Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peter Bogdanovich patří k nejslavnějším nadšencům filmu, z nichž se později stali filmoví tvůrci. Kromě činnosti filmového recenzenta pro časopis Esquire Bogdanovich také psal v průběhu šedesátých let pro Muzeum moderních umění monografie režisérů, jako byli Fritz Lang, Allan Dwan, Orson Welles či John Ford. Poté, co si u producenta Rogera Cormana vyzkoušel filmovou režii na laciném filmu Cíle (1967), dostal příležitost vytvořit střihový dokument o životním díle a tvorbě Johna Forda, jenž byl v roce 1971 vybrán jako oficiální příspěvek americké kinematografie na filmovém festivalu v Benátkách. (NFA)

(více)

Recenze (3)

Matty 

všechny recenze uživatele

Pánové se snaží. Vzpomínají, povídají, skládají obrázek filmařské legendy. Z osobních vzpomínek, které toho prozrazují více než (jen okrajově přítomná) životopisná fakta. S jejich nezastíraným obdivem k mistrovi ani nevadí, že některé příhody mají výrazně větší (nostalgickou) hodnotu pro promlouvající než pro poslouchající. Potěšil rovněž výběr scén, neomezující se na ty ikonické, ale přes všechno uvedené je to nakonec stejně Ford, kdo Forda vystihne nejlépe. Jednou větou: -Mr. Ford, you made 3 Bad Men, which is a large-scale Western. You had quite an elaborate land rush in it. How did you shoot that? -With a camera. (Viděna delší verze z roku 2006.) ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Komentáře Scorseseho, Spielberga, Eastwooda a Waltera Hilla byly natočena a přidány před pár lety. Hodnotný dokumet, který neshrnuje Fordovu tvorbu a osobnost do neurčitých obecných nicneříkajících vět, ale je konkrétné. Stewart, Fonda, Wayne a další zmiňují konkrétní situace při natáčení (interview dělá mladý Peter Bogdanovich, který se často uchechtává), stejně tak novohollywoodská generace čiší obdivem k Fordovi, ale jejich názory jsou dokládány klipy z Fordových filmů, navíc je tu několik momentů - klenotů, když Spielberg mluví o svém poučném cca minutovém setkání s Johnem Fordem ve svých 16 letech, Scorsese zmiňuje pro něj klíčovou scénu, kterou viděl jako mladý a jejíž kráse se chtěl vždycky přiblížit ("One take, dialogue, realtionship between the two, humour...and I said I wanna make scenes like that, I wanna deal with characters like that"), přičemž poté je dotyčná scéna přehrána. "Fordomilové" a ti co mají nakoukáno si to užijí určitěmnohem víc (obzvlášť když tu Henry Fonda vypíche můj můj osobní TOP moment z Fordových filmů a potvrdí jeho genialitu), ale i ostatní ocení informační hodnoti dokumentu o nejoceňovanejším americkém režisérovi. Režisérovi, který "ovlivnil každého filmaře dnešní doby, který to myslí s filmem vážně. I když o tom vlivu třeba neví (Martin Scorsese) ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Rovnako brilantný dokument ako Kubrickov Život v obrazoch, avšak narozdiel od konkrétnych filmových rozborov je ťažisko rozprávania presunuté na spomienky a interview hviezd filmového plátna a ich či už osobné ale divácke skúsenosti s neprekonateľnou legendou, akou John Ford rozhodne bol. Veľmi vtipné a poučné momentky po ktorých mám chuť prebádať ďalšie množstvo biografického materiálu. ()

Související novinky

Poslední jízda Johna Waynea

Poslední jízda Johna Waynea

11.07.2006

\"Více jak půlstoletí byl John Wayne světem považován za symbol Ameriky jak v morálních standardech, tak ve věcech moudrosti naší společnosti,\" řekl o Johnovi na jeho pohřbu Frank Sinatra a s tím… (více)

Reklama

Reklama