Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„My jsme holky z porcelánu, život máme těžký“, stěžují si děvčata z velkoskladu porcelánu. Mají své problémy – jedna se chce vdávat a nějak jí to nevychází, druhá předstírá život mondény a přitom bydlí v chudičkém podnájmu, třetí je svobodnou matkou a občas ukládá miminko ve skladu do bedny s dřevitou vlnou, čtvrtá je ještě pubertální kůzle a teprve se začíná rozhlížet po světě, a ta pátá je potřeštěná, ale v jádru hodná a celým srdcem toužící po lásce. Jejich vedoucí je razantní ženská, která svým děvčatům neodpustí jediný hříšek. Ale když dojde k velké inventuře, začnou se dít neméně velké věci… Komedii Holky z porcelánu natočil v roce 1974 režisér Juraj Herz podle scénáře spisovatelky Jaromíry Kolárové, pro kterou to byl filmový debut. Holky z porcelánu nejsou filmem, při kterém by divák od začátku do konce slzel smíchy. Je to spíše laskavá komedie, ve které se objevila řada populárních herců. Vedoucí skladu si s chutí zahrála Míla Myslíková, důchodkyni Janinku pak Marie Rosůlková, v rolích nesmělých nápadníků se objevili Karel Smyczek a Jan Hartl. Dívčí role si zahrál tehdejší herecký dorost, převážně posluchačky 4. ročníků rozmanitých hereckých škol, z nichž nejvíce zaujala Dagmar Veškrnová, která za postavu Dany získala v roce 1975 na XIII. festivalu pro mladé diváky v Trutnově Malé zlaté slunce. K písničkám Petra Hapky napsal texty Zdeněk Rytíř. (Česká televize)

(více)

Recenze (196)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Že se to fakt skoro-ale-jako-úplně-célé bude odehrávat ve skladu mi došlo až v momentě, kdy bylo na odpískání promítačky pozdě a kdy jsem začal registrovat, že Herz občas nechává ukazovat hlavní představitelky kalhotky. Srdnatý to zápas vynikajícího režiséra s mizerným scénářem, který normalizační pitomostí doslova kypí; humorem méně – za to, že se např. „gazela“ tak povedla, mohou spíš herečtí představitelé než text. Přestože si Herz na neprobádaném území komedie vede velmi invenčně, nelze si nevšimnout, s jakým zaujetím se zmocňuje každého byť jen nepatrně melancholického momentu („žertovné“ pokusy o sebevraždu), u nichž je tak nějak víc doma. Nejzajímavějším momentem byla matrixovská, pozpátku puštěná scéna destrukce porcelánu před závěrečnými titulky a přidaná hodnota rozhovorů s režiséry Herzem a Smyczkem, kteří odhalují, jak nevábných a obhroublých téměř všech sedm set dělnic, které v továrně, kde se natáčelo, hákovalo, skutečně bylo. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Juraj Herz je jedním z mála „normalizovaných“ režisérů tzv. české nové vlny, kteří si ani v šedesátých ani v sedmdesátých letech neusnadňovali práci: v nové vlně nesklouzl k netvůrčímu žonglování s odkoukanými, konvencionalizovanými postupy a tvořil si vlastní styl, a ani po Srpnu se nevydal cestou nelidskosti, nelidskosti, která je druhým (a vlastním) jménem normalizace, nejen té kinematografické. Nebýt vesměs strašlivých písní, ztvárněných značně neimaginativními klipy, které milou komedii o krásných nohách a touhách skladnic prokládají, mohl vzniknout opravdu nadprůměrný film. Pouští se totiž odvážně po strmých a nebezpečných trasách vzpomenutých nohou do tepajícího ticha ženských snů a vykládá je s josefovskou volností tak pravdivě a otevřeně, že všechny totality pukají... Svůj podíl na tom má Andrej Barla, jehož zrakem se asi všeobecně pohrdalo a mnoho toho nenasnímal; přesto můžeme věřit, že svět viděl svýma očima (jak napovídá jeho /!/ Romance pro křídlovku). A poslední výhrada: jakkoliv se sám sklad ve většině záběrů proměňuje v nevšední jeviště, film to, co se děje mimo něj, mimo tu neobyčejnost, skrytou za zaplombovanými vraty, snižuje na pouhou realitu. Kolikrát jsem ten film viděl, i v mladších letech, a snad vždy jsem si říkal, jak by tento „sen“ (a co je víc?) produkoval Jiří Suchý. Semaforská imaginace by ono dominující bílo nechala explodovat s takovou parádou, že by na další normalizování nevybylo sil… ()

Reklama

Aniki 

všechny recenze uživatele

Tyhle holky vůbec nejsou špatný, nejen že se to ve filmu hemží samejma hereckejma hvězdama a hvězdičkama, ale ani o ten humor tu nakonec není nouze (ty si hlídej toho trabanta, ať ti ho někdo nevodnese v tašce). Když k tomu navíc přidám celkem fajně otextované a zazpívané melodie, nostalgie má pré...kdo by to byl řekl, že je tomu od vzniku snímku již předlouhých 47 let. Československá filmografie ukrývá v archivech pochopitelně mnohem větší poklady, nicméně na lepší průměr s hvězdičkou (ve skutečnosti se třema) to stačí v poho. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

"Já se, prosím, vylížu". Povedený film, který mám velmi rád. Je to vlastně taková milá pocta všem ženám, muži zde hrají druhé housle. Musím se zastavit u několika postav - Míla Myslíková zde dostala zřejmě jednu ze svých nejlepších rolí vůbec. To samé se dá říci o tom Rybičkovi (tento herec měl úžasný komický potenciál, škoda, že ho náš film více nevyužil). Skvělá je paní Rosůlková, Veškrnice úžasně potrhlá a ta Slovenka... pánové... to je kus. K tomu solidní písničky, zajímavé prostředí inventury ve skladu porcelánu a máte velice povedený snímek. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Jako JO! Holky divatelne, scenar aktualni {porad}, nektere ftipy dechberouci a hlasky vice nez zapamatihodne. Ja se bavil jak uz delsi dobu ne. Herz kapku prekvapil - takovy GENDEROVY film jsem od nej opravdu necekal. Namatkou - jemnocitny Krampol nebo puntickarsky Hofmann {aka Picin z Noci nevesty} nebo nesikovny homo Hartl celou nadrazenost zenskeho plemena jenom podtrhuji. A to se mnoha macho panum nemusi libit... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Režisér Juraj Herz, který Dagmar Veškrnovou pro český film objevil, ji vybral ze studentské fotografie a chtěl aby hrála svobodnou maminku Helenu. Ale poté co se s ní potkal, rozpoznal její komediální talent a obsadil ji do role potřeštěné Dany. (Wishkah)
  • Dagmar Veškrnová si musela kvůli roli Dany ostříhat vlasy své do pasu dlouhé vlasy a nechat si je obarvit. Místo zamýšlené tmavé blond barvy, ale vznikla zářivá skoro zrzavá barva vlasů. (Wishkah)
  • Adaptace knihy Inventura u světlušek od Jaromíry Kolárové. (BLStryker)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama