Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (167)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Další nádherná Mijazakiho pohádka o tom, kterak prasopilot zachraňuje polonahá školčátka a upoutává srdce a jiné orgány 17leté dívky. Opravdu moc hezké, zábavné, napínavé a po všech směrech úžasné. Zřejmě nikdy nepochopím, co celé zástupy, v ojedinělých případech dokonce inteligentních lidí, vidí na Mijazakiho tvorbě. Vůbec těm jeho pacifistickým blábolům nedokážu přijít na chuť. Každý jeho film je opravdu nesnesitelně nudný. Až na pár vtipných politických narážek opravdová bída. Slabá jedna hvězdička a důrazné doporučení pro všechny diváky, kteří vlastní alespoň náznak vkusu. Vynechejte tento paskvil! ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"Je na tebe vydán zatykač [...] za to, že jsi líné prase." Porco Rosso v sobě po vizuální stránce nezapře Miyazakiho rukopis, avšak příběhově mi film přišel hodně odlišný od dalších kousků "japonského mistra anime". Místo fantaskna bylo celou dobu v popředí jakési absurdno, tkvící zejména v postavě Porca. Místo magických momentů, na které jsem byl u ostatních Miyazakiho filmů zvyklý, je Porco Rosso filmem o létání a chlapáctví - respektive v tomto případě o "prasáctví". Díky Porcovi a jeho prokletí oplýval film zvláštním nádechem a obsahoval nejednu humornou narážku ("Marco, takhle jednou skončíš jako sele na rožni." / "Udělám z tebe uzený vepřový."). Nejvíce mě zasáhla scéna s piloty připomínající jakousi "Mléčnou letadlovou dráhu", za doprovodu takřka magické hudby. Rozhodně se jedná o povšimnutíhodný film! ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Úžasná Myiazakiho anime pocta medzivojnovým pilotom, Stredomoriu, Jadranu a Talianom. Zo všetkých jeho filmov, ktoré som mal možnosť vidieť je tento „najdospelejší“ a najmenej fantazijný. Hlavným hrdinom je pilot Porco (pôvodne Marco) Rosso, ktorý kvôli kliatbe nosí tvár prasaťa a sype dosť slušné suché hlášky. Je to prototyp antihrdinu a z „bežných“ Myiazakiho charakterov dosť vybočuje. Film zobrazuje i obdobie nástupu fašizmu v Taliansku a hospodársku depresiu. Emócie postáv sú ako vo väčšine Myiazakiho filmov zobrazované len náznakovo, o to viac ich však cítite. Perlou je záverečný súboj s americkým pilotom, ktorý je napínavejší než akýkoľvek natočený vzdušný súboj, ktorý som videl. Ešte treba dodať že tak úžasne funkčný soundtrack som už dávno nezažil. Mononoke ostáva opäť neprekonanou, avšak Porco Rosso si zaslúži plný počet. 10/10 ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný Miyazaki. Ale i tak opět skvělá zábava s nepopsatelně povedenou animací a celkově dokonalou vizuální stránkou. Bohužel mám trošičku výhrady ke konci. Dovolil bych si tvrdit, že by mu vůbec nevadilo, kdyby byl pojednán poněkud obsáhleji. Takhle se bohužel nedostavila žádná katarze. Ale i tak velice povedený zážitek. 80% ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Miyazaki se v poslední době zařadil mezi mé oblíbence a i tento snímek si mě získal. Mám rád jeho styl a lásku s kterou své snímky vypracovává. Porco je oproti jiným filmum ochuzen o roztomilé bůžky a bohy japonského světa. přesto mu nechybí kouzlo a hlavně vtip. Už se moc těšim na chystané pokračování. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Základem pro Porco Rosso je manga Hikoutei Jidai (v překladu „Věk létající lodi“), jejíž autorem je Hayao Miyazaki. (HellFire)
  • V čase 1:18:28 je možné na stožáru zahlédnout českou vlajku. (Rugero)
  • Film měl mít původně délku 30-45 minut a připravoval se jako snímek, který se pouští cestujícím v letadle. (HellFire)

Reklama

Reklama