Reklama

Reklama

Den patriotů

  • USA Patriots Day (více)
Trailer 1

VOD (1)

Působivý akční thriller podle skutečných událostí, které následovaly po bombovém útoku na bostonském maratonu 2013. Policejní seržant Tommy Saunders (Mark Wahlberg) se spojuje s odvážnými přeživšími, záchranáři a vyšetřovateli v závodu o čas - musí vypátrat atentátníky dřív, než znovu udeří. Film v režii Petere Berga (Deepwater Horizon: Moře v plamenech) vzdává poctu všem, kteří v Bostonu projevili odvahu a sílu tváří v tvář tragédii a nepřízni osudu. (Magic Box)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (341)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak tady Berg zužitkoval své dosavadní zkušenosti a dokázal to převést na filmové plátno bez žádné výraznější chybičky. Berg u mě patří mezi režisérskou smetánku, prostě na něj nedám dopustit. Tentokrát si vybral dosti veřejně známou událost, která v roce 2013 určitě na nějakou dobu zatřásla celým světem. Jednoduché téma k zrežírování si opravdu nevzal, ale vypořádal se s tím, jak se patří. Herecké obsazení je zde nadmíru kvalitní, co jméno, to ve filmovém průmyslu pojem. Ze začátku to mělo sice pomalé tempo, ale po výbuších se to rozjelo do hodně vysokých otáček a už se to vlastně ani nezastavilo. Kombinace filmu a dokumentárních vsuvek by leckomu mohla přijít na takový film ubohá, ale Berg to má v merku a mě coby diváka to ještě více upoutalo. Kamera a hudba je přesnou šablonou jeho stylu, jako kdybych se znovu díval na Království. Nejlepším momentem zde byla skoro až desetiminutová sekvence nepřetržité přestřelky ve Watertownu, která byla zkombinována s efektně vypadajícími výbuchy bomb. Tak syrovou, autenticky vypadající a dokonce i husí kůži nahánějící přestřelku jsem dlouho neviděl. Na tom je přesně vidět mnohaletá praxe, neboť zkoordinovat natáčení něčeho takového není nic jednoduchého, notabene s takovým skvělým finálním výsledkem. Jistá podobnost s Mannovým Heatem v tom rozhodně byla. Závěr s pravými lidmi, co tuto událost zažili na vlastní kůži, docela dost ždímal emoce, ale kdyby to tam nebylo, tak bych byl snad i naštvaný. Uvidíme, co nám Berg přinese v následujících letech. Tento rejža má před sebou pár let zářivé budoucnosti, tak se podle mě máme na co těšit. Za mě dávám 92 % ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $45miliónovTržby USA $31,886,361Tržby Celosvetovo $52,461,361Tržby za predaj Blu-ray v USA $4,889,758Tržby za predaj DVD v USA $3,881,319║ Režisér Peter Berg naďalej prekvapuje, konečne sa naučil zdatne režírovať. Po Deepwater Horizon tu máme od neho ďalší drsný bonbónik podľa skutočných udalostí. Je to takmer taký polodokument. Využíva vo filme aj skutočné zábery a výborne dramatizuje dané situácie, má to gradáciu a hustú atmosféru. Herecky to tiež povie svoje. Veľká spokojnosť a normálne sa teším čo ponúkne ďalej. /90%/ ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Člověk by mohl nadávat na tuny patosu, patriotismu a celkově si dobírat Američany, že z ''malého'' atentátu opět dělají třetí světovou. Když vidím ty komentáře a odpady, jsem rád, že jsem dospěl v rozumného člověka který má city, strach o svojí rodinu a který soucítí s obětmi teroristických útoků a nezáleží na tom, jestli obětí je pět nebo padesát a jestli to je Američan, Francouz, Belgičan nebo Španěl, každý nevinný lidský život zmařený vymazaným džihádistou je tragédie. Berg je jeden z nejlepších režisérů na světě a já hltám jeho styl vyprávění a točení. Napínavý, dojemný a strhující film který neukazuje jen jednotu Američanů, ale měl by poukázat na jednotu všech civilizovaných lidí všude ve světě. Film, ze kterého si lidi bez srdce a bez duše budou dělat legraci, film který ocení každý normální člověk, ve kterém je aspoň kus nějaké morálky a dobrého srdce a to si nejsem vůbec jistej, jestli za 11.zářím nestojí samotná vláda USA, takže nejsem žádnej milovník USA a její politiky. Ale jsem sakra normální člověk, který měl při scénách po atentátu doslova husí kůži a bylo mi zle. Tohle by se mohlo stát kdykoliv i u nás a pokud si zdejší drsňáci co kokotují do amerického patriotismu a jednoty nepamatují, kdysi tohle uměl i náš stát a není to tak dávno, kdy se hromadně a spontánně scházeli lidé různého věku, vzdělání, společenské třídy i vyznání, aby podpořili tři zemřelé hokejisty kteří zahynuli při leteckém neštěstí a jsem hodně zvědavej na lidi, co si tu hrají na největší drsňáky, jestli někdy křápne něco u nás, budou dál jen sedět za svým debilním počítačem a mumlat sračky, nebo zvednou prdel a půjdou vyjádřit a demonstrovat svojí sílu, boj za svobodu a podporu všem, kterých by se to nějak dotklo, jak tak hádám, budou tiše sedět za svým PC a píčovat do nějakého jiného filmu. Po Deepwater Horizon další Bergův dech beroucí film a buďte rádi vy kokoti, že je točí o Američanech a nemusí je točit o nás.100%. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Film má skvělé obsazení, jež je skvělým podhoubím pro základy události, která v roce 2013 šokovala svět. Avšak zhruba do poloviny filmu nic z toho nefunguje. První polovina je totiž zvláštně neosobní a pořád máte dojem, jako byste se na celou událost dívali zpoza tlustého skla, jímž nepronikne nic. Nicméně polovina druhá, to je něco zcela diametrálně odlišného. Z ničeho nic zde totiž začne fungovat úplně všechno. Od herců, přes dynamičnost scén až po soundtrack, to všechno najednou začne vytvářet realistickou a působivě zfilmovanou policejní akci za dopadení druhého útočníka. Sice je zde přemíra patosu a fakt, že motivační proslov Marka Wahlberga o "power of love" vyzněl spíše komicky, avšak to snímku po velkorysých akčních scénách odpouštím. Jen škoda, že Peter Berg toto skvělé tempo nezavedl hned od začátku. „I gotta find these motherfuckers, Carol. We gotta get out there and we gotta find these motherfuckers before they do this to somebody else.“ ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Veľká spokojnosť a trochu škoda, že sa Bergovi opäť nepodarilo prebúrať žánrové mantinely, pretože v jednotlivostiach je to fantastické. Dopad útoku mrazivý, jednotlivé sekvencie fakt napínavé, vynikajúca prestrelka aj atmosféra fungujú parádne. Zamrzí, že sa tu nepodarilo zakomponovať samotný Boston ako jednu z postáv (spomeňme si Affleckove Gone baby gone, Mesto alebo Scorseseho Departed). Ten absolútne patetický záver by mal omnoho väčšiu silu aj opodstatnenie. Najlepší Bergov film 8/10 ()

Galerie (54)

Zajímavosti (27)

  • Poté, co David Ortiz pronesl v živém televizním projevu na stadionu před zápasem Red Sox slovo „fucking“, by za normálních okolností zapříčinilo pokutu televizní stanici ze strany Federální komise pro komunikaci (FCC). Po dvou dnech FCC oznámila, že daný incident pokutovat nebude. Je to první a zatím jediný prohřešek podobného typu (sprosté slovo při živém vysílání), který daná komise nepokutovala. (Caaslav)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Film získal ovace ve stoje na festivalu Amerického filmového institu. (Caaslav)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno