Reklama

Reklama

Bezesné noci

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždy, závislost na drogách, krádeže aut, útěky z domu. Tím vším si prošly dívky z rehabilitačního centra pro mladistvé delikventky v Teheránu. Režisér Mehrdad Oskouei sháněl sedm let povolení od íránských úřadů, aby mohl natáčet na tomto podivném, očím veřejnosti skrytém místě. Pak s nimi prožíval pláč, smích, vzdor, strach i osamělost. Vznikl tak neuvěřitelně intimní dokument o snech, nočních můrách i nadějích žen, které by podle věku měly být ještě dětmi. Osobní příběhy ukazují jejich touhu znovu vyjít na svobodu a žít normálně, zároveň však strach z toho, co je venku čeká. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

atillacato 

všechny recenze uživatele

Mladé delikventky s šátky na hlavách se stejnými problémy jako mají podobné rebelujici divky u nás, útěk z domova,krádeže,drogy ale v naprosto odlišné kultuře. Vřele doporučuji... ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Dokonalý! Nápravné a rehabilitační středisko pro mladé ženy v Íránu. Čili věznice pro mladistvé delikventky. Charismatický holky, chytrý, hravý, vtipný, moudrý, krutý, zneužitý, otrkaný, pod tvrdou slupkou citlivý a bolestiplný. Za každou je šílenej osud. Některá kradla auta, bodala lidi, tahala při sobě pistoli, prodávala drogy. Jiná zabila svýho otce. Jedna tloukla svojí mámu nebo babičku kvůli prachům na drogy, druhou ve dvanácti prodali a nechali otěhotnět, případně dělali, že nevidí, jak ji strejda znásilňuje. A stejně jsou to andělice. Básnířky s jizvami po sebezraňování, sešroubovanými prsty. Fandíš jim, jaký jsou. Jak kdyby vypadly z Tarantina Filipa Topola. To předstírané interview s hrnečkem místo mikrofonu, jak to mezi těmi dvěma proudí úplně smyslně, sesterským porozuměním a radostí z chytrosti, pohotovosti a osvobozující energie té druhé, je jedna z nejlepších scén, které jsem kdy vůbec v životě viděla. -- Bohužel už se to pak nestupňuje moc dál, a postava toho profesora, co film natáčí „pro univerzitu“, jeho věčně stejné, lacině a jen jakoby soucitné otázky, tohle začne být ke konci nesympatické. Nijak se tím natáčením on sám neproměnil, nepochopil víc, nepřilnul, a tak se ani nedozvěděl víc, přitom je jasné, při chytrosti a kráse a vnitřní síle a koánovitosti těch holek, že bylo kam vstupovat... Škoda. Ale ta jejich krása! *~~ ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

[Jeden Svět - 2015] Iránský dokument o nápravném zařízení pro mladé dívky v Teheránu. Silné to téma a nezávidění hodná situace mladých dívek. Ono obecně pokud jste dívka v muslimském státě a ještě navíc většinou z rozvrácené rodiny (drogy, alkohol, domácí násilí, krádeže). V tomto dokumentu sledujeme jednotlivé příběhy místních delikventek a dozvídáme se opravdu odporné věci. Co se týče informační stránky dokumentu, tak ta je naprosto v pořádku, ale po stránce filmařské opravdu nic převratného. Chybí prostě jakákoliv invence a snaha. Autoři předpokládají, že materiál sám diváka vtáhne a nepustí. Ne vždy to ale asi bude natolik úspěšné. Rozhodně slouží tento dokument k zamyšlení. Celkově totiž dané zařízení působí zbytečně, jelikož nic neřeší a dívky poté posílá zpět do stejného a mnohdy ještě horšího prostředí. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama