Reklama

Reklama

Cokoliv

  • USA Anything Else (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ďalšia romantická komédia z pera osvedčeného Woodyho Allena plná vtipných náhod, nehôd a nedorozumení. Jerry (Biggs) je mladý 21-ročný komediálny spisovateľ žijúci v New Yorku. Aj napriek tomu, že je talentovaný, má problémy preraziť. Zásluhu na tom nesie jeho agent Harvey (DeVito), ktorý má sice o sebe vysokú mienku ale je dosť nepraktický a tiež David (Allen), jeho excentrický a paranoidný učiteľ. Ďalším kameňom úrazu je Amanda (Ricci), jeho priateľka. Od prvého momentu, kedy ju zbadal, vedel, že je do nej zamilovaný. Ale Amandine mnohopočetné neurózy, strach zo záväzkov a frustrácie najrôznejšieho druhu jej zabraňujú, aby bola Jerrymu nablízku, keď to najviac potrebuje. Krízovým bodom sa ukáže byť situácia, keď sa ocitne v malom byte s Amandou, ktorú nečakane navštívi jej matka Paula, ktorá sa rozhodla, že sa stane kabaretnou speváčkou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Cokoliv je klaunův nostalgicky ironický návrat do mládí. Ideovou konstrukcí je konfrontace mladšího já se svou starší verzí, zvídavé a idealistické mládí je položeno vedle sarkastického vzrušení staří na jeho četné osobní životní zkušenosti. Klaun spoléhá na rutinu a se zlomyslnou závistí se ohlíží za mládím, jeho životem nezkaženou nevinnost a bezprostřední vášeň. Klaun nechává nahlédnout mezi své zásadní inspirace intelektuálně jinošského věku a zkušeně mlaská v rozkoši z tahů absurdit lásek, tužeb a seberealizace. Jistým nedostatkem se ale může jevit klaunovo opisování a skutečnost, že vše klaunem řečeno bylo již dříve, byť ve vícero filmových dílech, klaunem zpracováno rozverněji a nápaditěji, s podnětnějším zápalem v návdavku sarkasmu a nihilismu. A tak zůstávají pouze odlišnosti mladšího a staršího přijímání života. Mladší a nezkaženější životní postoj představuje Jerry Falk (příjemný Jason Biggs), mladý a energický kabaretní komik a spisovatel na počátku kariéry. Touží po opojném okouzlení života v jeho nejintimnějších křivkách, a právě proto se nedokáže oprostit od nezdravých zvuků vlastních závazků a vazeb. Život koketuje s laskominami vášně. Starší a vlivem bohatších životních zkušeností sarkastičtější životní postoj zde zaujímá David Dobel (zajímavý Woody Allen), učitel na veřejné škole a cynicky bezprostřední komentátor krás a vztahů. Komika je prostředkem k sebeobraně i seberealizaci. Hlavní ženskou touhou je tu Amanda Chase (zajímavá Christina Ricci), slabina Jerryho vnitřního světa. Touha se dotkla představ hvězdného nebe a nedokáže porozumět úzkostem a ochlazení. Život v ironické melodii. K výraznějším postavám patří taktéž Harvey Wexler (velmi příjemný Danny DeVito), svérázný agent mladého Jerryho. Sázka na jistotu z jedné strany, z té druhé lítost spolu se soucitem. Z dalších rolí: niterně vyrovnanější, ale též zevšedněná Jerryho původní snoubenka Brooke (KaDee Strickland), osamělá a sebestředná Amandina matka a bývalá herečka Paula Chase (Stockard Channing), klaunova jízlivá poznámka a Jerryho mlčící psychoanalytik (William Hill), Jerryho kamarád a původní Amandin snoubenec Bob Stiles (Jimmy Fallon), herecká Amandina kolegyně Connie (Erica Leerhsen), Amandin blízký kolega z herecké školy Ray Polito (Adrian Grenier), či jazzová pianistka a básnířka Diana Krall (sebe samu). Cokoliv je klaunovou ironickou poznámkou. Kontrast mladého s tím starším a zkušenějším pohledem na život prosazuje naplnění seberealizací, byť se nebrání rozkoši života. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Trochu víc Annie Hallové, trochu méně Dannyho Rose z Broadwaye, pak ještě něco dalšího... Ano, je pravda, že dějově Cokoliv nepatří k Allenovým nejoriginálnějším počinům, ale koho to zajímá, když se na film tak dobře dívá, když jsou v něm tak vtipné scény jako ta s puškou, stěhováním klavíru a telefonováním, když 108 minut uteče jako 80? Vyhovovalo mi i obavy vzbuzující obsazení, zejména teď myslím na Jasona Biggse, který nakonec působil úplně přirozeně a postavu, již by před dvaceti třiceti lety Woody Allen hrál sám, vystřihl na jedničku. Christina Ricci byla roztomilá, Danny DeVito díky scéně v restauraci zcela bezvadný a Allen (v neodolatelné úloze paranoidního cvoka) opět vtipný k popukání. Tak co. ()

