Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

pm 

všechny recenze uživatele

Krásná a navíc naprosto dokonalá odpověď na Zinnemanovu klasiku "V pravé poledne". "Rio Bravo" není sterilní, statické, utahané ani ukecané! Mám pocit, milí místní borci, že jste nutně museli vidět jiný film. Rio Bravo je dokonalé...Angie Dickinsonová je dokonale okouzlující. S odstupem padesáti let, i po x-tém zhlédnutí. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi Wayneova roztomilá bezradnost, když se po něm chce, aby zapojil jakékoliv mimické svaly - tomu může konkurovat jen Arnold Schwarzenegger. Jinak jak Hawkse nemusím, tenhle kus se mu docela vydařil. I když nějaké větší spokojenosti překáží debilní happy end - tenhle film by nějakou tu smrt na konci alespoň nějaké vedlejší postavy potřeboval... ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $5,800,000Tržby Celosvetovo $5,800,000║ Prestrelka sa môže začať - postarší Šerif v podaní Johna Wayne a s pomocníkmi ako Dean Martin hrajúci osobu v určitom po alkoholickom delíriu s výbornou streleckou muškou a s kulhavím starcom s strieľajúcim navôkol na všetko čo sa len pohne, podporovaní výborným strelcom Colorado Ryanom v podobe herca Ricky Nelsona, doprovádzaní sú krásnou strážkyňou dverí Angie Dickinson a proti ním je hromada poštvaných cowboyov s klanu zbohatlíka Nathana Burdetta, je jedným z najlepšie zahraných westernov, ktorému nechýba dobrí príbeh, správne hlášky s odľahčenými vtípkami. Film natočil vtedajší priekupník filmu režisér Howard Hawks. /90%/ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Westerny mám rád (hlavně ty od Sergia), ale tenhle mi (z počátku) nějak nepadl do noty. Akce skoro žádná, keců až moc a postav jak na Orloji. Postupně se to ale začalo zlepšovat a finální přestřelka mě utvrdila v tom, že bych filmu moc křivdil, kdybych mu dal jen 60 %, proto mé hodnocení navyšuji, ale i tak musím napsat, že tohle je jeden z těch slabších westernů. Nic moc hudba, nic moc výkony, ale za to skvělá kamera a jak už jsem řekl, skvělá finální přestřelka. Takže jo, takových 70 % ještě dám, budu shovívavý… ;-) ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Western pre celú rodinu, akurát ma mrzí že nie je ani zďaleka tak vtipný ako El Dorado a že akcia (ak vôbec raz za pol hodinu dáka je) nie je podložená napínavým hudobným doprovodom (všimol som si akurát kvalitnú hranú a spievanú). Martin Dean sa neťahá na opileckého šerifa Roberta Mitchuma, Ricky Nelson na mlaďasa Jamesa Caana, Walter Brennan je oproti sarkastickému Arthurovi Hunnicuttovi len otravný a upišťaný deduško. Všetky tieto menšie nedostatky zachraňuje krásna Angie Dickinson, ktorá vďaka nepodmienenej láske k šerifovi ututlá nudnú vatu a oživí príbeh. Suma sumárov : absolútne nezáväzná oddychovka, pri ktorej sa nesnažte veľmi premýšľať, lebo ak by ste chceli Rio Bravo postaviť vedľa Pravého poludnia, nie je šanca. Ale naproti tomu "interiérovou poetikou dialógov" ide možno o najčarovnejší western a práve preto mi nedáva "spávať"... Pretože je vlastné výnimočný taký aký je! http://www.9em.sk/filmova-recenzia-rio-bravo/ ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • První Hawksův film po čtyřech letech od kritikou odmítnutého a kasovně propadlého snímku Země faraonů (1955). Hawks si po něm dal pauzu a pobýval v Evropě. (džanik)
  • „Umírající“ Ward Bond byl snímán z povzdálí. Bond se totiž ve skutečnosti vrátil k natáčení Wagon Train (1957) a ve filmu tak vidíme jeho dvojníka. (džanik)

Reklama

Reklama