Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při plavbě po finských jezerech padne smělému Lemminkäinenovi do oka sličné děvče. Annikki je sestrou zručného kováře Illmarinena, který jako jediný dokáže ukovat Sampo – magický předmět přinášející svému majiteli hojnost. Avšak Sampo by ráda získala čarodějnice Louhi z chladné země Pohjola, a aby dosáhla svého, neváhá Annikki unést. A tak se oba muži záhy vydávají na cestu za čarodějnicí, aby splnili její podmínky a přivedli dívku domů. Film čerpá inspiraci z finského národního eposu Kalevala. (Flower Girl)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

Stegman 

všechny recenze uživatele

[zhlédnuta finskojazyčná, 91minutová verze] Ano, stylizací to docela připomíná Mrazíka. A trochu i děda Vševěda nebo Souboj titánů. Nevidím na tom ale nic špatného, tehdejší triky měly svoje kouzlo a vidět takový film je vždycky zážitek. Tak jako tady. Dnešnímu divákovi sice občas musí cukat koutky nad směšným patosem nebo zmíněnými triky, sem tam se vyskytne píseň, co z ní nebude zrovna šlágr :), ale to jsou jen takové malé nedokonalosti, bez nichž by to prostě nebylo ono. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ptuško opäť nesklamal, ako tvorca s nevídaným vizuálnym cítením a schopnosťami obliecť do šikovného remeselného hávu aj podpriemerný príbeh. SAMPO totižto taký príbeh má a po nádejnom fantasy úvode do skĺzne to melodramatického bludu. Škoda. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Výprava jak u Mrazíka a patos jak u Alexandra Něvského. Takže někdy je to kapánek směšné. Byť, abych nepomlouval jen Rusy, německá filmová zpracování Niebelungů, která mi tento film připomněl, jsou na tom stejně. Jsem rád, že u nás se zfilmování našich národních bájí chopil Jiří Trnka, a ne třeba Otakar Vávra. Trnkovo loutkové podání si od patosu drží trochu odstup, přitom má monumentalitu a navíc notnou dávku poetičnosti. ()

Alex 

všechny recenze uživatele

Budete-li chtít znát Kalevalu, budete se muset seznámit s tímto eposem v literární podobě. Přestože děj filmu na něj odkazuje je to jen jeho malá část a to ještě značně poupravená. V době vzniku nákladný velkofilm, který dnes vyvolá spíše úsměv. ()

Utnapishtim 

všechny recenze uživatele

Kalevalu mám rád, ale tohle je opravdu docela mišmaš, asi jako kdybyste z každého dílu Pána prstenů vytrhli kousek a smíchali to dohromady ve stylu Pejska a kočičky. Plusem budiž dobrá atmosféra, kostýmy a (v mém případě) originální (?) finský dabing, mínusem naopak logiku popírající chování postav (Lemminkäinen jede do Pohjoly sám, wtf?), slepovaný děj a především titulární "mlýnek" Sampo, který zde ze všeho nejvíc připomíná Temný krystal ze stejnojmenného filmu. Ovšem tak jako tak, stojí to za vidění. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama