Reklama

Reklama

13. komnata - Speciální série k 10. výročí pořadu (2016) (série)


13. komnata Wabiho Daňka (S12E10)

(epizoda)

Obsahy(1)

Folkový a trampský písničkář a kytarista se vzepřel závislosti na alkoholu a špatné životosprávě, které ho ohrožovaly na životě. Další osudy hrdinů 13. komnaty ve speciální sérii k 10. výročí pořadu. Stanislava Wabiho Daňka, legendu trampské a folkové hudby, v roce 2007 štáb 13. komnaty navštívil poprvé. Tehdy vyprávěl o vysoké ceně, kterou zaplatil za nezřízený způsob svého života: koncerty do pozdních nočních hodin, neustálé cestování po celé republice, nedostatek pohybu, špatná životospráva, obezita i vřelý vztah k alkoholu. Ustavičný stres a trému tlumil cigaretami a skotskou. To se postupně podepsalo na jeho organismu. Prodělal infarkt a mrtvici. Opustily ho múzy a přestal psát nové písničky. Sám k tomu říká: Jet na koncert znamená obléct se, nastartovat auto, cestovat tři čtyři hodiny třeba i v plískanici, poté dvě hodiny radosti i vypětí na pódiu a pak čtyři hodiny zase zpátky. Po příjezdu domů je tělo úplně grogy, ale hlava ještě cestuje. Co s ní? Dával jsem si dvě sklenky na uklidnění, abych usnul.

Po devíti letech jsme u jeho dveří zazvonili znovu a přišel nám otevřít úplně jiný Wabi. Je zase štíhlý jako za mlada a schody zdolává velmi lehce. Před několika lety musel od základu změnit svůj způsob života. Pochopil – i díky své ženě a společně s lékaři ve fakultní nemocnici, kde mu zjistili vážné onemocnění jater, že se jeho vlak stále rychleji blíží ke konečné stanici. Nepomohla mu odvykací kúra, přišlo to až se skutečným strachem ze smrti. Po vyšetření v Motole si jednoho dne před nemocnicí sedl na lavičku a uzavřel se svým tělem gentlemanskou dohodu. Rozloučí se s alkoholem, rozumným způsobem upraví jídelníček, aby shodil patnáctikilovou nadváhu, a začne se pravidelně hýbat. A jeho tělo ho zase nechá na pokoji – už žádné mozkové mrtvice, infarkty, cirhóza jater.

Navštívil výživového poradce, který mu sestavil dietní jídelníček i pitný režim. A už pět let nepije alkohol, zásoby své skotské rozdal přátelům. Přiznává, že první měsíce to bylo těžké. Ale už zase často koncertuje, úspěch má i projekt Ďáblovo stádo, ke kterému mu vyšla dvě CD, těší se, že si zahraje na Portě, která ho kdysi proslavila a letos oslaví padesát let trvání. Wabi počítá s tím, že svou úmluvu s vlastním s tělem už nikdy neporuší. A věří, že v tomhle tichém příměří už obě kdysi znesvářené strany zůstanou. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po devíti letech vypadá Wabi na jednu stranu dobře, na druhou stranu je z něj opravdu folkový děda. Ale tak nám bohužel zestárli všichni folkoví guru. Honza Dědek nás provedl zajímavými životními osudy známého zpěváka, odhalil jedno velké alkoholové tajemství a navíc jsme si mohli poslechnout úryvky písní. Pořad takový, jaký divák čeká. Hudební režie: Vlastimil Šimůnek ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama