Reklama

Reklama

Jmenuji se Jiří David

(TV film)

Obsahy(1)

Cesta do Benátek a zase zpátky aneb Obrázky ze života umělce ve středním věku.

„Nevím, co jsem; nevím, co znamenám; nevím proč a pro koho dělám; neznám smysl ani důvod původu mých, mnohdy recyklovaných prací. Podezřele méně a méně je pro mne podstatné, kdo a jak porozumí smyslu mých prací, a to včetně mne samého; jsem svým vlastním cizincem." Jiří David byl letos mezinárodní odbornou porotou vybrán, aby svou interpretací Muchovy Slovanské epopeje reprezentoval Českou republiku na Bienále v Benátkách. Zároveň otevřel profilovou výstavu v Moskvě a připravil instalaci v Mnichově. Film Martina Dostála sleduje jeho cestování po jednotlivých projektech, ale i vzpomínání na životní momenty, které ho formovaly jako umělce.

Jiří David už od 80. let výrazně spoluvytváří atmosféru českého výtvarného umění. Jako člen skupiny Tvrdohlaví, jako vyučující na Akademii výtvarných umění či na UMPRUM. Svými malbami, malými i monumentálními instalacemi, fotografiemi, texty – všemi myslitelnými způsoby reflektuje pozici umělce a umění ve společnosti. Širší veřejnosti se poprvé dostal do povědomí cyklem Skryté podoby – frontálními záběry obličejů rozdělených na stejné poloviny a složené do nových snímků. Výrazný byl projekt Bez soucitu, kdy manipulací s fotografiemi „rozbrečel" sedmnáct důležitých mužů světa, jako byl George Bush, Silvio Berlusconi, nebo Usáma bin Ládin. Média ale nejvíce komentovala neonové Srdce na Hradě, kterým se v roce 2002 Jiří David rozloučil s tehdejším prezidentem, Václavem Havlem. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument drží nad vodou cestovatelské pohlednice, ale ta poslední v Benátkách ho potopí. Benátky leží na hlavním tahu na jih a kdykoli jedete s Čechy, máte tu smůlu, že se tam chtějí stavit. Posledně jsem na zájezdu proležel na karymatce na parkovišti a minule jsem objevil způsob jak město obejít na poloostrov se severními plážemi a na zájezd počkat tam. Také v italských letoviscích nabízí fakultativní celodenní výlet do Benátek. Do města připluje každý den několik zaoceánských lodí každá s pěti tisíci turisty. Nic tam neutratí, zanechají odpadky a večer zase odplují. Místní obyvatelé zde už nežijí, je to jen turistický cirkus. A velké zisky nezůstanou obyvatelům Benátek, ale odplují k nadnárodním společnostem. Takže pro mě cesta do Benátek a zase zpátky jak je napsáno v podtitulu dokumentu postrádá smysl stejně jako tento prázdný dokument. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama