Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezmála „švejkovský“, místy až bizarní příběh židovského mladíka, který musí před celým světem zapírat svou totožnost, se odehrává na řadě míst Evropy a odhaluje v celé hrůze nesmyslnost lidské netolerance, fanatismu, a války vůbec podle autobiografického románu S. Perela.

Salomon Perel se příliš neliší od svých součastníků, vlivem bouřlivé válečné doby jeho životní cesty dostávají nečekaný spád. Nejdříve s rodiči patřícími k německo-židovské komunitě utíká před hrozbami nacistů, pak se za letního táborového soustředění sám stává podezřelým politickým živlem. Po nečekaném útočném vpádu Němců na polské a ruské území je jejich zajatcem a tlumočníkem. Ironií osudu se ocitá v centru německé říše, kde prožívá první milostné vzplanutí k mladé Němce, ale vzápětí pocítí na vlastní kůži život obyvatel židovského gheta... (pstp)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump druhé světové války. Sally (stejně jako Forrest) se rozhoduje zkratkovitě a ve všech ohledech špatně. Tato rozhodnutí (neustálé přebíhání z jedné strany na druhou) by měla vést jednoznačně ke špatnému výsledku akce. Namísto toho se díky neuvěřitelným náhodám daří hlavnímu hrdinovi nejen přežívat, ale i značně profitovat. Někdo tomu může říkat deux ex machina, někdo wtf moment - záleží na úhlu pohledu - výsledek to má ale dvojí: značný potenciál ve smyslu situačního humoru a bohužel i jistou nevěrohodnost příběhu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nebyť faktu, že ide o sfilmovaný skutočný životný príbeh nemecko-poľského Žida Sallyho, divák by neveril, že niekto mohol takýmto spôsobom za vojny prežívať. Chvíľami som mal dojem, že ide o európskeho inteligentnejšieho a mladšieho Forresta Gumpa, ktorý bol raz tam a inokedy inde a stretával rôzne osobnosti, pričom neustále musel hrať veľmi nebezpečnú hru o vlastný život. Hollandovej film akoby redefinoval pojem hrdina, pričom sám divák si pri sledovaní Sallyho rozhodnutí v tých najťažších chvíľach uvedomuje, že zrejme by sa zachoval presne tak isto. Je vôbec možné, ak je vám život drahý, uvažovať inak? Existuje snáď nejaká vyššia morálna moc, ktorá by takéto správanie dokázala odsúdiť? Ak by sa o to snažili nejakí politici či sudcovia z tepla vlastných kancelárií, pôsobilo by to groteskne. ()

Reklama

sulimo 

všechny recenze uživatele

"Cítil jsem se zmatený. kdo jsou moji přátelé, kdo nepřátelé? Proč jsou na mě hodní a ve stejnou dobu tak hrozně zabíjejí? Proč je to tak? Co nás rozděluje? Jenom předkožka?" Odpověď je jednoduchá-absurdita ideologie. Absurdita války, nepřátelství, rasových a třídních rozdílů očima dospívajícího chlapce, který se z pudu sebezáchovy, a snad i ze snahy vybrat si jednu stranu, kde jedna je horší než druhá a není alternativa na důstojný život, zachová jako 90% lidstva - přizpůsobí se. A Žid Salomon se přizpůsobuje až s Gumpovskou absurditou a paradoxem těm absurdním a paradoxním situacím - aneb jak raději ztratit identitu než život. "A tak jsem se místo dezertérem stal hrdinou jednotky". Prazvláštní film, u kterého se dokážete zároveň jak smát, tak bát a pořádně se znechutit nad hrdinovou přizpůsobovistí, jenže do toho se neubráníte obdivu vůči jeho osobě. Dobře divný film. ()

Michalechal 

všechny recenze uživatele

Z části naivní pohled hlavního hrdiny na válku, mu zřejmě umožní v několika vskutku absurdních zvratech, tyto válečné léta přežít. Skrývání své podstaty a víry je s jeho tělesnou "úpravou" těžší a těžší ... ale přesto se to onomu chlapci daří ... ač je jako žid v podstatě stále obklopen "nepřáteli", kteří o jeho původu nemají ani ponětí ... Jiný pohled na válku, stojí za shlédnutí! ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nie príliš zaujímavý a veľmi málo realistický filmový príbeh z WW2 o Židovi v Hitlerjugend. Hlavná postava je nesympatický ťuťko, ktorý stále narieka a keď ide do tuhého, tak sa uteká skryť alebo sa beží vzdať nepriateľovi. Veľmi som mu teda nefandil. Navyše bolo nanajvýš zvláštne, že mu na jeho malé tajomstvo neprišli za celú vojnu, keď bol na fronte s Nemcami a potom si vegetil v Hitlerovej mládeži. Už na začiatku, keď ho našli náckovia a nemal doklady, tak by bolo logické si ho overiť, ako inú postavu chvíľu predtým, nie ho len tak prijať medzi seba. To by to mali špióni pri takom prístupe veľmi jednoduché a Hitler by skončil o pár rokov skôr. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Film byl natočen podle skutečné události. (Kulmon)
  • Ve filmu se říká, že se Salomon Perel narodil ve stejný den jako Hitler, tedy 20. dubna. Ve skutečnosti se narodil o den později 21. dubna. (Kulmon)
  • Skutečný Salomon Perel se objevuje na konci filmu. (Kulmon)

Reklama

Reklama