Reklama

Reklama

Píše se rok 1883. V Singapuru kotví loď Batavia Queen a kapitán Chris Hanson očekává za úsvitu pasažéry, které má dovézt do přístavu Krakatoa, ležícím mezi Jávou a Sumatrou. Jako první přichází na palubu půvabná Laura, s níž kapitána pojí dávné tajemství, a postupně se dostaví další cestující, kteří tvoří velmi pestrou společnost. Patří k nim zpěvačka z nočního klubu Charley a její surový a věčně opilý milenec Connerly, vědec Rigby a dvojice dobrodruhů – otec a syn Borgheseovi, čtveřice půvabných Japonek a posléze se přidává i skupina vězňů v okovech, kteří mají být vysazeni na ostrově Madura. Loď vypluje k místu, kde se schyluje k ničivé přírodní explozi, jež se stane jedním z nejstrašnějších sopečných výbuchů v lidských dějinách… (HBO Europe)

(více)

Recenze (23)

BlueNeon81 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny film o ničom a o všetkom. Tvorcovia nejak nemali jasno, akým smerom sa má film uberať. Namiesto toho sa v prvej polovici staneme svedkami multižánrovej prehliadky a potom v druhej polovici sa film hraje na niečo, na čo ani nemá. Dobre ozvučená slučka výbuchu sopky už bola ku koncu veľmi otravná. A navyše je to až príliš televízne a tvorcovsky lacné na to, že bol film natočený na 70mm (!) formát. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

První hodinu klidně vynechte. Mihnou se tam pouze: mužný, námořnický vous Maximiliana Schella, několik domorodých krasavic, jedna velice průměrná blondýna a jedna ztepilá bruneta s pěkně upravenými vlasy. To je málo na tak dlouhou dobu. Pak už je to lepší - vcelku zajímavá, ale na dnešní dobu již dosti vyčichlá akce a jeden pěkný výbuch s následnou tsunami na závěr... ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Katastrofický film, který by se spíše líbil mému bráchovi, než mě a předzvěst podobných filmů v sedmdesátkách. Tenhle je ozvláštněný tím, že se jedná o mix s historicko-dobrodružným filmem z námořní lodi, jinak je ale všechno podle klasických šablon. Přemrštěná stopáž ve které je minimálně hodina zabitá seznamováním s ne příliš zajímavými postavami, drobné problémy (vzpoura vězňů, neovladatelný balon, batyskaf kterému dochází kyslík) a katastrofa udeří naplno až ve finále. Dílčí scény jsou fajn (bombardování žhavými kusy lávy, finální vlna řítící se na pevninu), jenže přitom u toho pochybujete o zdravém rozumu postav - když hrdinové kličkují minimální rychlostí mezi skalami bombardováni lávou, nebo když lidi na ostrově během tsunami vesele pobíhají venku. 3*, viděl jsem lepší i horší podobné filmy ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Z větší části souhlasím s tím co tu ve svých komentářích napsali ostatní. První půlka se opravdu dost vleče a až na pár pomrknutí na sopku která se zatím jenom rozjíždí to opravdu moc nefunguje. Druhá půlka je jiný level. Dobrodružné potápění v dobových skafandrech, let balónem do sopky plus i nějaké to katastrofické řádění na konci. Musím uznat, že oscara za speciální efekty má film zaslouženě. I když samozřejmě, že samotnej konec na vlnách tsunami už je hodně přehnanej a nerealistickej, ale dobře se na to kouká. Takže fakt škoda nevýrazný první poloviny. Jinak je to solidní dobrodružnej film s prvky katastrofáku kterej jsem si rád doplnil.60% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,KRAKATOA JE SUD S PRACHOM A CELÝ REŤAZEC OSTROVOV JE ZÁPALNÁ ŠNÚRA." __ Tradičná hollywoodska schéma. Prvá hodina slúži na zoznamovanie s postavami, rysujú sa charaktery, no keďže to ale vlastne nikam nevedie, je to zbytočné a tým pádom aj značne nudné. Ďalšia hodina sa začína veľmi štýlovým príchodom na ostrov Krakatoa (žltý opar) a nasleduje priam verneovské dobrodružstvo - potápanie sa za vrakom s pokladom, let balóna takmer do krátera sopky, vzbura väzňov a samozrejme obrovská explózia a boj o záchranu. Sopke pritom začne harašiť tak 3/4 hodinu pred koncom a aj napriek dnes už samozrejme skôr pousmiatia hodných niektorých trikov sa ponúka celkom príjemné prestavenie. Čiže, prvá polovica za 2*, druhá za 4*, to sa rovná poctivé 3*. (33. hodnotenie, 2. komentár k filmu) ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Během natáčení kamery Cinerama vydávaly tolik hluku, že přehlušily dialogy. Všechny dialogy namluvené ve filmu tak musely být znovu nahrány v postprodukci. (Kubaaa97)
  • Když v roce 1883 Krakatoa vybuchla, vyvolala 46 metrů vysoké tsunami, jehož sekundární vlnění bylo později zaznamenáno až v Lamanšském průlivu. Výbuch sopky byl slyšet až západní Austrálii (3 110 km daleko) či dokonce poblíž Mauricia v Indickém oceánu (4 800 km daleko). V důsledku výbuchu a vln zahynulo v postižené oblasti více než 36 000 lidí. (Marek06)
  • Krakatoa byla ve skutečnosti na západ od Jávy. Producenti se dozvěděli o geografické chybě až poté, co byly připraveny všechny reklamní a propagační materiály. Chyba byla ponechána z důvodu příliš vysokých potenciálních nákladů plynoucích z předělání materiálů a posunutí premiéry. (Kubaaa97)

Reklama

Reklama