Reklama

Reklama

Den patriotů

  • USA Patriots Day (více)
Trailer 4

VOD (1)

Působivý akční thriller podle skutečných událostí, které následovaly po bombovém útoku na bostonském maratonu 2013. Policejní seržant Tommy Saunders (Mark Wahlberg) se spojuje s odvážnými přeživšími, záchranáři a vyšetřovateli v závodu o čas - musí vypátrat atentátníky dřív, než znovu udeří. Film v režii Petere Berga (Deepwater Horizon: Moře v plamenech) vzdává poctu všem, kteří v Bostonu projevili odvahu a sílu tváří v tvář tragédii a nepřízni osudu. (Magic Box)

(více)

Videa (8)

Trailer 4

Recenze (341)

verbal odpad!

všechny recenze uživatele

Je Den pakokotů, a než první rachitický Keňan dochrastí do cíle maratonu, kde pojde na podvýživu, rozlehne se Bostonem strašlivé bum! Podle tohohle je to pomalu bestiálnější masakr, než když jim muslimáci parkli Boeingy do WTF, a ten maraton prý svou proslulostí už dávno zastínil i Feidippidův poklus do Athén … NOTYPYČO! Věděli jste, že při sesuvech půdy zařve ročně v Guatemale kolem 300 lidí? A neštěkne po nich ani pes. Ale když kousek na sever amatérští síajej tenoristé Džochar s Dudájevem rozmrdají prskavkovou bombou matičkama 3, slovy tři!!!, pojídače horkých psů, a to ještě podle všeho úplnou náhodou, naservírují nám světospásní soudruzi do kin odporně patetickou tryznu skoro o národní genocidě. Xblití! Empatie je príma věc, ovšem mediální silou ždímaná píár močovina zlo. Pak se stává i u nás, že tuhle hapá letadlo s pár vymatlanýma pukama a klaka slaboduchých loutek na Staromáku do kamer lká, jako by jim pochcípaly vlastní mámy. Ale škoda. Ta demagogická reklamní rekonstrukce jinak docela odsejpá, je slušně zdramatizovaná a má opravdu kulantní přestřelku, ale posledních dvacet minut to pohřbí pod takovým nánosem žluklých hlenů, kýčovitého hnisu a smradlavých tendenčních zvratků, že pro ten odpad musí jeden hrábnout hodně hluboko do žumpy. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Spolu s Královstvím zatím nejlepší Berg, citlivě natočené, hezky přízemní, očekávaný patos se dá skousnout, herci jsou super (jo, i Wahlberg tu docela válí)...teda jestli jsem to pochopil správně, že jeho postava má být tak trochu vocas), a aby to nestačilo, Reznor z Rossem pro tenhle film složili naprosto fantastický soundtrack (to oni vždycky, ale tenhle protáčím nejčastěji ze všech). Silné 4* ()

Reklama

malylada 

všechny recenze uživatele

Hlavní problém filmu je především scénář, snažící se extrémně akčně popisovat tragickou událost, která není na papíře nikterak poutavá, a nejsem si zcela jistý, zda se hodí pro zfilmování. Berg v rámci možností natočil maximu, co šlo a podařilo se mu poslední část filmu přenést ve stylu Patroly, sugestivně a realisticky. Nedá se upřít snaha pracovat s hrdiny tragické události, ale samy o sobě nejsou tolik zajímavé, aby táhly film a některé dostávají minimum prostoru. Typický závěr se skutečnými účastníky vyzní úplně do prázdna a cílená podbízivost vyloženě hraje na nervy. Co mi vadilo, tak určitá přehnanost zpracování a jakým způsobem všichni táhnou za jeden provaz, včetně "úředníků". Chápu, že taková tragédie lidi spojuje, ale zajímalo by mě, nakolik z toho byl odraz skutečnosti......6/10 ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Iste bola to obrovská tragédia. A celý proces honby za páchateľmi je spravený formálne bezchybne. Či už sa jedná o únos Číňana alebo o prestrelku na pokojnej ulici. Berg sa snaží zrekonštruovať najsilnejšie momenty. A z preživších sa snaží spraviť hodnoverné a komplexné postavy. Preto tu figuruje toľko mien. Ale nejakého hrdinu tu nemáme. Všetko je to kolektívna snaha o dopadnutie. Občas zažiari Wahlberg, občas J.K. Simmons a takto ideme stále dopredu. Tým, že základný kameň je samotná udalosť, zabúdame na hĺbku postáv, vzájomné vzťahy a nejaký presah voči divákovi. Je to natočené pekne ale necítiť z toho žiadnu silnejšiu emóciu. A keď už príde je príliš vykonštruovaná než, aby skutočne ulahodila. Na taký ľudský príbeh o neľudskom čine je tam toho, čoho sa chystiť, trestuhodne málo. Veľa hercov je tu skrátka len tak do počtu. Bergovi chýba osobitosť režiséra s myšlienkou. Ťahá svoje filmy posledného obdobia smerom ku konzumentovi, ktorý nepotrebuje rozmýšľať. Stačí ak tam dá nálepku - Toto sa naozaj stalo. Mne to ale akosi nestačí. Dokonca aj Ross s Reznorom sú tu akýsi nevýrazní. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Scény výbuchu na Bostonském maratónu jsou samy o sobě hodně působivé a následná naháněčka s atentátníky funguje výborně, především přestřelka ve Watertownu je vyloženě vymazlená a očividně věrná realitě jak jen to bylo možné. Patosu a postav je možná zbytečně mnoho (místy film strašně ztrácí tempo). Berg umí realistické rekonstrukce, ale to tlačení autentických záběrů bylo možná zbytečně na sílu. Reznorův sountrack tentokrát moc nevyniká. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (27)

  • Film se natáčel souběžně se snímkem Stronger (2017), který také pojednává o bombovém útoku na bostonský maraton. (Dr Lizal)
  • Hra, kterou hrají studenti na kolejích, se jmenuje „Call of Duty: Black Ops II“. Jeden ze studentů je skutečným Wahlbergovým synovcem Brandonem. (Caaslav)

Reklama

Reklama