Reklama

Sharlay 

všechny recenze uživatele

Jestliže si tento scénář Woody napsal někdy na přelomu 70. a 80. let do šuplíku a natočil ho až po těch letech, prosím. Stejně je to pořád borec a tehdy mu to šlo opravdu špičkově. Jestli ale napsal Anything Else po roce 2000, tak ho obdivuji ještě víc, protože on zkrátka nestárnul. Nikdy. A to hodnocení 65% tady? No, to máte jako cokoliv (sice se opakuji jako všichni ostatní co to sem napsali, ale co už, trefné je to pořád). ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Frajerku akú si v tomto filme strihla Christina Ricciová by asi žiadny normálny chlap nechcel – klame, otvorene flirtuje a následne kefuje kedy a s kým jej to vyhovuje, bez ohľadu na momentálneho stáleho partnera. Búrlivý milenecký začiatok vystrieda sexuálnou abstinenciou, čo odôvodňuje veľmi pochybným dôvodom. Úloha jej sadla veľmi dobre a spolu s Woodym v úlohe poučujúceho skeptika a mierneho paranoika, ktorý si napriek veľmi subtílnej fyziognómii nenechá len tak srať na hlavu patrí k tomu lepšiemu z filmu. Zvyšok patrí k allenovskej klasike – intelektuálna práca a prostredie, partnerské súžitie, problémy, rozchody a spárenia, to všetko pomiešané v neveľmi vtipnom guľáši. Ako väčšina Allenových filmov - plno planého, neuroticko - vzťahového a paranoidno-hypochondrického, miestami vtipného plkania, ktoré odoznie so záverečnými titulkami, filmársky rovnaké pred dvadstiatimi rokmi ako dnes. Režisér zamrzol kdesi vo fáze nervného baliča dievčat, študujúceho Freuda. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Cokoliv asi není nějaké velké dílo, které by na vždy ovlivnilo Váš život. Není to asi ani zrovna ten film pro který by jsme si budeme pamatovat jméno Woody Allen. Je to ale standardně velmi povedená konverzačka, ve které se najde několik vět, které jsem schopné člověka naprosto odrovat, je to standardně film ve kterém se Woody pomocí humoru snaží řešit mezilidské problémy a je to stardardně hodně dobrý film jako takový. Takže 4 hvězdy jsou asi tím nejlepším hodnocením, které si Cokoliv zaslouží. Ale bavil jsem se královsky. What you don't know, won't hurt you, it'll kill you. Like if they tell you you're going to shower but they turn out not to be showers. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Film o lidech, kteří nejsou schopni odejít domů po večeři u známých, který popisuje muž při odchodu z kina, je dílo Luise Buñuela Anděl zkázy (1962). (ČSFD)
  • Tento film otervíral 60. ročník filmového festivalu v Benátkách. Na otevíracím večírku se objevil i Woody Allen, který se jinak na veřejnosti příliš neukazuje. (ČSFD)
  • Jedná se o druhou filmovou spolupráci Christiny Ricci a Jasona Biggse. Před tímto snímkem pár společně hrál ve filmu Prozacový národ (2001). (Dlee)

Reklama

Reklama