Reklama

Reklama

Naušika z Větrného údolí

  • Japonsko Kaze no tani no Nausicaa (více)
Trailer

Obsahy(1)

KAZE NO TANI NO NAUSHIKA (Naushika z Údolí větru) je prvním ryze autorským filmem známého japonského režiséra animovaných filmů Hayao Miyazakiho. Děj se odehrává dlouho po velké katastrofě, nazývané Sedm ohnivých dnů, jež prakticky smetla celou tehdejší civilizaci. Lidé nyní žijí jen na několika málo místech (v knížectvích), která ještě odolávají rozšiřování tzv. Pustiny. I v takto vyhrocených podmínkách si tato lidská společenství spíše konkurují, než aby si navzájem vypomáhala. Na filmu, jehož hlavní hrdinkou je mladá dívka, je rovněž patrný silný ekologický podtext. Oba tyto atributy jsou, spolu s výborným technickým zpracováním, pro Miyazakiho filmy typické. (dbt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (393)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $4,678,771║ Ohromujúca Fantasy! Hayao Miyazaki ma týmto počinom naprosto ohromil, príbeh v spojení s krásnou animáciou na čele s "charizmatickou" princeznou Naushika je vo svojej podobe veľká dobrodružná jazda vo postkatastrofickom svete, ktorý si zamilujete. Pre mňa najlepšie Miyazakiho dielo a jedným slovom rozprávka čo vyráža dych, všetko čo vytvoril v tomto diele som zhltol ako malinu, toto mu vo všetkým smeroch až neskutočne vyšlo. /100%/ ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Zase vymřela jedna vesnice......... Postkatastrofické kreslené drama o boji o přežití. Pěkně kreslené ale hudebně, nebo spíše zvukově, hodně "hluché". CITÁT - Pořád jenom vraždíš !! .......... Na filmu mi trochu vadilo to popírání různých přírodních zákonů, jako je přitažlivost, aerodynamika i balistika. Některé scény jsou hodně přehnané. Vím, je to kreslené, ale i tak. CITÁT - Všichni zemřeme ?? .......... ()

Reklama

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Film nedosahuje kvalit Cesty do fantazie, přesto je "velmi dobrý". Negativa: přílišná délka, nedovysvětlená motivace některých postav, příliš pohádkový děj. Pozitiva: Miyazakiho nekonečná fantazie, téma vztahu člověka a evolučně vyspělejšího hmyzu v postkatastrofickém světě. Hlavní hrdinka Naushika aspiruje na titul "nejkladnější filmová hrdinka historie". Z Myiazakiho zvěřince zde vynikají obrovští hmyzí sentinely Ohmu a zvířátko Teta (nebo také Lišverka). Poslední poznámka: v některých záběrech si vítr velmi nebezpečně hraje se sukénkou Naushiky. Možná "pozdrav" pozorným divákům? ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Svojím spôsobom po všetkých stránkach (ako príbehovo, tak aj vizuálne) predohra k veľkolepej Princeznej Mononoke, a predsa je to veľmi celistvý a silný film sám o sebe - vlastne pre mňa jeden z maestrových najlepších. Mijazaki je skutočne majstrom nad majstrov a jej úspech viedol k založeniu legendárneho štúdia Ghibli. Nádherný film, ktorý sa o svoj úspech skutočne zaslúžil. 100% ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Telecí příběh a příliš popisné dialogy bohatě vyváží krásná imaginativnost světa, ve kterém se příběh odehrává, skvělá hudba a atmosféra tohoto snímku. Celé mi to trochu připomnělo polozapomenutý český animovaný film Divoká planeta a (nevím ani proč, snad kvůli hudbě) klasickou amigistickou RPG gamesu Ambermoon. Příjemné, nebál bych se do toho jít i podruhé. 8/10 PS: a co teprv ta holá prdelka!?! :) ()

Galerie (48)

Zajímavosti (21)

  • První kapitola mangy vyšla v časopise "Animage" v únoru 1982. (Geriel)
  • Schopnosti Naušiky nejsou ve filmu pokaždé zcela vysvětleny. (Geriel)
  • Jméno Naušikova kluzáku "Mehve" je odvozeno od německého označení pro racka "möwe". (profhubert)

Reklama

Reklama