Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dominic Toretto (Vin Diesel) si myslel, že si konečně bude moci začít užívat klidný život s Letty (Michelle Rodriguez) a synem Brianem, jenže pak se ozvala jeho minulost. V týmu lumpů, kteří se rozhodli ovládnout svět, figuruje i člověk, který je stejně odvážný a nebezpečný jako Dom. A taky skvěle řídí. Koneckonců je to jeho bratr Jakob (John Cena). Rozešli se ve zlém po smrti otce a je jasné, že pokud se jejich cesty znovu zkříží, bude je to asi oba hodně bolet. A protože Jakobovi pomáhá s realizací jeho plánů geniální hackerka Cipher (Charlize Theron), se kterou jsme se seznámili v předchozím díle, musí Dominic tváří v tvář přesile dát znovu dohromady „rodinu“ rychlých a zběsilých řidičů. S nimi se vydá na neuvěřitelnou štreku, která vede přes Londýn, Tokio, středoamerickou džungli a historické uličky Edinburghu až do Ázerbájdžánu. Tam všude budou porušovat dopravní předpisy a fyzikální zákony a pokoušet se přitom zachránit svět. (Cinemart)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (547)

tron 

všechny recenze uživatele

„A to ani nespomínam tú ponorku...“ Toto je tak masívny film, že musím ísť na 4*. Dať deviatke „len“ 3* by bolo jednak nefér a jednak by som musel spätne prehodnotiť stovky trojhviezdičkových akčňákov z minulosti a odobrať im minimálne jednu hviezdu. Môžeme si z Vina Diesela robiť srandu (a aj si robíme), ale toto je proste fakt veľký hollywoodsky veľkofilm a automechanik v bielom tielku Toretto je jedna z mála rolí, v ktorých sa cíti prirodzene. „Spravodlivosť pre Hana“ je síce absolútne zbytočná (z jeho návratu nič nevyplýva, až na pár výnimiek je iba do počtu), ale Sung Kang je sympaťák, tak čo (aj keď vo veku 49 rokov začína vyzerať divne, keď sa snaží pôsobiť mladistvo, bezstarostne a nerozvážne). John Cena je výborná nová krv; režisér šikovne ťaží z jeho, ehm, minimalistického herectva. Absencia The Rocka a Jasona Stathama (ale naozaj?) mi nielenže neprekážala, ale dokonca sa mi páčila: séria vďaka nej zaznamenala odklon od špionážnych vládnych technomisí a vrátila sa k predsa len o čosi komornejšiemu duchu. Cameá sú úžasne absurdné. Na filme sa v tomto smere dokonale prejavuje seriálovosť (ba až telenovela); niekomu možno cameá budú vadiť, ale ja som sa spokojne pri každom nasprostasto, spokojne uškŕňal (áno, vrátane neviditeľného na konci). Akcia je štedrá, početná, bombastická. V deviatke sa často hrá predovšetkým s „magnetmi“, čo štábu umožnilo prísť s vynaliezavými, hravými nápadmi. Logiku, fyzikálne zákony ani iné záležitosti by som neriešil (znesiem v tejto sérii všetko a na všetko som pripravený, ale vesmírna akcia už aj mne pripadala ako láskavý parodický vianočný krátkometrážny špeciál natočený fanúšikmi pre fanúšikov). Pobavila ma rafinovaná hra so záporákmi: počas prvej hodiny tu skoro žiadny nie je (!), následne sa z toho, kto vyzerá ako hlavný, stane plus mínus klaďas a zo zápornej cameo roličky v podstate plnohodnotná záporná titulná rola a už som ticho, beztak som prezradil (skoro) všetko. Páčili sa mi nielen flashbacky (ktoré to osviežili) a atraktívna, rôznorodá, exotická, výborne nasnímaná výprava, ale tiež to, že tvorcovia prejavili pud sebazáchovy (konečne!) a vedia si zo seba nielen vystreliť („Kto je Dominic Toretto?“), ale tiež prekvapivá schopnosť ostro pichnúť do vlastnej vážnosti (je pozoruhodné, že Dominic mal v minulých desaťročiach také silné reči o rodine a pritom v skrini schovával toľko kostier). ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ja neviem, mňa to stále baví. Samozrejme že je to prehnané a nereálne, no a čo? Absencia Paula Walkera, Jasona Stathama a Dwaynea Johnsona silne cítiť. Možno aj preto dorazí aj ďalší starí známi z najstarších filmov, pričom napríklad spomienky na pouličné pretekanie za zvukov remixu Breathe od Prodigy, ako vystrihnutých z kultovej jednotky, fanúšikov určite poteší. Nad absurditou návratu dlho strateného brata s tvárou Johna Ceny nemá zmysel sa pozastavovať. Jeho prítomnosť a herectvo nijako nenadchne ani neurazí, ide skrátka o ďalšiu horu svalov, ktorú Diesel v priebehu stopáže tradične dofackuje až ku klaďáctvu, hodiacemu sa mu do krámu ďalších dielov, ktorým sa ešte pár blockbusterových sezón nevyhneme. Deviate Rýchlo a zbesilo sa berie čím ďalej menej tak urputne vážne, ako niektoré z predchádzajúcich dielov. Vzhľadom na neustále posúvanie absurdít (asi nie je väčším spojlerom, že tentoraz už na to auto vo vesmíre skutočne dôjde) by to inak s kvapôčkou súdnosti asi ani nešlo, otázkou však je, či sa rodinná sága skutočne už nevyčerpala a nenaráža pomaly na hranu toho , o koľko rýchlejšie a zbesilejšie ešte môže byť. (19.6.2022) ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Rock odplul na Amazonku a s ním odešla i všechna zábava a lehkost - tohle je hrozná křeč. Vin a Cena se jen předhání v tom kdo bude ohavnější držka, ostatní kolem nich jsou unavení a nudní, a akce je tak random že je na ní zábavného už jen velmi málo. I Justin Lin tohle zjevně bere už jen jako trudnou povinnost kterou chce mít co nejrychleji z krku. Obrovský průser téhle série je že si buduje svůj "vesmír" místo aby každý díl byl standalone, a tady se to projevuje nejhůř. Únavný slepenec dvaceti postav co se tu pokouší jen navazovat na nějaké své backstory z jiných filmů, ve kterých přitom příběh nikoho nezajímal a nikdo si je pořádně nepamatuje, a které mezi sebou mají chemii asi jako napruzení manželé po dvaceti letech. Celý příběh se tak dá shrnout jako: "Wait, what? How? Why? Who?... whatever." Prostě už jen sled explozivních skečů bez významu, kde ještě větší porušování fyzikálních zákonů než posledně (a to by jeden řekl že už to nejde) je pak jen ten nejmenší problém. Vlastně doufám že v tomhle příště zajdou ještě dál, vypustí je v auto-raketě nejen na orbitu ale ještě dál, a finální díl rovnou pojmenují pojmenují: "Fast and Furious: Riddick". To by byl dobrý způsob jak oživit hned dvě skomírající značky naráz. Velká bída po relativně povedených předchozích dvou dílech. 4/10 ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

