Reklama

Reklama

Columbo - Série 6 (1976) (série)


Případ vysokého IQ (S06E03)

(epizoda)
  • USA The Bye-Bye Sky-High I.Q. Murder Case (více)

Obsahy(1)

Oliver Brandt, člen exkluzivního klubu Sigma pro lidi s vysokým IQ, provozuje účetní firmu. Jeho obchodní partner Bertie Hastings, rovněž člen Sigmy, však zjistí, že Oliver tajně odvádí část peněz na soukromé konto, aby uspokojil potřeby své rozmařilé ženy. Bertie, který mimoto trpí tím, jak si jej Oliver neustále dobírá, chce vše odhalit na veřejnosti. Oliver jej proto zastřelí pistolí s tlumičem a připraví stopy tak, aby ukazovaly na neexistujícího lupiče. Proti vysoce inteligentnímu pachateli a jeho neprůstřelnému alibi nemá ošuntělý poručík Columbo šanci. Alespoň zpočátku to tak vypadá... (Česká televize)

(více)

Recenze (58)

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkom vydarený diel, aj keď sa nemôžem stotožniť s vysokým hodnotením ostatných. Prípad nás zaviedol do zvláštneho sveta nadpriemerne inteligentných ľudí, ktorí však paradoxne nie sú obľúbení a musia si dávať pozor aby sa v ich blízkosti ostatní necítili ako hlupáci. To im nezabraňuje mať o sebe veľmi dobrú mienku a zvrchu sledovať snaženie sa nejakého ušmudlaného policajného poručíka. Ale ten zasa vládne iným typom inteligencie, ktorý mu umožní využiť vrahove schopnosti a pýchu na vlastné usvedčenie sa. Do lepšieho hodnotenia mi tam chýbal celý postup skladania dielikov mozaiky. Nemám rád, keď z ničoho nič jeden vie všetko a ostatní iba nechápavo čumia. ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice chytrý příběh o inteligenci, kterou (podle svého mínění) oplývá leckterý můj kolega („Byl to šok, když jsem zjistil, že jsem inteligentní.“), nevšímavosti („Mluvím s nejinteligentnějšími lidmi na světe a ani jsem si toho nevšimnul!“), policejní práci („Třicet vteřin je dlouhá doba na to, abyste jen tak lelkoval kolem mrtvoly!“) a genialitě (chlápek s gumovou teorií měl IQ fakt na vysoké úrovni). Řekl bych, že jeden z nejlepších columbovských. A pokud na konci řekl Columbo, že by nedělal nic jiného, než to, co dělá, není fakt co řešit. Snad jen litovat, že to nedělal déle... :-( Jednoznačně dávám kompletních 5 hvězdiček - 100%. ()

Reklama

Godhaj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Zatímco tohle víno zrálo ve francouzském sklípku, ty jsi, Caroline, byla sestavena ze spousty datových procesorů a paměťových bloků.“ Ten dům plný inťoušů, podivínů a nerdů na mě teda působil trochu jako dům hrůzy a na režiséra asi taky, protože některé scény mají takovou atmosféru. Columbo zde má opravdu silného a chytrého protivníka s téměř dokonalou vraždou, ale jako obvykle se tu a tam chybičky najdou. Střet domněle jednoduchého Columba se sebevědomým intelektuálem má šťávu a závěrečné usvědčení je nejen chytré, ale i řádně napínavé, což není v mnoha dílech zvykem. ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Záporák je slušný a plán má perfektně promyšlený, ale co ten zbytek? Tolik hovadin a nesmyslů se hned tak nevidí. Třeba fakt, že důležité informace ani neslyšíme na obrazovce, Columbo se o finanční ztrátě podezřelého dozví off-screen, z nějakého důvodu ví, že je důležitá, tak s ní jde za bývalým sekretářem a hned na něj tlačí, že se podílí na zločinu a ten zjevně inteligentní člověk na to hned skočí a všechno mu klopí. Nebo třeba fakt, že si hlavní záporák nechává v kanceláři někoho, kdo pro zavražděného zpronevěru vyšetřoval, ještě ho navíc naštve tím, že mu odepře povýšení a tenhle člověk na něj nic nenapráská? Pak to závěrečné sestavení toho komplikovaného mechanismu k vytvoření iluze vraždy - odkud to všechno proboha Columbo vytáhl? Scénárista asi tušil, že se to pořádně vysvětlit nedá, tak se o to radši nepokoušel. A všechny ty dohady by jistě byl problém dokázat, tak se záporák musí obligátně přiznat - i když v momentě, kdy si to uvědomil, tak to mohl hrát na to, že ho to jako vysoce inteligentního člověka napadlo a jen se dohaduje. Pak tu jsou povinná stupidní vodítka typu "proč by si pouštěl jen tyhle 4 minuty z desky" (třeba se mu tahle část zrovna líbila) nebo náhodičky alá zaměněný deštník s dírkami po výbušných kuličkách. Detektivka je to opravdu slabá, dvě hvězdy za povedeného záporáka. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbovi vyrazne pomuzou k odhaleni tri clenove spolecnosti Sigma, vcetne vraha samotneho. Ze by se ale vrah takhle priznal bylo dost pritazene. A jeste k te opevovane hadance se sacky - byla pekne zvorana, protoze ta hmotnost kusu zlata mela byt soucasti zadani a ne predpokladem Columba. Bez presne znalosti by to nikdy vyresit neslo. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • Na konci ako vrah nechtiac prezradí, ako mohol slovník spadnúť na zem, je vidieť, keď padá fixka na slovník, že prenoska gramofónu je už v pozícii, keď mala odpáliť prvú búchaciu guličku. Až v ďalšom zábere sa prenoska dostáva do prvej polohy a odpáli guličku. (pedrito28)
  • Gramofon, který je použit pro nastavení nesprávného směřování výstřelu, je ADC Accutrac 4000. (Epistemolog)

Reklama

Reklama