (dnes nutně shovívavě přijímané) doby. Už jen pro tu podezřele čistou a pečlivě sestavenou střihovou skladbu prostou disharmonického záběru, fantastickou dynamitovou přestřelku, za skvěle napsané, typizované i obsazené postavy a elegické a na klasický americký western trochu netradiční deguello, stojí zidealizované Rio Bravo za hřích, možná i dva a více. A to, i když se mistr Hawks v minulosti blýskl i v nesrovnatelně lepší kondici. Jasný, jak facka v pravý poledne. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • 8. května 1958, týden od začátku natáčení, slavil Ricky Nelson osmnáctiny. Jako dárek dostal od Johna Waynea a Deana Martina údajně skoro metrák a půl kravského hnoje, do kterého ho pak obřadně vhodili. (džanik)
  • Natáčelo se od 1. května do 23. července 1958 v americkém státě Arizona. (BMW12)

Reklama

Reklama