F&F série má jednu výjimečnou vlastnost, a to takovou, že je schopna každým dílem zvedat scény do takových výšin komičnosti, až by člověk nevěřil. A F9 je už od prvních minut vygradována ad absurdum. Máme tady opět, zas a znova Domču Tureťáka, létající auta, vybuchující auta, motorky, čtyřkolky a vlastně vše, na co si člověk vzpomene, technologie, které by nemohly existovat i v sebelepších scifi filmech, a k tomu jeho teletubbies partičku, která je herecky opět ve stejném složení, takže alespoň za to dávám body navíc, protože už mi za ty díly přirostla k srdci. Dějově je to ale pořád stejná písnička. Stejná, nezáživná a jak jsem zmínil zde až komická. Lidé létající vzduchem, auto, které v letu zachytí stíhačka a odletí s ním, padouši přeskakující z motorky na motorku a auta jezdící po vertikálně spadlém provazovém mostě. Děkuji, nechci. Tak nějak naivně jsem doufal, že se za těch 8 dílů tvůrci poučí a podle diváckých ohlasů jim dojde, že by mohli trochu ubrat, ale asi marně. Takhle si zde jde divák pro akci, v tom lepším případě ale odejde se smíchem a pocitem, že se na světě najdou i hloupější lidi než on (=tvůrci), v tom horším případě to po 20 minutách vypne a bude dělat, že tenhle film nikdy nevyšel. On už ten John Cena v obsazení mohl tak nějak předběžně intuitivně bít na poplach, že to asi bude průser… 1 hvězda za “Dom a family” memes, které by bez filmu nikdy nevznikly. ()

-bad-mad-wolf- odpad!

