Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Našemu nejprodávanějšímu romanopisci v roce 2012 praskla aorta. Koronární příhodu přežil a vrátil se k psaní. Další osudy hrdinů 13. komnaty ve speciální sérii k 10. výročí pořadu.

Výpověď Michala Viewegha, našeho nejprodávanějšího romanopisce, jsme do našeho cyklu poprvé natočili a odvysílali v roce 2009. Byla především o jeho boji s bulvárním tiskem. K desátému výročí pořadu „13. komnata" jsme se rozhodli oslovit osobnosti, které po natočení svých příběhů museli čelit dalším, často ještě závažnějším osudovým nepřízním, z nichž se jim opět podařilo vyváznout.

Michalu Vieweghovi praskla v prosinci roku 2012 aorta, zažil klinickou smrt. Takovou koronární příhodu obvykle přežívá jeden pacient z deseti. Michal nejen přežil, ale vrátil se do literárního světa a úspěšně navázal na svou bývalou tvorbu. Dříve chrlil jeden bestseller za druhým, byl znám jako talentovaný, sebevědomý, jízlivý i lehkomyslný „povrchní humorista", ve svých knihách zesměšňoval vše, s čím nesouhlasil. Krátce po návratu z nemocnice si nebyl jistý, zda bude vůbec někdy schopný ještě napsat klasický milostný román, spousta věcí ho přestala zajímat, měl deprese, vážné potíže s pamětí a nedostatek energie. Vadilo mu, že ztratil svou pověst samostatného a čistě racionálního muže, že je zcela závislý na svých blízkých. Překonával sebelítost: „Nepřipadám si jako padouch, který si zasloužil od osudu takovou ťafku."

Ještě dnes, tři roky po srdeční příhodě, bojuje s výpadky paměti, zároveň se stal pokornější a vnímavější k tomu, co se kolem něj děje. Tvrdí: „Zkříslo mě to a já, při vší skromnosti, se změnil k lepšímu. Býval jsem pyšný český buran, který všechno ironizuje, aniž o tom něco ví. Dnes jsem pokornější a ochotný ledacos připustit." Ve svých nových knihách se spolu s hrdiny přiznává k tomu, že někdy ublížil ženě, bere na milost duchovní stránky života, které kdysi bagatelizoval, připouští, že muži jeho příběhů nemusí být jen superosobnosti, naopak se tu objevují zlomení i nešťastní.

Sám v osobním životě prožívá nepříliš klidné období, žije v odluce od manželky a schyluje se k rozvodu, své dcery vídá jen po domluvě s manželkou, ale literární fanoušci ani zájemci o filmové adaptace jeho děl ho neopustili. Opět se setkává se čtenáři na autogramiádách, besedách a autorských čteních, předlohy jeho knih slouží ke scénářům dalších filmů. Reakce čtenářů ho posilují. Sám k tomu říká: „Promiňte ten patos, ale smyslem života pro mě vždycky bylo psaní. Chvíle, které jsem trávil v pracovně nad stránkami svých knih, patří k nejšťastnějším v životě." A jaké má plány? Psát. „Potřebuju hlavně dvě věci – paměť a energii. To kdyby se zlepšilo, budu spokojený." (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Antal89 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řekl bych podařený dokument, který svým způsobem i demistifikuje tohoto miláčka čtenářského národa. Ale nelze to říci úplně. Při pohledu na zbytečné záběry typu "volání s Rudou" nebo trochu nevhodné záběry Vieweghových dcer na stromě mi přijde úpadkové. Režisér nebo stříhač by se tak měli nad sebou zamyslet. Díky tomu se dokument propadá do průměru až podprůměru. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama