Reklama

Reklama

Tibet, střecha světa

(TV film)
  • Čína Roof of the World
všechny plakáty
Čína, 2015, 55 min

Obsahy(1)

Drsná a úchvatná krajina, kde lidé spojují tradice s moderním způsobem života.

Film Tibet, střecha světa natočil mladý režisér H. Tang, který se zajímá o ústně tradovanou historii. Ve filmu se postupně setkáme s příběhy několika tibetských rodin žijících v překrásné, drsné přírodě v duchu tradice svých předků. Tibet leží na náhorní plošině, kde je průměrná roční teplota pod bodem mrazu. Největší a nejznámější město Lhasa leží ve výšce 3650metrů nad mořem. Tibeťané jsou především pastevci, kteří musejí skvěle ovládat své koně. I proto jsou pro ně tak důležité tradiční jezdecké závody chlapců a bravura ovládání malých odolných koní v náročném terénu. V jiných oblastech se však setkáte i s pěstováním jablek a obděláváním polí během krátkého horkého léta. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tibet 2015. Mobilní telefony, obchod s překrásnými jablky, džíny, kšiltovky i triko s Angry Birds na mladých Tibeťanech, ale i inspirující život velké společnosti a usměvavých a navzájem si pomáhajících lidí. Oddanost krajině, víře a tisíciletým tradicím v nádherně zpracovaném dokumentu. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Věděla jsem, že Tibet je překrásná země, ale že až tak, to jsem mohla na vlastní oči zřít až prostřednictvím tohoto dokumentu. A jak říká dalajlama: "... miluji všechny lidi. Miluji i Číňany, i když se zmocnili Tibetu...," tak tím spíš já se musím snažit nepropadat zlobě vůči Číně a nezkaleným zrakem zřít, že Tibet je střecha světa, jež má k nebeské blaženosti tak blízko... ()

Crejdl 

všechny recenze uživatele

za čí blaho to národy po světě a nyní především v Česku vyvěšují tibetské vlajky a uctívají dalajlámu, který z Tibetu prchl, protože díky Číně tam dalajlámům vyhovující feudálně-otrokářský systém padl? Doufám že se dokument dostal k Havlovi v pekle ! ()

Reklama

Reklama