všechny recenze uživatele

No konečně! Fakt se mi ulevilo. Devátej Rychlej zářez je definitivně tak moc příšernej, až je tim nepředstavitelně zábavnej. Hotovej vlhkej sen každýho, kdo si někdy představoval, jak by vypadal film, kdyby ho natáčeli retardi a dostali na to opravdu hodně milionů dolarů. TAKHLE! Dalo by se říct, že je tu všechno, co bylo v předchozích dílech. Trademarky prej. Někdo je nasypal do kotlíku, přisypal šedesát kilo jíšky a pak (ne)úmyslně připálil. Asi tak to vypadá. Na příběhu mimochodem nezáleží - koná se totiž vývoj podle logickýho mustru zdejšího univerza. A to obsahuje například následující: V příhodnou chvíli se na scéně objeví někdo, kdo byl považovanej za mrtvýho, případně se ze záporáka stane klaďas. Bobby Ewing syndrome. Když nevíš coby, skoč naslepo nejbližším oknem, nebo se kamkoliv po hlavě vrhni. Je fuk, jestli jedeš do džungle, pouště, na ledovec či do vesmíru - VEM SI NA TO SPORTOVNÍ KÁRU. "Elektromagnet" funguje podobně jako gravity gun v pokračování počítačový hry Half-life a nedává to absolutně žádnej smysl. Scenáristu chvályhodně neposlouchají jen herci, nýbrž i veškerý CGI předměty na scéně - ano, i ty nejzákladnější fyzikální a logický zákonitosti tu představujou pouhej znásilněnej kompars. A rodina, vole! Když seš rodina, tak seš oukej. Když přijde na rodinu, film vypadá jak katalog anonymního módního butiku. Kýč, sluníčko, tuctová muzička, look jak Kenvelo katalog z roku 2004 a hromada patetických žvástů. Lin se svojí partou vůbec nezvládají pokusy o sebereflexi. Postavy ve filmu několikrát začnou mluvit o věcech, kterým se diváci dlouhodobě posmívají. Čekáte nějakej fór, rejpání do sebe sama, pointu - a ono se nestane nic! Prostě jen někdo odcituje, co se jako říká a to má bejt HAHAHA. Do toho se dvojice klaunů pokouší o ghetto humor, stejně jako v minulých dílech - pořád jim to nejde. A tahle nezměrná bolest trvá dvě a půl hodiny. Dvě a půl hodiny s rodinou, na níž by vám nějakým způsobem mělo záležet. Což je problém, když si většinu času přejete, aby odněkud přijel Clint Eastwood ve stařičký fordce a všechny ty křečovitý kretény postřílel. Na konci filmu jsem se ovšem přistihl, že se přívalama všeho neskutečně bavim - ne tak, že bych se smál. Spíš tak, že jsem byl vytrvale konsternovanej a rozčileně rezignovanej. Závěrem můžu jen říct, že jsme dostali film, kterej bude tvořit příjemný osvěžení v maratonu filmů, jako jsou The Room či Plán 9 z vesmíru. Děkuju a doporučuju! <3 P.S. Na konci má kýčový skorocameo jeden mrtvej herec - hups, SPOILER!!!!  P.P.S. Pojďme na menší anketu: tipnete si, jaký boží šílenosti a odhalení se budou odehrávat v desítce? ()

Galerie (76)

Zajímavosti (15)

  • Závěrečné honičky v gruzínském Tbilisi se účastní množství automobilů Škoda Octavia III, které skutečně v době natáčení filmu využívala tamní policie. (titto)
  • Ve scéně, kdy proti sobě budou závodit mladí Dom (Vinnie Bennett) a Jakob (Finn Cole), stojí za Domem tři lidé, což jsou mladá Mia (Siena Agudong), mladý Vince (Karson Kern) a mladý Jesse (Igby Rigney), tedy Domova sestra a dva z původních členů Torrettovi party, známí z prvního snímku série. Závod pak odstartuje mladá Letty (Azia Dinea Hale). (Koldyn)
  • Dva mechanici, se kterými se ve vězeňské autoopravně baví mladý Dom (Vinnie Bennett), jsou mladí Tego Leo (Cered) a Rico Santos (Ozuna), tedy budoucí členové Torrettovi party. (Koldyn)

Související novinky

Rock už se do Rychle a zběsile nevrátí

Rock už se do Rychle a zběsile nevrátí

02.01.2022

Herec Dwayne Johnson (Red Notice) byl nucen znovu veřejně potvrdit, že se do filmové série Rychle a zběsile coby detektiv Hobbs už nevrátí. Za vše může jeho spor s hlavní hvězdou Vinem Dieselem … (více)

Lake Changjin v Číně láme rekordy

Lake Changjin v Číně láme rekordy

28.11.2021

Už dva měsíce v Číně vládne kinům snímek The Battle at Lake Changjin. Tamější cenzoři pochopitelně domácím tvůrcům umetli cestu prakticky bez jakékoli hollywoodské konkurence, a snímku se tak povedlo… (více)

Bond s Venomem vládnou kinům

Bond s Venomem vládnou kinům

04.10.2021

Po delší době je zase radost sledovat týdenní box office žebříček. Do kin totiž vstoupila poslední bondovka s Danielem Craigem, dlouho odkládaný snímek Není čas zemřít, a producenti i kinaři si nyní… (více)

Marvelovka Shang-Chi je obří hit

Marvelovka Shang-Chi je obří hit

06.09.2021

Po nevýrazné trailerové kampani to málokdo čekal, zejména v současnosti, kdy se velkým filmům v kinech obecně až tolik nedaří, nicméně studiu Disney se to opět povedlo. Z nového komiksového snímku… (více)

Reklama

Reklama