Reklama

Reklama

Ve stínu minulosti

(festivalový název)
  • Nizozemsko A Haunting History

Obsahy(1)

Jižní Súdán vznikl jako samostatný stát v roce 2011, po vleklé občanské válce. Súdánec Anuol se vrací domů po více než dvaceti letech života v Británii, kde vystudoval práva. Své znalosti chce využít k rozvoji právního systému v nové zemi. Zatímco se potýká s úřady i každodenními potížemi při budování své firmy, v zemi opět propuká krvavý konflikt. Anuol se znovu ocitá na útěku. Dokument zachycuje jihosúdánskou realitu očima muže, jehož celý život je orámován násilnými dějinami státu. Státu, který se doposud řídil jediným právem: právem silnějšího. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

NJD 

všechny recenze uživatele

Dokumentaristům se povedlo zachytit očima mladého právníka nejdůležitější okamžiky novodobé historie nejmladšího státu světa. Bohužel se však nejedná zrovna o radostný pohled. Na snímku jsou zajímavé vyvíjející se postoje jednotlivých protagonistů ve světle měnící se bezpečnostní situace v zemi. Stejně tak neotřele na mě působí debaty názorově odlišných jihosúdánců o budoucnosti jejich státu. Na druhou stranu filmaři mohli za dlouhou dobu natáčení nasbírat více "akčnějších" záběrů, ve kterých nejde jen o monology či dialogy hlavních protagonistů. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý dokument. Postřeh na okraj: Zatímco Anoul je nejen nesmířený, ale také ještě nezmoudřelý, tápající muž, v němž se zatím perou neslučitelné zkušenosti teorie evropského práva a praxe afrického bezpráví, a zároveň ho žene i poněkud ješitná mužská potřeba vydobýt si místo na slunci a být k užitku svojí zemi, komunitě a rodině, mě až magicky přitahovala zprvu nenápadná postava jeho matky, která se v dokumentu dostane několikrát do záběru a ke slovu, a postupně se díky jejímu vyprávění o tom, jakými hrůzami se ctí prošla a jak se dál nezkaleně dívá do světa, ukáže, co život v Súdánu v běžném životě znamenal, znamená a snad i co ještě může znamenat - jakou má se syny takových matek naději, až se to v nich správně usadí. *~~ ()

Reklama

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Nezaškodilo by vysvětlení některých reálií, přece jen vše jen z pohledu jedné postavy je nevypovídající, ale jinak dobrý dokument zachycující střet evropského vzdělání s místními problémy. Hlavně jak úplně nefunguje přenesení některých konceptů politických či sociálních. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama