Reklama

Reklama

Jak básníci čekají na zázrak

  • angličtina How Poets Wait for a Miracle (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Štěpán, Kendy a Karas zůstali i po dvanácti letech sami sebou. Jsou to nerozluční kamarádi s nevyčerpatelným smyslem pro humor i schopností sebeironie, i když už s lehkým nádechem skepse. V něčem jsou však jiní. Dospívají, ale svým typicky básnickým stylem. Je jim padesát a cítí, že by měli dát svým životům nějaký řád a splnit si svoje touhy a přání. A jak je známo, zázrakům je třeba pomáhat! Kendy už má plné zuby reklam a jako buldok jde za svým snem o natočení celovečerního filmu. Karas se rozhodl hýčkat své vysněné auto Blue dream již pouze virtuálně. Více ho zajímá pohledná učitelka Drábková. Štěpán dělá zástupce primáře v nemocnici, kde urputně válčí s neústupnou ředitelkou. Tou není nikdo jiný než Vendulka Utěšitelka! Štěpánovou největší starostí je však jeho třináctiletý syn Junior, kterého po smrti Aničky-Zrzečky vychovává sám. Tedy samozřejmě za vydatné pomoci strejdů Karase a Kendyho. Na lásku a psaní básniček už Štěpán rozhodně nemá čas ani věk. Nebo ano? (Bioscop)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (375)

honajz 

všechny recenze uživatele

Film je určen především lidem středního věku a výše - všem, kteří už tak nějak začínají bilancovat. Holt mladými básníky můžeme být jen jednou. Trochu jsem se u tohoto filmu bál Lindy Rybové a jejího unylého, leklého hereckého projevu, ale tentokrát naštěstí hraje uměřeně. Sice plácá nesmysly, co se vaření týče, ale to už nejspíš měla ve scénáři. Líbí se mi ale, jak je scénář jinak vystavěn - v podstatě si skládáme dohromady sami střípky toho, co se za těch 13 let stalo, a nechybí nic podstatného. A chápeme i samotné postavy a jejich jednání. Skvělá jsou camea českých režisérů (Ondřej Kepka, Jirka Strach), ale i dalších (Cimický, Mareš, Ringo Čech, Švormová...). A skutečně dojemnou poctou samotnému Josefu Somrovi jsou oslavy 80. narozenin filmového pana profesora. Vtipné je propojení s prvním dílem Básníků, i když se dalo tak trochu čekat. Celkově, přes jistou dávku chytrého (ale občas i laciného - viz opilá Holubová) humoru, je snímek spíše melancholický, posmutnělý, bilancující. Ale nevzdávající se. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Snad to už fakt bylo naposledy, ne? Otravné, směšné, nudné. Velká nuda o ničem, ale upřímně se nejedná o nějaký průser typu sněženky 2 nebo Bony a klid. Všichni herci vypadají, že výsledek jim je úplně volný, hrají asi tak na půl plynu jen za peníze... nechápu že tolik známých herců se upsalo k tomuto projektu. Nic se tam vlastně neděje. ()

Reklama

VaHo 

všechny recenze uživatele

Dvouapůlhodinová reklama na lékárny Dr. Max, Mazdu a jedno protonové centrum. Docela jsem se bál, aby to nebyly další Babovřesky, ale tak zlé to naštěstí nebylo. Jenže, to je asi jedna z mála pochval, jinak je to totiž nuda. V porovnání s prvními „básníky“ je to utahaná a nezábavná záležitost. Motto filmu by mohlo být „Je nám padesát, ale ještě na to máme!“. Nic proti, ale z povahy věci, tohle není zrovna něco, co by mi mělo co říct. Postavy dětských herců jsou otravně přemoudřelé, Pavel Kříž jede na neutrál a do toho se objevují vedlejší postavy a postavičky, u kterých můžu hádat, koho ze známých (a polozapomenutých) herců a zpěváků poznám. Scény s Josefem Somrem byly nejvtipnější z celého filmu. Nejzajímavější zase byla úvodní a závěrečná animační vložka Adolfa Borna. Ano, párkrát jsem pousmál, a dokonce i zasmál. Ne, není to zlé a k nepřežití. Jen je to prostě k uspání. ()

Kosmik 

všechny recenze uživatele

Kdybych neznal tvorbu Dušana Kleina a Ladislava Pecháčka, myslel bych si, že jde o nějaký velmi nevydařený debut začínajícího tvůrce. Scény občas postrádají logiku a působí jako kdyby na sebe občas ani nenavazovaly. V příběhu nedojde k žádnému zásadnímu zvratu, když nepočítáme úvodní scénu na hřbitově a jednu svatbu na závěr. Mezi dvěma reklamními bloky sponzora filmu, jednoho velkého lékárenského řetězce, kdy se dialogy herců změní na reklamní slogany, které zní i v televizních reklamách tohoto řetězce, se cosi odehrává, co nemá hlavu ani patu, a podezřele se úrovní blíží Decibelům lásky. Naštěstí této úrovně nedosáhnou, ale nakročeno mají už opravdu hodně. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Příjemný a vcelku milý film, který mě snad ani nepřekvapil. I když jako celek je to taková odlehčená kravinka, s nejvíce odfláknutým milostným příběhem, závěr mě poměrně potěšil. Těžko říci, zda se jednalo o poslední "Básníky", ale bilancování bylo cítit téměř z každého záběru. Stejně, jako opět otravný product placement. Oceňuji naopak, že filmy série odráží ducha doby - od studentské bezstarostnosti, lehkou kritiku konce 80. let, divočinu let 90., úpadek přelomu století, až po lehce optimistickou současnost. Rád jsem také viděl plejádu našich stárnoucích herců i nezvykle mnoho pěkných těl mladých hereček. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (9)

  • Hlavní ženská postava Zuzana Rybářová má podobné příjmení se svojí představitelkou, herečkou Lindou Rybovou. Nejednalo se však o záměr, neboť tato postava byla ve scénáři pojmenována dříve, než byla obsazená její představitelka. [Zdroj: Metro.cz] (P. J. D.)
  • Když pozve zástupce firmy (Lukáš Vaculík) vrchní sestru (Eva Holubová) na večeři pod záminkou prodloužení smlouvy do restaurace, tak jim po usazení číšník opakuje menu. Číšníka si zde zahrál Vladimír Poštulka, který je známý gurmet-kritik, ale také spisovatel a textař. (cmenda)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama