Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná dcera zchudlého kupce Julie se dobrovolně vydá do zakletého zámku uprostřed hlubokých lesů, aby zachránila svého otce. Zde prožije hrůzný i nečekaně láskyplný vztah s tajemným monstrem… (Magic Box)

Recenze (440)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka již děti asi neocení (stejně jako Deváté srdce či Malou mořskou vílo od Kachyni), ale pro ty starší je vyslovenou lahůdkou. Fantastická atmosféra, geniální Hapkova hudba, jež dojímá i mrazí a skvělé kulisy. Akorát jsem čekal špatný konec po tom všem co se viděl, ale pak by to Herz mohl vydávat asi rovnou za horor! ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Začátek v mlžném lese je dokonalý, atmosféra je na maximu a napětí je dusivé jako mlha, ale tím bohužel končí nejlepší část tohoto filmu. Pak je to jen dobré. Mám několik připomínek: Studenková je nevzhledná, škoda že Julii nehrála Brejchová. Na můj vkus je tu moc hudby, dokola se omílá varhanní motiv a pak ten romantický. Zvlášť ta romantická melodie úplně dusí atmosféru. Netvor je spíše roztomilý než děsivý, to se tvůrcům moc nepovedlo, i když je maska velmi dobře vyvedená. Mnohem zajímavější je psychodrama mezi oběma postavami a netvorova duševní proměna. Konec hraničí s kýčem - otevírající se dveře, Harapes s fešným přehozem nesoucí Zdenu...no i tady se dalo lépe zapracovat. Ale jinak velmi dobrá adaptace známého příběhu. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jako dítěti mi tento film naháněl takovou hrůzu, že jsem ho nebyl schopný dokoukat do konce. Dnes se na něj podívám rád a konečně docením hudbu, výpravu, kostýmy, masky či nápaditou režii pana Herze. Hlavně hororová atmosféra je zde navozena naprosto dokonale a dokud není netvor vidět v celé své obludné kráse, jedná se o jednu z nejnapínavějších pasáží, kterou kdy náš film nabídl. Panna a netvor je dodnes můj oblíbený horor a po výtvarné stránce jeden z nejlepších českých snímků vůbec. Maniodepresivní podívaná na druhou, která po letech neztratila nic ze své děsivé krásy. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, že i československá kinematografie má svou "Krásku a zvíře", a filmu si cením ještě o to více kvůli tomu, jakým způsobem přistupuje k tomuto klasickému příběhu. Herzova pohádka oplývá čarokrásnými a zároveň děsivými až takřka hororovými výjevy, jež jsou doplněny nepřeslechnutelným a podmanivým varhanním doprovodem Petra Hapky, posilujícím pohádkově děsuplnou atmosféru filmu. Panna a netvor je příběhem o lásce, strachu a marnivosti - a v neposlední řadě o tom, že knihu nelze soudit podle obalu. Trochu jsem postrádal nějakou vsuvku, jež by vysvětlila netvorovo prokletí, avšak na druhou stranu mě velmi zaujaly všudypřítomné "vnitřní hlasy", jež dodávaly postavě netvora na plastičnosti. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Úžasná atmosféra, exteriéry, interiéry a hudba. A vynikající Studénková s Harapesem (u Harapese alespoň jeho hlas a oči). Když to srovnám s Kráskou a zvířetem od Francouzů, tak kam se novější a bombastičtější zpracování hrabe na tenhle skvost. Pomalé, uvěřitelné sbližování ústředních postav, temná a tíživá atmosféra, prvky hororu... A s jakým málem si Herz vystačil a předčil novější zpracování o několik světelných let. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (24)

  • Ve scéně, kdy Netvor (Vlastimil Harapes) ze šílenství zapaluje zámek, téměř shořely ateliéry Barrandov. (skinny)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

15.02.2012

Včera jsme se divili nad soubojem tří různých Sněhurek. Inu, je tady další pohádka na roztrhání. Tentokrát Kráska a zvíře. Loni jsme viděli (nebo spíš neviděli) zmodernizovanou verzi Beastly, nedávno… (více)

Reklama

Reklama