Reklama

Reklama

Hooligan Sparrow

(festivalový název)
Trailer
Čína / USA, 2016, 91 min

Režie:

Nanfu Wang

Scénář:

Nanfu Wang

Kamera:

Nanfu Wang
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ye Haiyan neboli Hooligan Sparrow je neohrožená lidskoprávní aktivistka bojující v Číně především za práva žen. Klidně zadarmo pracuje v nevěstincích, aby prostitutkám vymohla právní status a nárok na zdravotní péči. Na sociálních sítích získala takovou popularitu, že by její zatčení nejspíš vyvolalo nežádoucí pozornost. Režisérka Nanfu Wang se po dvou letech života v New Yorku vrací do Číny, aby s obdivovanou Sparrow strávila léto. Jejich dobrodružství začne riskantním protestem proti znásilňování školních dětí, které je v Číně častým jevem. Odvážný snímek složený z tajně natočených filmových materiálů věrně zachycuje, jak Sparrow a její desetiletá dcera čelí drsné policejní šikaně. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Tématem je nedodržování lidských práv v Číně. Pro jejich komunistické myšlení je důležitý celek jedna miliarda lidí a ne jednotlivec. Všímal jsem si místních ohyzdných měst a zdevastované krajiny. Ještě že film nelze cítit. A nechápu jak s tak fyzicky odpornými ženami může někdo spát za peníze nebo zadarmo. ()

Moco 

všechny recenze uživatele

Naprosto šokující případ, kdy ředitel základní školy odvedl žákyně sedmé třídy na hotel, kde s nimi nají sexuální poměr vysocí úředníci, otvírá děj celého dokumentu. Úřady se případ snaží zamést pod stůl, ale skupina aktivistek, mezi nimiž je také známá čínská právnička Wang Jü, situaci odmítá přijmout. Rozhodnou se k případu přitáhnout pozornost veřejnosti a uspořádají protestní akci před základní školou, kam docházely podle všeho znásilněné školačky a kde stále působí onen ředitel školy, který je podle zveřejněných kamerových záznamů přivedl do hotelu. Každá z aktivistek před protestem učiní prohlášení na kameru jako pomyslný dopis na rozloučenou. Ženy tuší, co by mohlo následovat, protože jejich protest zcela jistě přitáhne pozornost úřadů vládnoucí komunistické strany. Dokument je pobuřující, šokující a velice autentický. Na každém kroku z něho dýchá úzkost totalitní společnosti, útěk a pronásledování, ale i solidarita aktivistů bojujících proti zvůli úředníků komunistické strany... ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama