Reklama

Reklama

Caltiki - il mostro immortale

  • USA Caltiki, the Immortal Monster (více)

Obsahy(1)

Archeológovia skúmajúci mayské ruiny narazia na zvláštne monštrum. Rozhodnú sa zničiť ho ohňom, no predtým chcú vziať "vzorku". V tom istom čase sa k Zemi približuje kométa, ktorá už raz letela okolo našej planéty - presne v čase, keď mayská civilizácia záhadne zanikla... (matriosa)

Recenze (11)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové info: AMOK TERORU! HLADOVÝ PO LIDSKÉM MASE!! TYČÍCÍ SE NAD DŽUNGLÍ A MĚSTEM, PLAZÍ SE, MNOŽÍ SE A POHLCUJE VŠE ŽIVÉ!! ___ Neurážející průměr. Koncem 50.let vypukla módní exploze hororů s rosolovitými monstry, viz. třeba The Blob, X the Unknown, The H-Man. A Italové si taky „přihřáli svoji polívčičku“. ´Caltiki´ je hlavně práce legendárního Maria Bavy, který na rozdíl od Fredy strávil na place drtivou většinu doby (3 natáčecí týdny), obstarával kameru a je autorem triků. Hlavně optická kouzla na začátku proto vypadají pěkně, takže navodí dojem mexických reálií s pyramidou a obřími sochami a ani vám ani nepřijde, že bylo všechno spíchnuté v italských ateliérech, kde vznikla i drtivá většina sandálových filmů. A jak je známo, Bava měl cit pro obraz, takže velká většina stopáže se odehrává v noci a ta hra světel a stínů vypadá na levné béčko nezvykle pěkně. Stejně tak ústřední monstrum, které jsem si sice za začátku familiárně pojmenoval „smradlavá fusekle“, protože tak vypadá a herci s ní zachází v akvárku nenuceně beze strachu, ale ke konci se to zlepší, pěkně pulzuje, množí se na několik částí, které zase srůstají, plazí se a ta herečka u toho tak krásně řve :o) A co rozhodně nechybí, tak lehké gore (okousaná lebka v přímém přenosu, rozežraná ruka až na kost), což bylo pro Italy typické. Ale abych jenom nechválil, na konci se Bava utrhne ze řetězu a na scénu přichází modýlky tanků, které chrlí oheň a všem je zcela zřejmý pocit lehké trapnosti, protože proporce nefungují, model vily se rozpadá jako domek z karet a těm vojákům lítají z „plamenometů“ jiskry. Ale to nevadí, to je prostě daň za dobu vzniku. Co mě ale pobavilo, že Freda s Bavou se tak báli „posměšnému“ přijetí monstra ze strany publika, že ke scenáři ještě připsali postavu psychotického zabijáka Maxe, aby tak zacílili na dospělé publikum. Myslím, že to moc nepomohlo :o) ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Italská odpověď na úspěch amerických filmů jako Blob (1958), nebo ještě starší The Thing from Another World (1951). Italové v té době moc sci-fi hororů netočili, tak jsem byl zvědav. Trošku zamrzel nudnější děj a ploché, nezáživné postavy. Naopak potěšily na svou dobu drsné/gore záběry a fajn odpočinkový příběh, okořeněný Mayskou legendou s prvky Lovecrafta a parádní gotickou atmosférou. Dále pak rozhodně zaujala špičková kamera a podomácku dělané speciální efekty, modely a miniatury, za což vděčíme Bavovi, který měl při natáčení tyto věci na starosti. Sám Freda k tomu v jednom rozhovoru říká, že Caltiki je filmem Maria Bavy. Za mě hodnocení: 70% ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jak už to mnohdy bývá, tak i zde za celým neštěstím stojí touha po penězích (zlatě). Když archeologové, zajímající se o mayskou civilizaci, najdou obětní místo pro zdejšího boha, zatouží získat předměty, které mu Mayové přinášeli. Jenže zlaté šperky a cennosti leží spolu s ostatky obětí na dně vodní propasti v jeskyni bohu zasvěcené. A v okolních stínech se skrývá bůh, co by se neměl dostat na denní světlo. A protože chamtivost nepatří mezi kladné vlastnosti, tak i přes hrůzné varovné úmrtí potápěče se jeden ze členů expedice touží zmocnit vytažených cenností. Jenže se ho dotkne bůh a nejen že jej neopustí, ale stane se hrozbou i pro ostatní. Bohem je zde monstrum vypadající tak trochu jako sliz, Blob (1958, 1988). Italové bez problémů kopírovali a napodobovali zahraniční, především americké, snímky, a tak je tomu patrně i zde. Tajemné prostředí v džungli, šerosvitná černobílá kamera, hra světel a stínů, na tehdejší dobu kvalitní gore efekty se značkou italské školy a pod snímkem podepsaní dva klasici žánru. A navrch dvě krásky! Ač se mi film líbil, asi na něj brzy zapomenu. Dnes spíše pro žánrové fanoušky. 3,5* ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Italská verze The Blob, přičemž aby to nebylo tak okatá vykrádačka, tvůrci ji okořenili starými Mayi, kometou a koncem mayské civilizace. Příběh je tedy dost slabej a v některých scénách se nepříjemně vleče, ale závěrečné akční scény dojem alespoň trochu vylepšují. Za zmínku určitě stojí další drobný filmařský posun v krvi na plátně (oslizlá lebka, rozežraná ruka atd.), i když stále velice decentní, přesto osvěžující. A samozřejmě dvě nesmírně půvabné herečky v hlavních rolích. Škoda jen, že valící se koule slizu vypadala jen jako hlávka zelí a tankový útok měl podobu plastových dětských hraček, které někdo na špagátu tahal sem a tam (v některých záběrech se ani nepohybují pásy tanku, i když válečný stroj míří dopředu). Slušná jednohubka, v některých ohledech možná "nejotevřenější" horor z 50´, přesto jde o film, který mi za pár dní s úspěchem vypadne z hlavy. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Caltiki - il mostro immortale“ je snímek, který si rozhodně zaslouží pozornost milovníků padesátkových béček, ale myslím si, že dokáže zaujmout i jiné. Italové už v té době dokázali, že se nebojí zobrazovat hnus a přece jen je to příjemné oživení doby, v které jsou podobná béčka jinak docela sterilní. Pro mě se jedná o film, který by neměl uniknout nikomu, kdo má o béčkové a monster horory zájem. I když je to trikově místy hodně naivní, právě to gore v několika málo scénách tomu dodává správný náboj. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama