Reklama

Reklama

Přístaviště

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Poté, co spáchal řízenou profesionální sebevraždu zdrcující recenzí vlastní knihy, nastupuje básník Anders do nové práce. Bude nakládat auta v přístavu v Malmö, kde jsou všechna vozidla zakrytá bílými identickými ochrannými povlaky a pracovníci v oranžových uniformách mají přidělená pětimístná čísla místo jmen. Jeho stoická melancholie je konfrontována s novým prostředím manuální práce, převážně imigrantskými kolegy a pubertálním synem, kterého sám vychovává. Morální konflikt muže v tlumeném dramatu o vyhoření, před kterým se neschová ani ve vaně v potapěčském obleku, je adaptací knihy oceňovaného švédského autora Kristiana Lundberga. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Na pomezí östlundovské socio-sondy a dardennovské (anti)morality - příběh zkrachovalce a člověka, který cíleně destruuje svůj život, což ho přivede mezi spodinu švédské společnosti, špatně placené gastarbeitery na překladišti aut v Malmö. Odlidštěná práce, odlidštěné vztahy, totálně odlidštěná forma, které dominují výrazné rámy, studené barvy a útočně industriální zvuková složka. Film, který pojednává o nedostatku empatie a sám se žádnou nepokouší vyvolat, ani s imigranty, ani s protagonistou, který je až příliš pasivní a odevzdaný na to, aby se mohl domáhat nějakého soucitu. Jeho rozhodnutí ve druhé polovině připomenou Rosettu bratr Dardennových, ale divákovi není nabídnuta žádná satisfakce, jen brutálně utržený a strohý konec. Zamrzí hlavně návodné použití operní overtury v podkresu a občas trochu diskutabilní snaha udělat z filmu metaforu Švédska, ale dílo je to pozoruhodné. [Forum Berlinále 2016] ()

Gregor_Samsa 

všechny recenze uživatele

Milosrdná stopáž tomu slušela, ale stejně jsem se – podobně jako ostatní v kině – nemohl ubránit pocitu, že ten konec střihač ustřihl příliš brzy. Chyběl tomu závěr; pravděpodobně záměrně, „umělecky“. Na jednu stranu mám chuť film ironizovat, na druhou stranu měl silné momenty – zejména vykreslení boje o žvanec v přístavu, postupné odhazování morálky tváří tvář situaci, kdy se nemilosrdně blíží materiální nouze. Přesto to však dohromady příliš nesedí: na konci udělá cokoliv, aby bylo na novou televizi, ale na začátku intelektuálně pózuje, až je to směšné... Prostě takový (naštěstí) krátký festivalový film. [60%; 2016-03-20 FebioFest Cinestar Nový Smíchov] ()

Reklama

Galerie (9)

Reklama

Reklama