Reklama

Reklama

Hledání východu

  • Velká Británie Searching For the Exit (festivalový název)
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2015, 26 min

Obsahy(1)

Prostřednictvím úzkého vztahu s uprchlíky režisér Michal Pavlásek přináší svědectví o pohnutkách, které je k cestě do Evropy přivedly, o nástrahách, kterým na cestě čelí, i o tom, jak může začít integrace do evropské společnosti. Autorský dokumentární film přináší osobně laděnou výpověď o jednom z nejvíce diskutovaných témat současnosti – nucené migrace uprchlíků do Evropy. Hlavní migrační trasou do Evropy je tzv. balkánská cesta z Řecka přes Makedonii a Srbsko do střední Evropy. Autor filmu Michal Pavlásek strávil mezi uprchlíky během léta několik týdnů, kdy měl možnost s běženci navázat úzké osobní vztahy.

Cesta s uprchlíky je o postupném odkrývání jejich tváří a osudů. Po sejmutí masky bezejmenné masy lidí evokované médii se k sobě navzájem ocitáme tváří v tvář, z nadřazené pozice za kamerou jsme postupně vrženi do víru událostí na cestě. Stavění mostu mezi autorem filmu a běženci je pak ztělesněno ve vztahu s Husseinem, mladým mužem z irácké Basry, který je nucen zapomenout těžkou životní tragédii. Podobně jako je Husseinova cesta přechodovou fází mezi minulostí a budoucností, pro autora snímku je prostorem neustále zpřítomňované nejistoty a dilemat, které vyplývají z faktu jeho pozice občana státu střední Evropy. Díky pasu, který nosí v kapse, musí konfrontovat vlastní privilegovanou pozici vůči těm, které na cestě potkává, i přesto, že distance mezi ním a uprchlíky mnohdy v různých situacích zcela mizí.

Film kromě samotných setkání a situací na balkánské trase a na jejím konci přináší osobní výpovědi dotýkající se fenoménu hraničního prostoru a státní kontroly, mediálních obrazů, dobrovolnické pomoci, rozšířených stereotypů, šedé zóny ekonomiky a předpokladů úspěšné integrace. Skrze tyto obrazy a svědectví samotných uprchlíků, jejichž hlas není ve veřejném prostoru zastoupen, dává prostor divákovi prožít cestu společně s nimi, nahlédnout migraci z bezprostřední blízkosti, stát se uprchlíkem i záhy i novým členem evropské rodiny. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Peytl

všechny recenze uživatele

Již druhá tendenční mrdka dnes večer, gratuluji Čt a příteli Klofimu. Hodnonit nehodlám, neb není jak, respektive nelze hodnotit do záporných čísel. Basto, nelez mi na profil, nebo tě znáckuju a zxenofóbuju. Já jsem ten, před kterým tě matka varovala. ()

Reklama

Janko666

všechny recenze uživatele

"Pánovi" Peytlovi přeji pěkné studium vysoké školy života a krásné prožití mateřské dovolené ale určitě ne dovolené. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Mladý český dokumentarista vzal kameru a šel v roce 2015 kousek po trase migrantů. Nicmoc objevného a ikdyž to má nějakou vypovídající hodnotu, tak ne víc než za dvě hvězdy. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Vím, že je to samolibý statement, ale antropologie (etnografie) zde ukazuje, jakou sílu a relevanci má výpověď založená na vhledu do problematiky a dllouhodobém zúčastněném pobytu v terénu - a to nehledě na to, že televizní formát výslednou podobu pravděpodobně ovlivnil a lehce banalizoval. Otázka je, jestli propastný rozdíl ve výpovědní hodnotě u takovýchto snímků na straně jedné a dojmologických blábolů od stolu na straně druhé v posledku neocení jen a pouze další antropologové. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama